Stro is niet aan te raden als bodembedekking bij cavia's, omdat het slecht absorbeert en ook vrij hard is waardoor kleine dieren zich kunnen bezeren.
Kies als bodembedekking iets dat niet te scherp of te hard is en ook niet te stoffig: zaagsel, hooi of speciaal strooisel zijn geschikt. Gewoon stro is te hard voor de cavia en gebruik je best niet. Je kan eerst een laag kranten leggen die de urine absorbeert.
Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia's gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken. Een stofvrije ondergrond is beter. Wij gebruiken meestal Aubiose Hennepstrooisel of vlas.
Cavia's vinden bodemmatten erg prettig om overheen te lopen. De matten zijn zacht voor de pootjes en geven de dieren veel grip in het verblijf. Met name kunststof verblijven kunnen het beste bekleed worden met een bodemmat.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking!
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden. Het is zelfs van belang om een cavia regelmatig op te tillen: om de vacht te verzorgen en hun gezondheid te controleren.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Aai je cavia van zijn hoofd naar zijn staart. Je doet je cavia pijn als je niet met zijn haren mee aait. Praat zachtjes tegen je cavia. De meeste cavia's vinden het fijn om aan hun neus geaaid te worden.
Naast knuffelen is het ook heel leuk om met uw cavia's te spelen. U kunt bijvoorbeeld speeltjes in hun ren leggen, ze hun favoriete snacks geven of een tuigje voor ze kopen zodat u een wandelingetje met ze kunt maken in de tuin. Cavia's zijn erg vermakelijke dieren.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Het is belangrijk dat je cavia iets te doen heeft en zich niet gaat vervelen. Vaak as cavia's zich gaan vervelen gaan ze aan de tralies knagen of als ze een keer loslopen gaan ze aan meubels knagen. Er zijn verschillende soorten speeltjes voor cavia's: Tunnel: Dit is een erg leuk speeltje voor een cavia.
Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden. Toch schrikken ze wel eens ergens van. Wat cavia's doen als ze schrikken hangt er van af of ze alleen zijn of in een groep. Als ze alleen zijn en ze horen bijvoorbeeld een hard geluid, blijven ze meestal doodstil zitten.
Cavia's houden ook niet van harde geluiden (schreeuwende kinderen, luide muziek, vuurwerk, …). Zorg er dus voor dat je cavia rustig zit in een ruime kooi (liefst met wat daglicht, maar zonder tocht), een vriendje heeft en voldoende (rustige) aandacht krijg.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Cavia's houden namelijk erg van muziek. Ze hebben zelfs bepaalde voorkeuren! Als u weet welke muziek uw cavia fijn vindt om naar te luisteren, kunt u hem daar natuurlijk mee verblijden. Maar wees ook voorzichtig, want cavia's hebben gevoelige oren.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt. Aai met de haren mee naar achteren, vanaf achter de oren naar achteren. Blijft hij zo brommen, dan is hij waarschijnlijk niet zo'n knuffelkont.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
De gemiddelde leeftijd van een cavia is zo'n vijf tot zes jaar. Cavia's eten uitsluitend plantaardige voeding. Het gewicht van een volwassen cavia ligt tussen de 800 en 1800 gram. De draagtijd van de cavia is 59-72 dagen, afhankelijk van het aantal jongen.
Een cavia wordt gemiddeld 4 tot 6 jaar. Wanneer ze veel worden aangehaald op jonge leeftijd worden het hele gezellige huisdiertjes. Ze leren snel wanneer er leuke dingen gaan gebeuren en reageren dan ook met heftige vocalisatie. Cavia's zijn groepsdieren, het is dan ook aan te raden om ze samen te houden.
Kunnen cavia's het hele jaar buiten blijven? Ja Cavia's kunnen het hele jaar buiten gehouden worden! Als je jouw cavia's ook in de winter buiten wilt houden, is het aan te raden om minimaal 4 cavia's samen te houden. Dit is omdat 4 of meer cavia's elkaar in de winter makkelijker warm kunnen houden.
Verder zijn cavia's met een schoon en ruim hok, dagelijks een pluk hooi, wat groente, water en voer zijn zij tevreden. Wel vraagt de cavia veel aandacht van zijn baasje of bazinnetje: knuffelen, borstelen en spelen behoren tot de dagelijkse verzorging.
Als u cavia u echt bijt, dan is het dier waarschijnlijk bang voor u. U kunt dit rechtzetten door uw cavia te leren dat hij niet bang voor u hoeft te zijn en dat hij kan rekenen op affectie, vriendelijkheid en wat lekkers als u hem benadert.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.