Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is. In vergelijking met sec en demi-sec is een brut champagne minder zoet. Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat. Een "extra brut" heeft minder dan 6 gram suiker per liter.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet) Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de 'Methode traditionelle'. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden.
Als laatst komen we aan bij Dulce. Dit is de zoetste in zijn soort met meer dan 50 gram suiker per liter, erg zoet dus. Mensen die van zoete wijnen houdt vinden Dulce lekker.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt. Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne.
In sec champagne zit 17 tot 35 gram suiker per liter. Deze champagne smaakt daardoor lichtzoet. In de doux champagne zit meer dan 50 gram suiker per liter. Hierdoor is de champagne dus zeer zoet.
Welke Moët is zoet? De meest verkochte champagne van Moët and Chandon is de Brut. Dit betekend dat de champagne droog van smaak is. Mocht je een wat zoetere champagne willen dan kan je het beste voor een demi-sec ( half zoet ) of Doux ( heel zoet ) kiezen.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.
Een Extra Dry bevat een suikerresidu van 12 tot 17 gram per liter. Wat betekent "Brut"? “Brut” is een classificatie die aangeeft dat het product minder dan 12 gram suiker per liter bevat (de laagste concentratie).
Nee, prosecco is niet per se zoet. Maar vaak wel wat 'fruitiger'. Het hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt hoeveel suikers er in de fles achterblijven en hoe zoet de wijn is. Daar komt bij dat de Glera druif van zichzelf al een wat meer fruitig karakter heeft.
Moët & Chandon Brut Imperial is één van de meest bekendste en behoort tot de absolute top met een zacht en frisse smaak. Moët & Chandon Nectar Imperial Diamond Suit is een heerlijke demi-sec met een verfijnde en ronde smaak. De fles onderscheid zich -zoals de naam al zegt- door het mooie en luxe koelvest.
Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
In de Franse regio Champagne maken de wijnboeren mousserende wijn van 'Methode Traditionnelle'. De term cuvée verwijst dan naar het beste druivensap van de zachte manier van persen van de druiven (de eerste persing). Ook enkele andere regio's buiten Champagne gebruiken deze term bij het maken van mousserende wijn.
Mousserende wijnen variëren van droog tot zoet. De werkelijke zoetheid van de wijn wordt bepaald door de hoeveelheid restsuiker die bij het bottelen in de wijn achterblijft.
Brut: door toevoeging van liqueur d'expédition (een mensel van suiker en wijn) bevat die 1 tot 1.5% suiker. Sec: net ietsje zoeter dan brut. Demi-sec: een halfdroge schuimwijn met een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter. Een zoete wijn als deze past perfect bij desserts.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Brut wil eigenlijk zeggen hoe 'droog' de wijn is. Brut is zeer droog en dulce is zeer zoet. Kortgezegd: Alleen de bubbels die uit de champagnestreek in Frankrijk komen, mogen de naam champagne dragen. Dus: Cava of Prosecco zijn géén champagne.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.