Hoe het werkt. Het is een beetje een technisch verhaal, maar het zit zo: in alcohol zit een heel klein beetje methanol – een heel chemische stof. Die wordt in je lijf omgezet in formaldehyde, een giftige stof die ervoor kan zorgen dat je je zo beroerd voelt de volgende dag (de katersymptomen).
#2 Alcohol
Ja ja, er wordt dan wel vaak gezegd dat alcohol het beste medicijn is tegen een kater maar dat is natuurlijk grote onzin. Ja, je bent even van dat hangerige gevoel af, maar daarna werkt het alleen maar averechts. Je lichaam dehydrateert de alcohol weer en je kater wordt alleen maar erger.
Water, cocoswater, zelfs een sportdrankje. Alles wat je maar pakken kunt. Water zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt aangezwengeld en het bevat ook magnesium – uitstekend tegen een kater. Je kunt ook nog een magnesiumpil nemen natuurlijk!
Als je weer aan de alcohol gaat, droog je alleen maar verder uit en wordt je kater dus erger. Kies in plaats daarvan voor een flinke kan water, of bijvoorbeeld appelsap. De fructose in vruchtensap helpt je herstellen, maar sla de jus d'orange maar even over: dat irriteert je maag.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
De kater wegdrinken
Het verdovende effect van alcohol zal je kater tijdelijk minder doen lijken, maar later op de dag zal de man met de hamer je inhalen. Dus doe jezelf een lol en vul dat champagneglas met bruiswater.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Het antwoord is ja. Je kunt de negatieve effecten van (te) veel alcohol grotendeels omkeren door na een zware nacht actief te bewegen. Bij lichamelijke inspanning zorg je ervoor dat de giftige stoffen van alcohol enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. En dat is precies wat je wil als je een kater hebt.
Alcohol kan de eetlust opwekken. De eetlust ontstaat doordat alcohol de zuurproductie van de maag prikkelt. In dit geval is het mogelijk dat je trek krijgt in vet eten. Vet eten is natuurlijk nooit helemaal goed, maar het kan ook niet echt kwaad om dan ook daadwerkelijk iets vets te eten.
Kaliumrijk voedsel
Kalium is een mineraal dat je lichaam helpt bij het behouden van zijn vochtbalans. Omdat alcohol je lichaam uitdroogt, is het verstandig om kaliumrijke voeding te eten. Je kunt denken aan bananen, aardappelen, avocado's, kokoswater en tomatenpuree.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft. Denk bijvoorbeeld aan soep en vleeswaren als rookvlees.
Voor iemand die een stevige kater heeft, biedt cafeïne waar het het beste in is; je minder slaperig laten voelen. Als je belangrijke taken hebt die je niet kunt uitstellen op een katerochend, dan kan de stoot cafeïne nuttig zijn. Let er wel op dat de energieboost van korte duur is (ongeveer drie uur).
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
"Alcohol frustreert de maagwand en die raakt geïrriteerd. De maagwand vettig maken, met vette producten als volle melk en olijfolie, kan hem een beetje beschermen. Maar die bescherming is minimaal. En tegen een kater helpt het al helemaal niet.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Als je er erg gevoelig voor bent, kun je zelfs heftig gaan overgeven na alcohol. Daarna wordt de alcohol via je lever afgebroken. De afbraakproducten die hierbij ontstaan kunnen de misselijkheid verergeren. Als je veel gedronken hebt, duurt het langer voordat alle alcohol is afgebroken.
Er zijn meerdere symptomen die passen bij een kater, zoals een slap en futloos gevoel. Ook misselijkheid, trillen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie zijn symptomen van een kater. Alcohol op langere termijn is schadelijk voor organen, bij alcoholisme is hulp zoeken verstandig.
Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Een andere oorzaak is de vorming van de giftige stof aceetaldehyde, die vrijkomt als je lichaam de alcohol afbreekt. Dat zorgt niet alleen voor hoofdpijn maar ook voor dat trillerige, duizelige gevoel.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.