Typisch voor een sukadelap is de zeen of pees die er dwars doorheen loopt. Daaraan dankt hij ook zijn naam: deze pees is na bereiding net zo doorzichtig als sukade (de zoetigheid die we kennen uit krentenbrood, cake of de kerststol). Het is ook door de pezen dat het vlees bekend staat als stoofvlees.
Omschrijving. Sukade is een prachtige vleessoort dat afkomstig is van de schouder van het rund dat loopt over een platte pees. Sukade is een echte stoofvleessoort.
De sucade is een vrij stevig stuk vlees afkomstig uit de schouder van het rund. Een spier die actief wordt benut. Maar laat je hierdoor niet afschrikken! Wanneer je de tijd neemt voor de bereiding is het een heerlijk stuk vlees met een rijke smaak.
De sucadelap is suddervlees waarbij de marmering door de gehele lap loopt waardoor het vlees heerlijk mals en smeuïg is. De sucade kenmerkt zich door het peesje, ook wel zeen genoemd, dat door het vlees loopt. Deze zeen geeft het zijn specifieke uiterlijk.
Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal. De stooftijd kan wel wat verschillen, natuurlijk. Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak.
Riblap: kortere bereidingstijd (ca.
De naam zegt het al: deze lappen worden gesneden van de eerste ribben van een rund. Ga je nog ietsjes verder, dan beland je bij de heerlijke ribeye, maar dat is weer een ander hoofdstuk…. Riblappen zijn de meest malse stukken stoofvlees en hebben de kortste bereidingstijd nodig.
Varkensstoofvlees is sneller gaar dan runderstoofvlees, ideaal dus als je wat minder tijd hebt. In het wildseizoen kun je het eventueel vervangen door everzwijnstoofvlees. Dat heeft wel een iets langere gaartijd. Voor de liefhebbers: er wordt ook paardenstoofvlees gemaakt.
Sukade wordt gebruikt in diverse soorten gebak, zoals vulling van cake, oliebollen, of ontbijtkoek, en ook in broodsoorten zoals krentenbrood. Vaak wordt sukade gebruikt in combinatie met krenten, rozijnen en gekonfijte kersen (bigarreaus). Stukjes sukade zijn traditionele bestanddelen van Groninger koek.
De sucadelap is een specifieke runderlap, maar niet iedere runderlap is een sucadelap. Bekijk meer info over de sucadelap.
Bak de sukadelappen rondom bruin in 2-3 minuten. Doe de tomatenpuree, de gesnipperde ui, laurier en het blokje Knorr runderbouillon in de pan en doe er water bij tot de sukadelappen onder water staan. Laat het geheel vervolgens 2,5 uur pruttelen. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe.
Voor sukade als biefstuk splitst de slager het vlees overdwars langs de dikke pees in het midden. Alle vliezen en pezen worden weggesneden, zodat er alleen mals vlees overblijft. De platte lap ziet er met een beetje goede wil uit als de onderkant van een strijkijzer vandaar de naam 'flat iron steak'.
Sukade is ook geschikt om fond of bouillon van te maken. Sukade wordt door ons per ca. 500 gram vacuüm verpakt. Prijs per kilo € 15,95.
Soms wordt de sukade echter in fellere kleuren groen, geel of rood gekleurd. Goede sukade is zacht en smaakt enigszins naar sinaasappel, maar het is minder bitter dan de schil van sinaasappelen.
Sukade bevat veel gezonde voedingsstoffen die in de vrucht aanwezig zijn. Vitaminen en mineralen die onder andere in sukade aanwezig zijn, zijn eiwitten, koolhydraten, vezels, kalium, calcium, magnesium, koper en zink. Sukade is daarnaast ook helemaal vetarm!
Stoofvlees wordt meestal uit het voorkwartier van het rund gehaald. Het vlees is wat taaier en heeft een langere bereidingstijd nodig. Het is hoofdzakelijk afkomstig van veel gebruikte spieren zoals nek of schouder.
In Nederland wordt gestoofd rundvlees (runderlappen) ook draadjesvlees genoemd omdat het uit elkaar gevallen vlees aan draden doet denken.
Riblappen zijn het malser dan sucadelappen omdat ze meer vet bevatten. Dit geeft het een rijkere smaak, waardoor ze heerlijk zacht zijn om te eten. Sucadelappen zijn beter geschikt om bijvoorbeeld te stoven.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Een scheutje azijn bij het stoofvlees maakt runderlapjes sneller zacht. Dit komt doordat het zuur tijdens het stoven het bindweefsel in het vlees afbreekt. Citroensap, sinaasappelsap, wijn, bier en mosterd hebben het zelfde effect.
Overige informatie. Het product is minimaal 12 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 7 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Groene en gele sukade wordt gemaakt van de schil van de vrucht van de sukadeboom.
Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen. -Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt. -Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.