Bij ieder mens slijt het gebit in de loop der jaren.Dat is een normaal proces. Soms slijt een gebit echter sneller dan normaal. Dat is vaak het gevolg van tandenknarsen, tandklemmen of tanderosie (zuurinwerking op het gebit).
De symptomen van tanderosie
Geelbruine plekjes op de tanden. Tanden die extra gevoelig zijn voor kou en hitte. Putjes in de kiezen. De voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Er is geen behandeling voor tanderosie. Tanderosie voorkomen of voorkomen dat het verder uitbreidt is daarom essentieel. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.
Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen. Tanderosie is volgens tandartsen een grote bedreiging voor je gebit en daarmee ook voor je algehele gezondheid.
Wacht na het eten of drinken tenminste één uur met tandenpoetsen. Dat geeft het tandglazuur de tijd om zich te herstellen. Wel kun je direct na het eten of drinken wat tandpasta met de vinger op tanden en kiezen smeren. Gebruik een tandpasta met fluoride.
Boosdoeners van tanderosie
krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur (bijvoorbeeld in cola), citroen- of appelzuur (in allerlei fris- en sportdranken). De zure smaak merkt uw kind niet op door de toegevoegde suiker of zoetstof. Suiker onderdrukt de zure smaak wel, maar neutraliseert het zuur niet.
Uit Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongvolwassenen last van gebitsslijtage (of tanderosie) heeft. Een verschijnsel dat voorheen vooral op oudere leeftijd voorkwam. Doordat groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook bronwater met een smaakje veel zuren bevatten, wordt tandglazuur zachter en zwakker.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van uw tand of kies afbreken. Half afgebroken tanden zijn pijnlijk en wanneer er een scherpe rand ontstaat, kan dit uw tong of tandvlees beschadigen.
Het is dus belangrijk om, naast een goede verzorging van het gebit, ook te letten op wat u eet of drinkt. Ons speeksel vormt een natuurlijke afweer tegen een aanval van zuren. Te vaak eten en drinken bedreigt ons tandglazuur met tanderosie tot gevolg.
Proglasur tandpasta is speciaal ontwikkeld voor personen die risico lopen op zuurerosie. Het is klinisch bewezen dat Proglasur het tandglazuur opnieuw versterkt en helpt beschermen tegen de gevolgen van zuuraanvallen.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
We kunnen hier alvast op antwoorden: bruiswater is in principe niet slecht voor je tanden. In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder dan het koolzuur wat je terug vindt in bijvoorbeeld cola. Bij bruisend water met toegevoegde smaakjes kan het wel anders liggen.
In frisdrank zonder suiker zitten ook zuren. Zij kunnen het glazuur van de tanden en kiezen oplossen. Koolzuur heeft geen impact op het glazuur, daar is het niet sterk genoeg voor.
Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.
Helaas kan je niet tanden bleken als je last hebt van tanderosie. Ook als je vaak last van gaatjes hebt, is het beter geen bleekbehandeling te ondergaan.
Oorzaak van gebitsslijtage
Je gebit kan slijten door twee oorzaken: wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of het slijten doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).
Tandglazuur dat is weggesleten, krijg je dus niet meer terug. Wel kun je jouw glazuur beschermen door te poetsen met fluoridetandpasta of door regelmatig te spoelen met water.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je het goed beschermt.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Hoe kun je tanderosie bij kinderen voorkomen? Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Geef als alternatief zo mogelijk water, gewone thee zonder suiker, dus geen vruchten- of kruidenthee of melk. Beperk de hoeveelheid vruchtensappen en frisdranken of leng ze aan met water.
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.