Wanneer oorspronkelijke talen verloren gaan, verliezen we cultuur, verliezen we geschiedenis, verliezen we ons eigen verleden. Een eeuwenoude cyclus van kennis sluit zich. Een taal verliezen is als een bibliotheek die verloren gaat; eeuwenlang verzamelde kennis bestaat dan simpelweg niet langer.”
Het is een instrument voor denken en leren. Met behulp van taal kunnen we plannen maken, problemen signaleren, redeneren, alternatieven bedenken, problemen oplossen, fantaseren en voorspellen. Het leren van taal is belangrijk voor een goede sociale, emotionele en intellectuele ontwikkeling.
Taal is eigenlijk een onderdeel van elke cultuur. Heb jij ook weleens te maken gehad met een taalbarrière? Van het gebrekkige 'Dunglish' van sommige voetballers tot de meetings van de premier met Obama. Taalbarrières kunnen zo ontzettend pijnlijk zijn.
Taal in ons brein
De bestudering van taaldiversiteit geeft daarnaast inzicht in de biologische en psychologische ontwikkeling van de mens. Dat gaat onder meer over hoe we taal leren, welke talen onze hersenen accepteren en welke niet en hoe onze hersenen taal verwerken tijdens het lezen of spreken.
Met hun taal verliezen de sprekers ook hun cultuur en identiteit. Daarnaast gaat informatie verloren die ook voor buitenstaanders relevant is, zoals allerlei kennis over de natuur. NEMO Kennislink sprak met twee Nederlandse taalwetenschapper die inheemse talen documenteren, voor de wetenschap en voor de sprekers zelf.
In het algemeen zijn er drie oorzaken aan te wijzen waardoor een levende taal dreigt uit te sterven: Het uitsterven van de etnische groep die de taal spreekt. Gedwongen verschuiving: de sprekers wordt van bovenaf een andere taal opgelegd. Dit was veelal het geval tijdens de Europese kolonisaties.
De universitaire bachelor Taal- en Cultuurstudies is een brede studie op het gebied van de letteren (taal, geschiedenis en cultuur). Bij deze studie verdiep je je in geschiedenis, kunstgeschiedenis, vreemde talen, literatuurwetenschap, communicatiewetenschap, taalwetenschap en cultuurwetenschappen.
Begrijpen van taal
In de loop van de tijd zal je kind de woorden steeds beter leren uitspreken en steeds meer woorden leren zeggen. Een kind van 18 maanden kent gemiddeld zo'n 20 tot 50 woorden. En daarna gaat het opeens snel. Een kindje tussen de 18 en 23 maanden leert gemiddeld 6 nieuwe woorden per dag!
manier waarop mensen spreken en schrijven
de gebruikte taal. Abstract: Het gebruiken van taal in verschillende situaties. Bij taalontwikkeling vormt taalgebruik het pragmatische aspect.
Taal essentieel
Beheersing van de Nederlandse taal is enorm belangrijk. Door te lezen en luisteren verwerf je kennis, leer je andere werelden kennen, leef je je in andere mensen in. Taal heb je nodig om te denken, om je mening te geven. Om begrepen te worden en anderen te begrijpen.
Wanneer is taal ontstaan? Hoe lang het geleden is dat taal ontstond, is moeilijk te achterhalen. Schattingen lopen uiteen van 50.000 tot maar liefst twee miljoen jaar geleden. Sommige onderzoekers, zoals de bekende taalwetenschapper Noam Chomsky, denken dat taalvermogen ineens is ontstaan door een genetische mutatie.
Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudste bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 v. Chr. Maar praten deed de mens al vele tienduizenden jaren eerder dan schrijven, dus de alleroudste taal is het Soemerisch niet echt.
Taal is niet verzonnen die is gegroeid. Van het uitstoten van klanken tot huidige zinsopbouw, is het een zichzelf ontwikkelend proces geweest. Taal blijft zich ontwikkelen, kijk maar naar de mutaties in de woordenboeken.
Uiteindelijk is een taal namelijk niet meer dan een set van woorden en regelmatigheden die door een bepaalde groep sprekers gebruikt en begrepen wordt. Het Nederlands heeft zo'n verzameling regels en woorden en vormt dus een taal, maar ieder dialect heeft ook zo'n set.
Cultuur is alles wat de mens voorbrengt. Kunst is voor mij de bewuste creatie van iets dat positieve emoties oproept. Kunst is daarmee onderdeel van cultuur. Kunst en cultuur komen voort uit de mens en zijn daarom in welke vorm dan ook een representatie van de mens.
In het leergebied Kunst & Cultuur staat de ontwikkeling van het artistiek-creatief vermogen van de leerling centraal. Leerlingen leren kunst maken, kunst meemaken en betekenis geven aan wat zij maken en meemaken. Ze leren hun verbeeldingskracht gebruiken om artistiek werk te (re)produceren.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.
Wereldwijd worden er zo'n 7.000 talen gesproken, en het Nederlands hoort bij de 40 meest gesproken talen ter wereld. 'Dat is best wel indrukwekkend', vinden de onderzoekers. Het vermoeden dat het Engels wel eens het Nederlands zou gaan overnemen, en het uiteindelijk zelfs volledig zal uitroeien, klopt niet.
De oorzaak waarom bepaalde woorden uit het taalgebruik verdwijnen, is dubbel. In de meeste gevallen moest een woord zijn plaats afstaan aan een synoniem. Zo is nachtloopster bijvoorbeeld vervangen door straathoertje. Maar het gebeurt ook dat het object of gebruik waaraan gerefereerd wordt, zelf verdwijnt.
Het woordje 'hè?' wordt waarschijnlijk universeel gebruikt over de hele wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van drie taalwetenschappers uit Nijmegen. De sprekers van tenminste tien talen op vijf verschillende continenten gebruiken het woord 'hè?
Er bestaan nogal wat talen op de wereld. Als we ook de meest obscure talen meerekenen komen we op 7.000 verschillende talen.
Er zijn fundamenteel twee factoren die lexicale gelijkenissen tussen verschillende talen kunnen verklaren: (a) historische verwantschap, dus genetische factoren en (b) culturele factoren. Talen diversifiëren in de tijd, wat betekent dat heel wat talen een gemeenschappelijke voorouder hebben of proto-taal.