De kleur van het bloed wisselt tussen twee tinten rood: zuurstofrijk bloed heeft een lichtrode kleur, zuurstofarm bloed is donkerrood. Zuurstofarm, donkerrood bloed geeft de huid een blauwige tint, zoals bij de aderen van je handrug. Afwezigheid van bloed geeft een witte huidskleur.
De huidskleur van een individu wordt beïnvloed door tal van stoffen, waarvan het pigment melanine veruit de belangrijkste is. Melanine maakt de huid donkerbruin. Lichte huid krijgt zijn kleur voornamelijk door het blauwachtig witte bindweefsel onder de dermis en door de hemoglobine in de bloedvaten van de dermis.
Bij een gezonde, vitale mens duidt de gemarmerde huid op een slechte doorbloeding, die zich, na een kort oponthoud in een warme omgeving, weer zou moeten herstellen. Zodra de bloedvaten zich opnieuw verwijden en er voldoende bloed door de aderen stroomt, krijgt de huid weer een egale kleur.
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
De donkere vlekken kunnen op zich geen kwaad. Als u het vervelend vindt, kunt u proberen het te voorkomen. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk de blootstelling aan zonlicht te beperken. Te veel zonlicht heeft allerlei ongunstige effecten, waaronder het donkerder worden van de huid.
Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht
Dat zorgt ervoor dat je bloed makkelijker stroomt en je je warmte af kunt geven aan je huid. Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes. Een goede nachtrust zorgt voor een goede bloedcirculatie en dus voor wat kleur op je gezicht.
IJzersupplementen, evenwichtige voeding met vitaminen en lichaamsbeweging kunnen je al een heel eind verder helpen om dat wit gezicht een mooiere teint te geven. Ook kan je eventueel een zelfbruinende gezichtscrème of lotion op je gezicht aanbrengen.
Als het koud is (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen. Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid. De huid wordt rood of blauwrood, gaat zwellen en ontsteken, waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan.
Zuurstofarm, donkerrood bloed geeft de huid een blauwige tint, zoals bij de aderen van je handrug. Afwezigheid van bloed geeft een witte huidskleur. Huidverkleuring is meestal vrij onschuldig (koude vingers, verbranden in de zon), maar het kan ook een ernstig symptoom zijn.
Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Wat is de behandeling van erythema ab igne ? In een vroege fase kan de aandoening verdwijnen als de oorzakelijke warmtebron wordt vermeden. Om het herstel te bespoedigen kan er op de huid een crème worden aangebracht bevattende 5-fluorouracil (Efudix ® ) of vitamine A-zuur (Acid a Vit ®).
Grauwe huid in het kort
Een grauwe of vale huid laat je er vermoeid uitzien. Je huid oogt dof en is onvoldoende gehydrateerd. Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen dragen hier ook aan bij.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Ze ontdekten dat de donkerste huid voorkwam bij de Nilo-Saharaanse herdersvolkeren in Oost-Afrika, zoals de Mursi en de Surma, en de lichtste huid bij de San in Zuid-Afrika. En daartussen waren er nog vele gradaties, zoals bij het Agaw-volk in Ethiopië.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
het allel voor een donkere huid is dominant over het allel voor een lichte huid. Je kan ook zeggen; het allel voor een lichte huid is recessief ten opzichte van het allel voor een donkere huid. In de erfelijkheid geef je erfelijke eigenschappen en de daarbij behorende allelen aan met een letter.
Zit je net zoals je lengte heel je leven aan hetzelfde huidtype vast? Het antwoord zal je verrassen: Je kunt helaas niet uit jezelf je huidtype veranderen.
Haarkleur bepalen: veelzijdig rood
Ook in het rode kleurenspectrum heb je koele en warme ondertonen. Zelfs wanneer je veel bloost, of vaak last van een rode huid hebt, kan je deze kleur ongetwijfeld rocken. Koele kleuren rood zijn: kastanjerood, bordeaux en felrood."
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Gebruik bij het wassen van de handen een hele milde zeep, zoals een wasgel voor baby's. Was de handen ook niet met heet water en smeer ze meteen in na het afdrogen. Vermijd antibacteriële zepen, deze zijn extreem uitdrogend.
Je ziet je handen elke dag, maar vaak besteed je er niet te veel aandacht aan. Toch kan het lonen om dit lichaamsdeel grondig te bestuderen, alles van broze nagels tot bevende vingers kan een teken zijn dat er iets foutloopt in je lichaam. Als je handen oncontroleerbaar beginnen te beven, is dat geen reden tot paniek.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!