Voor het MIG/MAG-lassen van gewoon staal gebruiken we in de meeste gevallen een gasfles met Menggas 85/15. Dat wil zeggen 85% Argon en 15% CO2. Voor het TIG-lassen wordt vrijwel uitsluitend gebruikgemaakt van 100% Argon. Dit gas wordt ook gebruikt voor het CuSi- en het MIG-lassen van aluminium.
MAG-lassen van ongelegeerde en laag-gelegeerde staalsoorten: Voor het MAG-lassen van staal kan men 100 % CO2 gebruiken of een gasmengsel dat bestaat uit argon met 8 tot 25% CO2. Dit menggas reageert met de las en is daarom een actief gas door zijn oxiderende componenten (= metal active gas).
MAG lassen gebruikt een actief gas, vaak een mengsel van inerte en actieve gassen. Bijvoorbeeld een menggas van argon met zuurstof en/of koolstofdioxide. Of een menggas met waterstof.
TIG-beschermgas
Het meest gebruikte beschermgas bij TIG-lassen is argon (l1). De zuiverheidsgraad moet minstens 99,95 % bedragen. Bij metalen met een zeer goed warmtegeleidingsvermogen, zoals aluminium of koper, wordt echter ook helium (l2) gebruikt. Bij het gebruik van helium als beschermgas wordt de vlamboog warmer.
Argon wordt in de meeste gevallen gebruikt bij het MIG lassen van aluminium, koper, nikkel en hun legeringen. Helium als zuiver beschermgas wordt veel minder toegepast. Over het algemeen alleen bij het lassen van koper en zijn legeringen bij grotere materiaaldiktes.
Het algemeenste gas voor het MAG-lassen van roestvast staal is argon met 2% kooldioxyde, eventueel met 275 ppm stikstofmonoxyde. Voor de meeste toepassingen is dit mengsel optimaal.
Roestvaststaal wordt meestal gelast met smeltlassen onder de bescherming van gas. De processen zijn dan TIG en MIG/MAG. Roestvaststaal wordt overwegend gelast met gelijkstroom. De volgende zaken dient de lasser bij het lassen van roestvaststaal goed in acht te nemen.
TIG lassen is een geschikt proces voor het verbinden van de non-ferromaterialen. Het wordt vooral toegepast in dunne plaat van aluminium en RVS, maar kan ook voor staal gebruikt worden.
MAG lassen is met name geschikt voor deze staalsoorten. Als het gaat om roestvast staal (RVS) of laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes dan is ook TIG lassen geschikt. MIG lassen wordt ook veelvuldig toegepast op RVS.
Als vuistregel geldt dat bij argon als beschermgas en de meest gebruikte wolfraamelektrodediameters van 1 tot 4 mm, er elke minuut 5 tot 10 liter beschermgas moet worden toegevoegd.
Bij MIG lassen wordt een inert gas gebruikt, bijvoorbeeld argon. Dit gas reageert niet met de gesmolten chemicaliën van het te lassen materiaal, waardoor de kwaliteit van de las vaak beter is dan bij MAG lassen. Bij MAG lassen wordt gewerkt met een actief beschermgas, zoals CO2.
Dit heet dan MAG-lassen (Metal Active Gas). Het gas bestaat dan uit 80-85% argon en 15-20% koolzuur. Wanneer we alleen argon gebruiken, dan heet het MIG-lassen (Metal Inert Gas). Het menggas zit met een druk van maximaal 200 bar als gas in de fles.
TIG lassen
TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.
Beschermgassen zijn nodig om tijdens het lassen het smeltbad, het toevoegmateriaal en de electrode te beschermen tegen de invloeden van de omringende lucht. Met de electrode wordt verstaan het toevoegmateriaal bij het MIG/MAG lassen, of de wolfram-electrode bij het TIG lassen.
Het verschil tussen MIG en MAG lassen zit in het gebruikte gas. MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld koolstofdioxide, CO2).
Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg.
Tijdens het MAG-lassen wordt er rond de boog een beschermgas aangebracht, een actief gas zoals bijvoorbeeld CO2. MAG-lassen wordt toegepast voor RVS. Bij RVS lassen worden gassen op basis van argon, gemengd met CO2 toegepast. Het grote voordeel van dit lasproces is de hoge lassnelheid.
TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een niet afsmeltende wolfraam elektrode. TIG lassen is een proces wat veelal gebruikt wordt bij het lassen van RVS of aluminium. I.v.m. de lage efficiëntie wordt dit proces slechts beperkt ingezet binnen Tosec.
TIG lassen wordt bijna altijd gedaan met argon gas, omdat dit het goedkoopste gas is. Maar je kunt ook ook andere edelgassen, zoals helium, gebruiken. Daarnaast moet er een wolfraam elektrode in de lastoorts komen, om de vlamboog mee af te steken.
Gemiddeld ligt het salaris van een TIG-lasser tussen de € 1.950,- en € 2.850,- bruto per maand.
Welke lastechniek je gebruikt om staal te lassen, is helemaal aan jou. Zowel met elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen maak je stevige lasverbindingen. Voor het lassen van staal heb je geen wisselstroom, maar gelijkstroom nodig.
RVS lasdraad
RVS lasdraden kunt u gebruiken voor het lassen van roestvrije staalsoorten. Er zijn diverse legeringen die u kunt gebruiken. Sommige legeringen worden toegepast bij het verbinden van roestvrijstaal aan gewoon koolstofstaal of als tussenlaag bij het oplassen van slijtvaste lagen.
Het gaat prima maar dan wel met een speciale overgangselectrode. Hou er wel rekening mee dat normaal rvs 316L minder sterk is dan veel soorten staal. Daarom lieer wat dikker rvs gebruiken aangezien het hier gaat om een flink belast onderdeel. En zorg dat je rvs 316L ( 1.4404) gebruikt , anders krijg je toch nog roest.
Voor het lassen van zwart-wit verbindingen (b.v. staal aan (rvs) roestvast staal) worden doorgaans hoger gelegeerde lasdraden toegepast dan het hoogst gelegeerde deel dat gelast moet worden. De meest voorkomende typen zijn: 307Si, 309LSi, 309LMo en 312.