Tandbederf, ook wel 'gaatjes' genoemd, teistert monden over de hele wereld. Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
Het voorkomen van gaatjes bij uw kind begint bij de ouders/verzorgers. De cariës bacterie die gaatjes veroorzaakt, is zeer besmettelijk en is een overdraagbare infectie ziekte. Elk persoon die gaatjes heeft, al dan niet gevuld, heeft de cariës bacterie in zijn speeksel. Elk kind wordt zonder cariës bacteriën geboren.
Cariës zijn gaatjes in de tanden. Als gevolg van geleidelijk tandbederf bereiken de gaatjes uiteindelijk de tandzenuw. Dit kan ernstige infecties, extreme pijn en verlies van tanden veroorzaken. Cariës is wereldwijd de meest voorkomende ziekte, maar kan met de juiste mondzorg gelukkig geheel worden voorkomen.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Gaatjes in tanden wegpoetsen is vrijwel onmogelijk. Alleen wanneer het een flinterdun en beginnend gaatje betreft, wil dit met fluoridetandpasta nog wel eens herstellen. In de meeste gevallen kunt u het beste meteen een afspraak bij de tandarts maken.
Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan.
Schade als gevolg van tandbederf is permanent en onomkeerbaar, daarom zijn deze problemen zo cruciaal om in hun vroegste stadia te voorkomen of aan te pakken.
Wanneer tandbederf zich pas begint te ontwikkelen, zijn kalkachtige witte vlekjes de eerste symptomen. Deze vlekken zijn niet makkelijk op te sporen. Ga dus naar de tandarts zodra je iets voelt.
Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw tanden en kiezen. Tandplak is een dun laagje dat op de tanden en kiezen gaat zitten door voedsel en speeksel. Bacteriën in de tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaten ontstaan.
AMSTERDAM - Mannen laten bij een tongzoen een detecteerbare hoeveelheid DNA achter in vrouwelijk speeksel, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Tanderosie is onomkeerbaar. Wanneer de tanden eenmaal geërodeerd zijn, is de enige oplossing om ze te herstellen een restauratie door het plaatsen van een tandkroon of facings van composietmateriaal, afhankelijk van de aangetaste tanden: prothesekronen voor de maaltanden of voorkiezen, facings voor de voortanden.
Symptomen van rotte tanden
Gevoelige of pijnlijke tanden tijdens het eten of drinken van warme, koude, zure of zoete voedingsmiddelen zijn een veel voorkomend probleem.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien.
Hoe lang kun je met een gaatje lopen? Hoewel u met een gaatje kunt lopen, raden wij u aan niet te lang te wachten met het maken van een afspraak, want dan kan uw gaatje groter worden. Hoe langer u wacht om het te laten behandelen, hoe groter de kans dat het ernstiger wordt.
Donkere vlekken op de tanden worden vaak veroorzaakt door voeding.Sommige dranken en voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die het glazuur na verloop van tijd doen verkleuren. Hiertoe behoren rode wijn, koffie, thee, snoep en voedingsmiddelen met chemische kleurstoffen, fruitsappen met kleurstoffen en zoethout.
Hoe lang het duurt voordat een gaatje zich ontwikkelt, hangt af van de persoon en zijn mondhygiëne. Een gaatje kan enige tijd " stilstaan " en dan plotseling sneller tot in het hart van de tand doorgroeien. Eén ding is echter zeker: hoe beter de mondhygiëne, hoe langzamer de ontwikkeling van cariës.
Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Als u een afgebroken tand of kies hebt, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw tandarts. Het kan een dag of zelfs enkele dagen duren voordat u een afspraak kunt maken. U kunt ook naar een spoed tandarts gaan als uw eigen tandarts niet beschikbaar is.
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Het is belangrijk dat u het gaatje snel laat vullen. Wanneer u te lang wacht kan het gaatje namelijk steeds dieper worden en uw tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn doen en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben.
Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje in een kies of tand ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen. Het ontstaan van een gaatje kan op alle leeftijden voorkomen.
Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong. Het gaatje kan moeilijker worden schoongemaakt, waardoor tandplak zich zal ophopen. Dit zou een slechte adem kunnen veroorzaken.