Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon is een klein, groen boontje dat meestal uit Azië komt. Je herkent taugé aan de frisse, witte steeltjes en knapperige bite. Taugé is een onmisbare groente in de Aziatische keuken.
Mungboonspruiten zijn een culinaire groente die gekweekt wordt door mungbonen te laten ontkiemen. Ze kunnen gekweekt worden door de ontkiemde bonen in de schaduw te zetten en water te geven totdat de hypocotylen lang worden.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Hoewel spruiten een gezonde voedingsoptie zijn, kunnen ze soms besmet zijn met schadelijke bacteriën zoals E.coli en Salmonella, wat kan leiden tot voedselvergiftiging . Vermijd het eten van rauwe of onvoldoende gekookte spruiten en volg de andere tips voor voedselveiligheid op deze pagina om uzelf en uw gezin te beschermen tegen voedselvergiftiging.
Je kunt taugé het beste kort koken of bakken om de vitamines te behouden. De kooktijd is dus 0,5 tot 1 minuut. Taugé roerbakken duurt 1-2 minuten. Je kunt de groente ook in de magnetron bereiden in 2 tot 3 minuten.
Als de bonen of zaden besmet zijn met schadelijke bacteriën, kunnen de groeiomstandigheden ervoor zorgen dat de bacteriën zich zo vermenigvuldigen dat ze ziekten kunnen veroorzaken als de spruiten rauw worden gegeten .
Bij het schoonmaken van taugé is het belangrijk om mogelijke bacteriën te verwijderen, vooral als je van plan bent om de spruiten rauw te gebruiken. Een effectieve manier om dit te doen is door de taugé kort in kokend water te dompelen. Deze snelle blancheerbehandeling helpt om bacteriën, zoals salmonella, te doden.
Taugé is op veel manieren gezond, van de hoge concentraties vitamine C en K tot de eiwitten en vezels die ze hun kenmerkende crunch geven. Ze bevatten ook foliumzuur, mangaan, fosfor en ijzer. Hier zijn enkele voordelen die u kunt krijgen door taugé aan uw dieet toe te voegen.
Reken als groente op ongeveer 100-125 gram per persoon. Taugé is vooral geschikt voor roerbakken en stoven in combinatie met andere groenten zoals kool, ui, prei, tomaat en paprika.
De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) stelt dat rauwe spruiten vermeden moeten worden bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, en bij mensen met een zich ontwikkelend immuunsysteem, waaronder kinderen jonger dan 5 jaar . Gelukkig vermindert het grondig koken van taugé het risico op voedselgerelateerde ziekten aanzienlijk.
Taugé schoonmaken
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.
Houd je aan de TGT-datum
Bederf kan bij kiemgroenten een serieus gezondheidsprobleem zijn. Door een gevaarlijke in verse taugé woekerende Escherichia Coli-bacteriestam, ontstond bijvoorbeeld het EHEC-schandaal in 2011. Er vielen 53 doden.
Dankzij de hoge waarden aan vitamine A en bètacaroteen is paksoi goed voor je gezichtsvermogen (ogen). Foliumzuur zorgt mede voor een goede weerstand en draagt bij aan de vorming van cellen en weefsels. Vitamine C is een antioxidant die je immuunsysteem ondersteunt en helpt je huid van binnenuit gezond te houden.
Taugé bestaat voor ongeveer 90% uit water, waardoor ze erg gevoelig zijn voor vochtophoping. Wanneer u ze in een luchtdichte container of plastic zak bewaart, blijft dat vocht vastzitten en worden uw spruiten een slijmerige brij voordat u het doorheeft .
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Volgens het Voedingscentrum kan je taugé opnieuw opwarmen, maar moet je de taugé dan wel eerst onderdompelen in kokend water en ze goed mee wokken met de maaltijd. Kiemgroente is namelijk de hemel voor bacteriën, en dan niet van het goede soort.
Hoewel alle rauwe en licht gekookte – nog steeds knapperige – spruiten een risico kunnen vormen, worden alfalfa, mungbonen en klaverspruiten het vaakst in verband gebracht met voedselvergiftiging . Om het risico op voedselvergiftiging door spruiten te verminderen: mensen met een lagere immuniteit moeten alle rauwe en licht gekookte spruiten vermijden.
Taugé kan worden toegevoegd aan de laatste fases van elk roerbakgerecht. Om echter een gelijkmatige garing te garanderen, is het het beste om ze eerst apart licht te koken, bij voorkeur in een magnetron. Het is ook het beste om taugé voor te koken als u het gebruikt als toevoeging aan een koud gerecht of salade .
Vanwege hun watergehalte kunnen rauwe taugé bacteriën herbergen en darminfecties veroorzaken . Dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken. Als u een verzwakte immuniteit hebt vanwege ziektes of als u denkt dat u een zwakke immuniteit hebt, eet ze dan alleen nadat u ze volledig hebt gekookt.
Wokken of roerbakken is een kooktechniek afkomstig uit Azië, en is de meest voorkomende bereiding van taugé. Zo zit taugé vaak in de wokgroente-mixen van de supermarkt. Daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf een zakje taugé aan je eigen roerbakmaaltijd toevoegen.
“ Geef ze een snelle roerbak met een beetje olie, kruid ze met zout en sojasaus, doe ze in een bakje en vries ze in .” Op die manier zijn ze klaar om te eten de volgende keer dat je echt zin hebt in een roerbak – geen nieuwe zak nodig. Als het weer kouder wordt, is een andere makkelijke oplossing om taugé te gebruiken als topping op soepen.
Breng de bouillon aan de kook. Voeg de hete bouillon toe aan de koude massa en zorg dat deze echt goed koud is! Voeg de tauge en gehakte stukjes toe en blijf roeren tot er een mooie gladde soep ontstaat. Houd het geheel tegen de kook aan en blijf ongeveer 45 minuten roeren om aanbranden te voorkomen.