Jazeker. Als een zieke werknemer op vakantie gaat, dan neemt hij gewoon vakantiedagen op. Als een werknemer bijvoorbeeld normaal gesproken 40 uur per week werkt en tijdens zijn ziekte 20 uur werkt, dan neemt hij 40 uur vakantie op als hij een week weg gaat.
Ook tijdens ziekte heeft u recht op vakantie. Vraag uw werkgever dan eerst om toestemming. Bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte krijgt u uw volledige loon betaald.
Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen.De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat.
Wordt een werknemer ziek tijdens een periode van vakantie dan mogen deze ziektedagen niet meer als jaarlijkse vakantiedagen worden aangerekend. De werknemer ontvangt gewaarborgd loon voor ziekte en behoudt het recht om de vakantiedagen later nog op te nemen.
Antwoord. Je moet dan 38 uur vakantie opnemen. Je bouwt als je ziek thuiszit dezelfde hoeveelheid vakantiedagen op als wanneer je zou werken.
Wettelijke vakantiedagen uitbetalen
Je werkgever mag je wettelijke vakantiedagen niet zomaar uitbetalen. Uitbetaling kan alleen als je deze vakantiedagen door langdurige ziekte niet hebt kunnen opnemen. Of als je contract eindigt en je nog vakantiedagen over hebt.
Werknemers die hun (wettelijke) vakantiedagen wegens arbeidsongeschiktheid niet hebben kunnen opnemen, mogen deze vakantiedagen echter wel onbetaald later opnemen, maar binnen 24 maanden na het einde van het vakantiejaar..
Mag een zieke medewerker op vakantie? Ja, een zieke medewerker mag in principe op vakantie gaan. Echter, het is wel van belang dat de vakantie het herstel niet belemmert of de re-integratie vertraagt. De medewerker dient vooraf toestemming te vragen aan de werkgever en eventueel aan de bedrijfsarts.
mag je werkgever je elke dag bellen als je ziek bent. er zijn geen vaste regels. over hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. mag ik dan iedere dag gebeld worden.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Tijdens de eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen of daggedeelten voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.
Vakantie wordt in beginsel per dag opgenomen. Op verzoek of met instemming van de medewerker kunnen de dagen per halve dag of een bepaald aantal uren opgenomen worden. Dan wordt ieder opgenomen uur van het vakantierecht afgehaald, terwijl het loon per uur wordt doorbetaald.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Loopt uw contract af terwijl u nog ziek bent? Dan kunt u vanaf dat moment een Ziektewet-uitkering krijgen.
Ook kunt u eisen dat uw zieke werknemer naar het spreekuur van de arbodienst of bedrijfsarts komt, als dat mogelijk is. Maar u mag bijvoorbeeld niet van uw werknemer eisen dat die de hele dag thuis is. Ook mag u de arbodienst of bedrijfsarts niet dagelijks laten langskomen als dat niet nodig is.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Wanneer er tussen twee ziekteperiodes minder dan vier weken liggen, gelden deze namelijk als één ziekteperiode. Andersom geldt dat er een nieuwe termijn van twee jaar begint te lopen als de werknemer tussen twee ziekteperiodes vier weken en één dag de bedongen arbeid heeft verricht.
Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022. Wanneer u voor 1 juli 2022 deze 28 wettelijke vakantie-uren niet heeft opgemaakt, dan vervallen deze dagen. Dus na 1 juli 2022 kunt u geen gebruik meer maken van deze 28 wettelijke vakantie-uren wanneer u deze niet heeft opgenomen voor deze datum.
Met andere woorden, wanneer u bent vrijgesteld van re-integratieverplichtingen bent u redelijkerwijs niet in staat geweest om wettelijke vakantiedagen op te nemen en verjaren uw wettelijke vakantiedagen van dat jaar pas na vijf jaren.
Bovenwettelijke vakantiedagen mogen op verzoek van werknemer altijd uitbetaald worden. De werkgever mag een werknemer niet verplichten om zijn bovenwettelijke vakantiedagen op te nemen en hij mag ook niet zelf besluiten om de bovenwettelijke vakantiedagen uit te betalen.
Een snipperdag is de benaming voor een losse vakantiedag.Een snipperdag wordt dus niet aaneengesloten met andere vakantiedagen opgenomen. In dat geval wordt gesproken van vakantie of als het om een paar vrije dagen rond het weekeinde gaat van lang weekend.