Het schoonmaken van suede is lastig omdat het vuil gemakkelijk in het geschuurde leder gaat zitten. Als u dit wilt schoonmaken en u gebruikt niet de juiste middelen dan kan het geschuurde effect vervagen en krijgt u gekke plekken op uw leder.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen.
Babyshampoo krijgt vet uit suede
Heb je (vet-)vlekken in suede, was het dan (met de hand) met babyshampoo. Je zult zien dat de vlek verdwijnt en dat je suede ook nog mooi blijft.
Regen is soms niet te voorspellen. Suède kan het minst goed tegen water en regen vlekken, toch kunnen ook deze vlekken uit de jas of een ander suède product. Allereerst moet het deel rond de vlek worden bevochtigt met water op kamertemperatuur. Hier kan ook een speciaal suède borsteltje gebruikt voor worden.
Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets. - Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat.
Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas. Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen.
Zo verwijder je vetvlekken uit suède & leren schoenen
Gebruik een absorberende poeder - zoals talkpoeder - en sprenkel dit over de desbetreffende vlek. Laat je schoenen gedurende de nacht drogen - wrijf het poeder er niet in.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Breng een speciale leerconditioner aan op je jas.
Doe een beetje conditioner op een schone doek en wrijf de conditioner in je jas. Zorg ervoor dat je geen plekjes overslaat. Hang hem op om te drogen als je klaar bent. Na een goede hydraterende behandeling zou hij weer lekker soepel moeten zijn.
Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel.
Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door suède egaal nat te maken met schoon water zorg je ervoor dat de kleur egaliseert. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen.
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling. Nubuck is daarom – bij goed onderhoud – ook heel sterk.
Suède is met haar open nerf structuur nog gevoeliger voor vlekken. Bovendien kan dit materiaal naast bescherming ook extra voeding gebruiken. Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray.
Wrijf hierbij zacht over het materiaal, behandel suède nooit te ruw, om beschadigingen te voorkomen en gebruik geen hardnekkige zeepproducten of schoonmaakmiddelen. Daarnaast raden wij het gebruik van schoenpoets of onderhoudsmiddelen voor leer af.
Op internet zijn tips te vinden over hoe u zelf een vlek uit een leren of suède stof krijgt. Veelgenoemde methoden zijn het gebruiken van groene zeep of babyshampoo.
Suede schoenen kun je ook stomen, als je de vlek er niet uit krijgt. Het beste doe je dit met een stoommachine, maar als je die niet hebt, dan kun je dit ook met de waterkoker doen: Waterkoker vullen met water.
Vlekken op suède kun je het best direct verwijderen met een speciaal suèdeborsteltje. Een schone tandenborstel of nagelborsteltje werkt ook. Regelmatig borstelen voorkomt ook dat er gladde plekken ontstaan op je tas. Borstel wel steeds in dezelfde richting, anders slijt het leer!
Wat is suède? Suède schoenen zijn gemaakt van een bepaald type leer. Want het is namelijk de binnenkant van leer en niet de opperhuid zoals bij gewone leren schoenen. Suède is hierdoor zachter en heeft een geborstelde structuur die wel wat op stof lijkt.
Stap 4: Watervlekken verwijderen
Breng met het borsteltje (metalen haartjes) wat water aan op de héle schoen en wrijf het lichtjes erin. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water eraf en dep de schoen zo ver mogelijk voorzichtig droog.
Suède is een leersoort, het wordt gemaakt van de binnenkant van de huid (leer) dus niet de opperhuid. Suède heeft dus een losse structuur en is hierdoor wat minder duurzaam. Goed onderhoud is daarom een vereiste. Verschil suède en nubuck op kinderschoenen.
Doe het suède kledingstuk alleen (dus zonder andere kledingstukken) in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Gebruik geen wasmiddel, maar alleen wasverzachter. Kies dan het fijnwas of wolwasprogramma en er zou eigenlijk niets mis moeten gaan.