45% van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee. Bijna driekwart (73%) is ooit seksueel geïntimideerd. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht.
Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van aanranding, verkrachting en/of misbruik. Hiervan is 90% vrouw en 10% man. Wordt fysieke seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen meegeteld, dan ligt het aantal slachtoffers nog veel hoger.
41% van de Nederlandse vrouwen is ooit slachtoffer van fysiek geweld geweest. Dat zijn 2,4 miljoen Nederlandse vrouwen.
22% van de vrouwen en 6% van de mannen heeft te maken gehad met seksueel geweld. 11% procent van de vrouwen heeft ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil gehad, tegenover 1% van de mannen.
Van alle werkende vrouwen kreeg in 2021 bijna 11 procent te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag van 'externen'. Dit percentage is hoger dan de 8 procent uit 2020, toen er door thuiswerken en de sluiting van verschillende sectoren minder werknemers op de werkplek aanwezig waren.
Ja, vindt 84.5% van onze lezers. Maar mannen en vrouwen zijn het niet helemaal eens: 90% van de mannen is het eens met die stelling, tegenover 81,7% van de vrouwen. 5.6% van de vrouwen weet het niet, 12.2% vindt dat er niet veel veranderd is. Veel hangt ook af van hoe oud je bent.
Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zeggen in 2020/'21 weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie.
Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Ben ik verkracht? Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.
Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten kijken naar seksuele handelingen van de volwassene tot betasting of verkrachting.
Aantal gevallen van kindermishandeling
In 2017 zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland.
Naar schatting zijn er de afgelopen 30 jaar ruim 1.300 vrouwen in Nederland het slachtoffer geworden van femicide. In Nederland wordt er gemiddeld iedere 8 dagen een vrouw vermoord door (ex)partnergeweld.
In 2016 lag het aantal op 1.760 verkrachtingen. In 2018 steeg het naar 1.940. In 2019 waren er 2.055 verkrachtingen genoteerd. En in 2020 vonden er 2.010 verkrachtingen plaats in Nederland.
Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld. De meest voorkomende vormen zijn: Partnergeweld: ongeveer 60% van alle gevallen van huiselijk geweld betreft geweld tussen (ex-)partners. Vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen van deze vorm van geweld.
Slachtoffers van huiselijk geweld
5,5 procent van de volwassenen zegt de afgelopen vijf jaar minstens één keer slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Volgens de slachtoffers waren kinderen in 23,5 procent van de voorvallen getuige van huiselijk geweld. Het gaat hier om lichamelijk of seksueel geweld.
Zo kreeg van de bevolking van 16 jaar of ouder 3,4 procent van de mannen en 3,9 procent van de vrouwen in de afgelopen 12 maanden te maken met fysiek huiselijk geweld. De plegers zijn vaker man dan vrouw: van de slachtoffers is 47 procent door een man gewelddadig behandeld en 32 procent door een vrouw.
Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Ben ik verkracht? Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.
Er zijn verschillende situaties waarin kinderen kwaadaardige of opzettelijke verhalen van seksueel misbruik verzinnen. Een voorbeeld hiervan is de jongvolwassene die wraak wil nemen op de vermeende dader omwille van een ervaren onrecht. Of de gevallen waarin de valse aangifte wordt gebruikt als alibi.
Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
Kinderen kunnen seksueel misbruikt worden door volwassenen, maar ook door andere kinderen die, door hun leeftijd of ontwikkelingsstadium, een machts- of vertrouwenspositie hebben tegenover het slachtoffer. De wet onderscheidt 2 vormen van seksueel misbruik: verkrachting en aanranding van de eerbaarheid.
Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil. Bijvoorbeeld: als kind met een volwassene, als cliënt met een hulpverlener of als leerling met een docent.
Bij grensoverschrijdend gedrag dat 'hands-on' plaatsvindt, is er wel sprake van fysiek contact. Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.
Bij straatintimidatie vindt dus geen fysieke aanraking plaats, maar gaat het om intimiderende, bedreigende of seksueel getinte opmerkingen en/of gedragingen. Wanneer u te maken hebt, of hebt gehad, met aanranding of verkrachting, kunt u contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld, 0800 - 01 88.
Onderzoek laat zien dat slachtoffers last hebben van psychologische en emotionele gevolgen zoals angst, wantrouwen, depressie, stress, slaapproblemen, schaamte, lichamelijke onzekerheden en de angst om zich in de publieke ruimte te begeven. Straatintimidatie is hierdoor meer dan alleen een ergernis.
11% van de vrouwen heeft ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil gehad, tegenover 1% van de mannen. 53% van de vrouwen en 19% van de mannen krijgt te maken met Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag. 22% van de vrouwen en 6% van de mannen met Seksueel Geweld.