Het eten van spinazie is zelfs extra goed voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dit komt omdat spinazie rijk is aan ijzer – wat nodig is om voldoende energie te hebben.
Sterker nog, spinazie bevat voedingsstoffen die een goede gezondheid tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen, zoals foliumzuur (B9) en vitamine K. Foliumzuur ondersteunt een goede gezondheid tijdens de zwangerschap door het ondersteunen van de placenta groei en de groei van de baby.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Maar baby's kunnen alle groenten uitproberen, ook nitraatrijke groente zoals andijvie, rode bieten, bleekselderij of spinazie. Onderzoek van het RIVM laat zien dat je je geen zorgen hoeft te maken over het eten van nitraatrijke groente. Je baby en jij kunnen veilig alle soorten groenten eten.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Is spinazie gezond voor baby's? Ja, hoewel het niet zo rijk is aan ijzer als marketeers ooit beweerden .
Is spinazie gezond? Spinazie is zeker gezond!Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9). Vitamine A speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel bevatten veel nitraat. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet en dat kan dan weer schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Rauwe radijzen worden afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat ze schadelijke bacteriën kunnen bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Als u zwanger bent, is het het beste om uw radijzen te koken voordat u ze eet.
Neem voldoende zuivelproducten, vlees, vis, ei of vleesvervangers. ✓ Je zwangere lijf heeft meer behoefte aan foliumzuur, ijzer en calcium. Eet je gevarieerd groente, (gedroogd)fruit, melkproducten, noten, vlees, vis, vetten/olie en volkorenproducten dan geef je je kleintje alles mee.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Daarom raden dokters zwangere vrouwen vaak aan om extra bronnen van folaat in hun voeding op te nemen tijdens de zwangerschap, en meer bepaald tijdens het eerste trimester2. Zwangere vrouwen zouden dagelijks een supplement van 400 µg foliumzuur moeten innemen1.
Probeer yoghurt smoothies. Als je iets kouds en rijks wilt, probeer dan een yoghurt smoothie. Yoghurt is een goede bron van calcium, wat nodig is voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby, evenals voor de hart-, zenuw- en spierfunctie . Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, zal je lichaam het uit je botten halen.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat.Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Verhitten voor ijzer, calcium en vitamine A
Rauwe spinazie levert veel vezels, maar spinazie verhitten levert twee belangrijke voordelen. Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
We weten allemaal hoe belangrijk het is om die krachtige bladgroenten in het dieet van onze kleintjes op te nemen. Het voordeel is dat donkergroene bladgroenten zoals spinazie ook veel tryptofaan bevatten om het slaaphormoon melatonine van uw baby te ondersteunen .
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Daarom is het volgen van een gevarieerd en voedzaam dieet nodig. Groenten en fruit zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, die zowel goed zijn voor jou als je baby. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, broccoli, bessen en sinaasappels.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Een overmatige inname van nitraat kan leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij het bloed minder goed in staat is om zuurstof te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een blauwachtige verkleuring van de huid.
Spinazie biedt veel gezondheidsvoordelen, maar bevat weinig calorieën. Ongeveer 3,5 ounces (100 gram) rauwe spinazie bevat 2,7 mg ijzer , of 15% van de ADH ( 8 ). Hoewel dit non-heemijzer is, dat niet erg goed wordt opgenomen, is spinazie ook rijk aan vitamine C.