Wanneer u aan uw bovenkaak bent geopereerd mag u de eerste 10 dagen na de operatie uw neus niet snuiten. Wanneer u moet niezen moet u dit met open mond doen en de neus niet dichtknijpen. U mag tot tien dagen na de ingreep geen blaasinstrumenten bespelen.
Om de wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen, is het van belang dat er geen drukverschil tussen mond, kaakholte en neus ontstaat. Daarom mag u de eerste tien dagen niet bukken, blazen en/of uw neus snuiten. Probeer niezen te voorkomen. Als dit niet lukt, probeert u dan met uw mond open te niezen.
Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende. Koelen om de zwelling tegen te gaan is enkel nuttig tijdens de eerste 24 tot 48 uur na de ingreep. Daarna heeft koelen geen zin meer.
De meeste mensen die een paar weken een aangepaste voeding moeten gebruiken, vallen af. Dat is niet zo erg als u in totaal niet meer dan 5 procent van uw oorspronkelijke gewicht afvalt. Na ongeveer drie weken moet uw gewicht stabiel blijven.
Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink op. Hoe erg uw gezicht opzwelt hangt af van de soort operatie en hoe uw hierop reageert. De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting.
In de meeste gevallen zullen er na de operatie gedurende 6 weken elastieken tussen de onder en boven beugel geplaatst worden. Dit geeft de kaken de rust die nodig is voor herstel van het kaakbot. Eten is gedurende de eerste 3 weken vloeibaar en na 3 tot 6 weken zacht.
Vaak wordt de pijn na 3 tot 4 dagen minder. Hoe lang het nodig is om pijnstilling te gebruiken, verschilt per persoon. Kauwen is vaak lastig na een kaakoperatie.
Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Omdat het slijmvlies van de kaakholte (deze heeft dan ook een scheurtje) beweegt met luchtdrukverschillen wordt gedurende 3 weken een snuitverbod geadviseerd om dit slijmvlies meer rust te geven. Na 2 weken vindt een controle plaats van de wondgenezing.
Hechtingen. In de meeste gevallen wordt het tandvlees gehecht met zelfoplossend materiaal. Dit is meestal binnen 14 dagen opgelost. Soms wordt hechtmateriaal gebruikt dat moet worden verwijderd.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
De behandeling
Zolang de operatiewond nog niet is genezen, is het erg belangrijk dat er geen groot luchtdrukverschil tussen mond en neus ontstaat. U kunt dit voorkomen door de eerste 10 dagen na de behandeling: uw neus niet te snuiten.
Zolang de verdoving werkt (1,5 tot 3 uur), is het verstandig om voorzichtig te zijn met eten en drinken. Omdat u niets voelt, is er risico dat u zich verslikt of verbrandt, of dat u op uw lip of tong bijt. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u weer eten en drinken. Maar wees voorzichtig bij de wond.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Zo gebruik je de Hotpacks: Plaats de Hotpack gedurende 5 minuten in heet water of verwarm ze 1,5 tot 2 minuten op 600 watt in de magnetron. Wikkel een doek om de Hotpack heen om je huid te beschermen. Plaats de Hotpack drie keer per dag zo'n 20 minuten op de pijnlijke plek.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
In de eerste 2 weken na een kaakbreuk of kaakverplaatsing kunt u alleen glad-vloeibare voeding gebruiken. Dit kunt u drinken, opzuigen met een rietje of met een lepel eten. Pap maakt u van melk, gebonden met fijne bindmiddelen zoals rijstebloem, griesmeel, custard of maïzena. U kunt ook kant en klare pap kopen.
Een spiegel opbouwen betekent dat je een bepaalde concentratie van een werkzame stof in je bloed moet hebben voor effectieve pijnstilling. Bij hoofdpijn is het vaak al effectief om eenmalig een pijnstiller te nemen. Heb je continue pijn, dan is het wel goed om een spiegel op te bouwen.
De eerste 6 uur na de ingreep moet u geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien. We adviseren de eerste dagen na de ingreep niet te roken.
Als het kaakbot te veel is geslonken, kan uw prothese steeds losser gaan zitten. De problemen van een te lage kaak of te weinig kaakbeen kunnen verholpen worden door producten toe te voegen waardoor uw eigen kaakbot meer volume krijgt. De botten in ons lichaam hebben de mogelijkheid te regenereren (aangroeien).
Bij een breuk is het belangrijk dat de botdelen onbelast weer kunnen vastgroeien. Bij breuken van de kaak mag u daarom de eerste vier tot zes weken niet echt kauwen. Het eten moet vloeibaar tot zacht zijn. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite.