In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde. Ook als je gaat verbouwen zijn beide waarden gelijk.
Is de koopsom die jij bent overeengekomen hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaat de bank uit van de lagere taxatiewaarde voor de berekening van jouw hypotheek. Het overige geld dat je nodig hebt, kun je niet lenen maar moet je zelf inleggen met eigen geld.
De gecorrigeerde vervangingswaarde is de prijs van het opnieuw kopen of bouwen van uw woning. Deze waarde is gecorrigeerd met een afschrijving voor technische en functionele veroudering.
Dat betekent dus ook dat u zonder problemen uw huis voor 100.000 euro minder dan de WOZ-waarde aan uw zoon of dochter kunt verkopen. De te lage prijs wordt dan wel als schenking gezien, maar zolang u binnen de vrijstelling blijft, is er geen extra belasting over de donatie verschuldigd.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Hij maakt een schattingsverslag op. Wil je verkopen aan een waarde die lager is dan de werkelijke waarde, dan is dat geen probleem. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de gevraagde verkoopprijs zal dan wel beschouwd worden als een schenking voor het kind dat de woning wil aankopen.
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek. Wanneer heb je een waardebepaling nodig? Een waardebepaling is erg handig als je overweegt je woning te verkopen. Je hebt dan een goed beeld van wat je woning op zou kunnen brengen.
Een hogere marge nemen op een correct geschatte waarde kan, als het pand goed in de markt ligt. Indien de prijs te hoog ligt en er weinig interesse blijkt, kom je zelf bedrogen uit en bestaat de kans dat je de woning uiteindelijk zelfs onder de marktwaarde verkoopt.
Een taxatie is een op schrift gestelde verklaring van een gecertificeerde makelaar/taxateur, over de waarde van een woning of ander pand. Een taxatierapport is een officieel en bindend document dat door de bank, de verzekeraar of door de Belastingdienst gebruikt kan worden.
Bij het aanvragen van een hypotheek wordt het pand getaxeerd om te kijken of de koopsom die overeengekomen is, wel reëel is. De taxatie wordt uitgewerkt in een rapport, het taxatierapport. Dit taxatierapport wordt vervolgens gevalideerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).
De woningwaarde bepalen heet taxeren of taxatie uitvoeren. De taxateur voert de taxatie uit en stelt een taxatierapport op. Daarin staat de zogenaamde marktwaarde vermeld. Stel dat het bedrag dat je hebt betaald voor je huis hoger of lager is, dan kijkt de geldverstrekker naar de laagste waarde.
Als de bank de taxatiewaarde van de woning als marktwaarde neemt kunt u een hypotheek afsluiten van 100% van € 245.000. Uit het verschil tussen deze maximale hypotheek en de koopsom kunt u de kosten koper doorgaans prima betalen.
Wil jij een woning verkopen of kopen, dan gebeurt dit altijd op basis van de taxatiewaarde van de woning. Een taxateur bezichtigt de woning en bepaalt de waarde van de woning op basis van een aantal punten die gelden voor alleen jouw woning.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
De vrije verkoopwaarde is de waarde in het normale handelsverkeer wanneer de woning niet verhuurd is en leeg wordt opgeleverd ('vrij van huur en gebruik'). De vrije verkoopwaarde wordt ook wel onderhandse verkoopwaarde genoemd.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Zie: Het bedrag dat een zaak bij verkoop opbrengt of waarvoor deze kan worden geleverd.
Als je een huis koopt, wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt hij een taxatie verplicht. Dit geldt zowel voor de waarde bij normale verkoop als bij gedwongen verkoop, de executiewaarde genoemd.
Taxateur wordt altijd beïnvloed
Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen.
Een taxatie kan worden uitgevoerd voor twee doelen: het vaststellen van de marktwaarde: dit is de waarde van een woning als u het zou willen kopen of verkopen; het vaststellen van de herbouwwaarde: dit is de waarde van een woning als u het opnieuw gelijkwaardig zou moeten bouwen.
Bij een klassieke verkoop van een woning blijft alles wat roerend is eigendom van de verkoper en moet dit uit het huis verwijderd zijn wanneer de koper formeel in het bezit komt van de woning, behoudens wanneer er tussen de partijen andere afspraken zijn gemaakt.
1: Bepaal de juiste vraagprijs met de juiste verkoopmakelaar
Let er goed op wie er wel makelaar is en wie dit niet is niet. Beëdigd NVM makelaar/taxateurs voeren regelmatig woningtaxaties uit en kunnen u dus goed over een te verwachten opbrengst adviseren. Denk daarnaast vanuit de markt/koper. Is de vraagprijs reëel?
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.