De grote meerderheid van de Nederbelgen woont in het Vlaams gewest. Zij vormen daar dan ook in totaal de grootste groep buitenlanders en de grootste groep in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in de grensstreek wonen velen.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
De kosten van levensonderhoud België zijn vergelijkbaar met de kosten van levensonderhoud in Nederland. De boodschappen zijn iets duurder in België. Daar staat tegenover dat de woonlasten aanzienlijk lager zijn dan in Nederland. Vanwege de hoge BPM in Nederland is ook het kopen van een auto voordeliger dan in België.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
België telt de meeste Nederlanders
De meesten bleven relatief dicht bij huis: het grootste deel woonde in de buurlanden België (126 duizend) en Duitsland (112 duizend).
Nederlanders (Nederlander, het Nederlandse volk) zijn de inwoners van Nederland. Zij zijn een Europees volk gaan vormen tussen 1579 en 1795, toen de Nederlandse staat ontstond. Het begrip Nederlanders kent meerdere definities. Sommige hiervan staan los van elkaar, andere zijn verwant of deels overlappend.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.
Een aarzeling bij kopers mag niet verbazen, want de huizenprijzen blijven erg hoog. Een huis in België kostte in de eerste zes maanden van 2022 gemiddeld zo'n 314.700 euro, in Vlaanderen gemiddeld zo'n 341.600 euro. Dat is zowel in Vlaanderen als in heel België zo'n 6 procent méér dan vorig jaar.
Bankenlandschap en hypotheek
In tegenstelling tot het verleden financieren Nederlandse banken de aankoop van een woning in België niet meer. Voor een hypotheek moet je dus bij een Belgische geldverstrekker zijn. Dat kan wel een Belgische vestiging van een Nederlandse bank zijn.
Ook daar is de omgeving rustig. Bovendien lijkt de Duitstalige cultuur meer op de Nederlandse dan die van de Walen. Andere belangrijke migratieredenen zijn studie en werk. In de jaren negentig vestigden zich veel vermogende Nederlanders in België om de Nederlandse vermogensbelasting te vermijden.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Noorwegen scoort net als andere jaren het best. Ook andere Scandinavische landen, Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië zijn klaar voor een stijgende zeespiegel en hogere temperaturen. Het zijn vooral de sub-Sahara landen die in de problemen komen als het klimaat verandert.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
Onderzoek van de universiteit van Ulster toonde dinsdag dat Nederlanders en Duitsers een gemiddeld IQ hebben van 107, op basis van IQ-resultaten van de laatste dertig jaar. Belgen scoren in de middenmoot met een IQ van 99. Turken en Serven staan onderaan met een score van respectievelijk 90 en 89.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland.
Een goede voorbereiding is daarom een vereiste. Iedere inwoner in de Europese Unie heeft het recht om zich in elk ander land binnen de Europese Unie te vestigen.
Tegenwoordig zouden veel Belgen en Nederlanders uit de zuidelijke gebieden van Nederland, vooral uit afgelegen en landelijke gebieden, nog steeds Keltisch DNA dragen, welke in deze landen het meest voorkwam vóór de komst van de Germaanse stammen, die hen absorbeerden dankzij hun numerieke superioriteit.
Zo'n 6,5 miljoen jaar geleden leefde de gemeenschappelijke voorouder van chimpansees, bonobo's en de mens. Waarschijnlijk leek dat dier meer op een chimpansee dan op een mens. Homo sapiens, de moderne mens dus, ontstond zo'n 200.000 jaar geleden op het Afrikaanse continent in het huidige Ethiopië.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.