Hoe smaakt snoekbaars? Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
Kenmerkend voor zeebaars is dat die aanbeet in de regel direct wordt gevolgd door een onberekenbare,snelle run! Snoekbaars blijft daarentegen na de aanbeet meestal een tijdje (kopstotend) dicht tegen de bodem zwemmen, zonder echt spectaculaire runs te ondernemen.
De snoek is makkelijk herkenbaar door zijn langgerekte vorm en zijn indrukwekkende bek vol tanden. De snoekbaars is een mooie, hardvechtende vis die je op veel verschillende manieren kunt vangen. Ze kunnen bovendien behoorlijk groot worden, tot wel 120 centimeter bij een gewicht van 15 kilogram.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Geen alledaags koken en bijzonder om te doen! Zo kunt u traditionele paling roken in uw eigen tuin. Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden.
Palingshop.nl verkoopt het hele jaar door verse snoekbaars.
Indien er geen wilde snoekbaars voorradig is, leveren we heerlijke zuivere kweeksnoekbaars van Nederlandse origine. Snoekbaars kan even worden gebakken in de pan, maar smaakt ook heerlijk uit de oven! Meer snoekbaarsrecepten vindt u hier.
In de keuken. Victoriabaars is geliefd vanwege zijn stevige structuur en witte visvlees. De smaak van Victoriabaars is te vergelijken met die van tilapia: een milde, niet vissige smaak. Daardoor is het een toegankelijke vissoort.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Het is een slanke roofvis met een lange spitse snuit. Hij kan tot 120 centimeter lang worden, bij een gewicht van 12 tot 18 kilogram en een leeftijd van 10 tot 15 jaar. In Nederland wordt hij meestal niet groter dan 80 centimeter.
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's. Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.
De roodbaars eet voornamelijk haring en diepzeegarnalen. De smaak van de roodbaars word bepaald door wat hij eet, doordat de roodbaars voornamelijk haring eet, is hij erg smakelijk en vet. Veel mensen vinden dat de roodbaarsfilet een garnaal achtige smaak heeft, dit komt doordat de zeebaars ook diepzeegarnalen eet.
Zeewolf, filet
De zeewolf heeft, behalve dat ze zeer smakelijk is, geen graten. Dus geen gefileer of gepeuter maar gewoon eten. De zeewolf is een stevige vis met een grote kop en zeer sterke kaken.
Controleer of de graten uit de filets zijn. Dit doe je door met je vinger tegen de vleug van de vis over het vlees gedeelte te strijken. Je kunt ze er met een pincet uithalen of met een punttangetje. Peper en zout de filets aan beide kanten.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
De snoekbaars is een vis die oorspronkelijk uit het Elbe- en Donau gebied komt, maar heeft zich ondertussen verspreid over heel Europa. Je vindt ze in alle rivieren en alle wateren die daarmee in verbinding staan. Ze houden van groot en diep water, het liefst met een harde bodem en weinig begroeiing.