Wortels, kolen, komkommers, meloenen, radijzen, selder en rode bieten zijn voorbeelden van groenten of fruit met harde of onoplosbare vezels. Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten …) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar.
Fruit en groenten
Rauwe groenten zijn wat lastiger te verteren voor je lichaam dan gare groenten, dus houd daar rekening mee. Licht verteerbare groenten zijn onder andere asperges, wortel, venkel en groene bladgroenten zoals spinazie en rucola.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
soorten, zoals andijvie, aspergepunten, zachte bleekselderij, postelein, jonge raapstelen, schorseneren, bieten, bloemkool, fijne doperwten, snijbonen, sperziebonen, spinazie (indien verdragen), taugé, witlof, wortel, zuurkool (naturel).
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
Gezonde en vezelrijke voeding is erg belangrijk voor je spijsvertering. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht.
Kruisbloemige groenten - zoals broccoli, bloemkool, kool en spruitjes - zijn bijzonder vezelrijk, een soort koolhydraten die je lichaam niet kan verteren.
Toegelaten. Zacht gekookte of gestoofde groenten, andijvie, witloof, wortelen, princessen, snijbonen, fijne groene boontjes, aspergepunten, spinazie, bloemkool, selder, preiwit, tomaten zonder vellen of pitten.
Zachte gekookte of gestoomde groenten: knolselder, courgette, bloemkool, witloof, wortel, broccoli, wit van prei, fijne suikerbootjes, andijvie, asperges, spinazie en tomaten zonder vel of pitjes Alle andere groenten of groenten bereid met vetstof of rauwe groenten: Champignons, rode kool, witte kool, spruitjes, erwten ...
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan. alle dranken zijn toegestaan, koolzuurhoudende dranken kunnen meer klachten geven. rijp fruit zoals appel, peer, banaan, perzik, meloen.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Groene bladgroente - zitten vol met vezels en voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens ziekte. Er zitten ook heilzame plantenstoffen in. Groene bladgroenten zoals spinazie, romainesla en boerenkool zitten vol met vitamines, mineralen en vezels.
Groenten zoals broccoli, spruitjes en kool bevatten zwavel en het koolhydraat raffinose, twee stoffen die moeilijk af te breken zijn door het lichaam. Het koken van deze groenten helpt om die bestanddelen af te breken, dus is dat een ideaal alternatief als je last hebt van een opgeblazen gevoel.
Knoflook, prei, ui, paardenbloemblaadjes en aardperen zijn de meest prebiotica-rijke soorten voedsel die je kunt eten. Door veel prebiotica binnen te krijgen, verbeter je mogelijk de gezondheid van je darmen.
Honderd gram komkommer bevat maar 8 kcal en is dus ook goed voor de lijn. Bovendien is de komkommer niet snel verteerbaar en voorkomt daardoor een hongergevoel. De schil is dus, zoals bij veel vruchten, het meest gezonde deel van de komkommer.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken. Lactose uit melk kan bij sommige mensen ook symptomen uitlokken. Als dit het geval is is er sprake van een lactose-intolerantie.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Een gezonde schoollunch
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.