Spinazie zit vol met anti-oxidanten die rimpels tegengaan en je huid jong houden. Vitamine C, Vitamine E en beta carotene beschermen je huid allemaal tegen de schadelijke straling van de zon.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Reken daarom op 350 tot 400 gram verse spinazie per persoon. In onze Groente- en Fruitwijzer staat per fruit- en groentesoort hoeveel je aan vers product moet kopen om aan 2x2 groente en fruit te komen.
Enkele tips voor een stralende huid van binnenuit
Het eten van veel kleurrijke groenten en fruit, mager vlees, vette vis en volkoren- en meergranenproducten is erg goed voor jouw huid. Daarnaast helpt het om 2 liter water per dag te drinken om afvalstoffen sneller uit je lichaam te verwijderen en je huid te hydrateren.
Kies het liefst elke dag voor producten zoals olijfolie, vis zoals zalm, walnoten en amandelen. Deze hebben een hoog gehalte omega-3 gezonde vetzuren, wat tijdens het ouder worden kan helpen schade te verminderen en je huid gezond te houden.
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.
Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Vroeger werd spinazie, net als andere bladgroenten, als laxeermiddel gebruikt. Dit komt vooral doordat ze een hoge hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en vezels bevatten en vrij laag zijn in calorieën. In bladgroenten zit ook veel oxaalzuur en in een hoge dosis werkt dit laxerend.
Spinazie zit voor met vele gezonde voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Toch zit er in deze supergroente ook een klein gehalte oxalaten, en deze stof kan voor sommige mensen juist gevaarlijk zijn. Oxalaten kunnen nierstenen veroorzaken of ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt.
Spinazie is rijk aan nitraat.
Nitriet wordt door bepaalde zuren omgezet in nitrosaminen. En nitrosaminen zijn mogelijkerwijs kankerverwekkend en zouden maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Dit is echter niet glashard bewezen of wetenschappelijk aangetoond.
Spinazie bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine staat vooral bekend om zijn rol bij onze bloedstolling. Daarnaast wordt er ook steeds meer bekend over de invloed van vitamine K op onze botten en tanden. Deze vitamine is namelijk een transportmiddel voor calcium.
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Vaak worden vanaf je 30e levensjaar de eerste rimpels zichtbaar. Door je huid te ondersteunen met een crème of serum, kunnen rimpels worden verminderd.