Is stevia veilig? Ja, de steviolglycosiden uit de stevia plant zijn veilig om te gebruiken. In de Europese wetgeving (Verordening 1333/2008) staat aan welke producten de zoetstof steviolglycosiden toegevoegd mag worden. Hierin staat ook in welke hoeveelheden.
Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag. Om ervoor te zorgen dat het gebruik zo veilig mogelijk blijft wordt dit getal vrij laag vastgesteld. Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Conclusie: stevia gezonder dan suiker? Suiker kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Heb je toch trek in zoetigheid, dan is stevia een gezonder alternatief. Maar nog beter is het om jezelf aan te leren om alleen nog maar gezonde, natuurlijke en onbewerkte producten te gebruiken.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen? Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Die van stevia is dus zo laag als het maar zijn kan. 'Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. ' Als er klontjes stevia zouden bestaan, zou een klontje stevia net zo zoet zijn als 300 klontjes suiker.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om bijvoorbeeld erythritol of stevia te gebruiken. De gezondste alternatieven voor suiker zijn xylitol (berkensuiker), erythritol en stevia.
Nee, stevia is geen suiker, maar een plant waaruit een zoetstof van natuurlijke oorsprong wordt gewonnen. De steviaplant of Stevia rebaudiana wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt om dranken een zoete smaak te geven, maar bevat zelf geen suiker.
Voor voedingsmiddelen met steviolglycosiden moet er staan: 'zoetstof: steviolglycosiden' of 'zoetstof: E960'. Bij kinderen wordt de aanvaardbare dagelijkse inname sneller bereikt. We raden voor kinderen het gebruik van (kunstmatige) zoetstoffen, ook stevia, af.
Sinds de Europese Unie het gebruik van stevia-extract in 2011 heeft goedgekeurd, past Coca‑Cola dit toe in Fïnley en Fuze Tea. Meer informatie over zoetstoffen kan je terugvinden op www.zoetstoffen.nl.
Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
Verhoogd risico op kanker
Want deelnemers die veel kunstmatige zoetstoffen consumeerden – met name aspartaam (E951) en acesulfaam-K (E950) – bleken een groter risico te lopen om kanker te krijgen.
Canderel Green is een uniek recept op basis van het natuurlijke extract* afkomstig uit de Stevia-plant. Stevia is een van nature zoete plant die geen calorieën of koolhydraten bevat. Tevens is het Stevia-extract* 200x zoeter dan suiker. Canderel Green is verkrijgbaar in zoetjes, klontjes, poeder en rietsuiker & stevia.
Nadelen van kunstmatige zoetstoffen
Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor.
We kunnen tegenwoordig voor “ stevia” ook terecht bij de goedkopere discount winkels. Winkels als Lidl en Action hebben beiden een variant in huis, die net als de potten in gewone supermarkten schreeuwen dat het om stevia suikervervanger gaat.
Ik heb thuis een bus Stevia poeder waarvan (1 theelepel 0,47 gram koolhydraten)in zit.
Je kunt ze verkruimelen en dan in desserts of taart verwerken, maar ook 1 of meer gedroogde hele blaadjes in een pot thee doen. Stevia kruist niet met andere planten. Helaas is het groeiseizoen in ons land te kort om in een normale zomer zelf zaden te kunnen oogsten.