Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding.Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA.
Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
Net zo gezond als vlees
Maar zij roemen vooral twee andere voordelen: gezondheid en duurzaamheid. Insecten leveren eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling.
Best lekker, je moet ze alleen niet zien." Het beste kun je niet meer dan 45 gram insecten per keer eten, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het skelet en schild van insecten zit namelijk chitine, die in die hoeveelheden sowieso geen kwaad kan.
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees.
1. Bijen: Bijenlarven worden in verschillende culturen gewaardeerd als smakelijk hapje. Eigenlijk niet onlogisch dat ze goed smaken, als je bedenkt dat bijen zelf alleen maar stuifmeel en honing eten. Gebakken in boter smaken ze zoals champignons met spek.
Het is in Nederland niet gebruikelijk, maar je kunt zeker mieren eten. Er zijn wereldwijd ruim 1.900 insectensoorten die gegeten worden waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar.
Mensen kunnen natuurlijk ook insecten eten. Het past volgens onderzoek in een gevarieerd dieet en biedt vooral uitkomst voor mensen die relatief weinig eiwitten binnenkrijgen. Omdat insecten aanzienlijk duurzamer zijn dan vlees, kan het (deels) overstappen van vlees naar insecten bijdragen aan CO2-reductie.
Insecten bevatten ook eiwitten, maar hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.
' Beter gezegd: net zo weinig. Want slechts 2,6 procent gaf aan in 2019 geregeld insecten te hebben gegeten.
Op 12 november 2021 heeft de Europese Commissie besloten dat inwoners van Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel kunnen zetten. De veldsprinkhaan is het tweede insect dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In Juli 2021 werden gedroogde meelwormen al goedgekeurd door de Europese Commissie.
De laatste jaren staat het eten van insecten volop in de belangstelling. Een meelworm of sprinkhaan als een nieuwe bron van eiwitten. Maar is het ook veilig? Begin 2021 is de meelworm door het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) als eerste insect officieel goedgekeurd als voedsel.
Volgens cijfers eten meer dan 2 miljard mensen regelmatig bewust een portie insecten. Het zijn vooral mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die er niet zo moeilijk over doen. In de tropen worden insecten bijvoorbeeld op grote schaal gegeten als seizoen product.
Dat komt doordat voedingsproducten met insecten nog niet op grote schaal gemaakt worden. De vraag is nog niet groot genoeg en dus zijn de productiekosten hoog. Zodra er meer vraag is naar insectenburgers en er meer geproduceerd wordt, gaan de productiekosten omlaag. En dus ook de winkelprijs.
In Nederland zijn insecten te koop via diverse webwinkels, kleine (eko)supermarkten, enkele Jumbo's/AH's en groothandel De Sligro.
Ook in landen als Japan, Zuid-Korea, Thailand, Oeganda, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika vormen insecten een erkende voedselbron. Rupsen, muggen, termieten, mieren, sprinkhanen, bijen, wespen, wantsen, meelwormen, kevers, zelfs kakkerlakken worden gegeten.
Behalve goed voor de gezondheid dragen insecten ook weinig bij een milieuvervuiling. De insecten stoten bijvoorbeeld minder broeikasgassen uit dan runderen. Daarnaast hebben ze veel minder ruimte en water nodig. Daarom is insecten eten zo duurzaam.
Een kilo insecten levert maar één procent van de CO2 op die een kilo koeienvlees vergt. Daarnaast hebben ze minder voer, water en ruimte nodig, ze veroorzaken minder afval en wat niet geconsumeerd wordt, kan goed hergebruikt worden.
Rijk aan voedingsstoffen
Insecten bevatten niet alleen veel proteïne, maar ze zijn ook rijk aan overige voedingsstoffen. De meerderheid van de insecten bevatten veel noodzakelijke voedingsstoffen die we nodig hebben, waaronder ijzer en kalium. Meelwormen zijn bijvoorbeeld rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink.
Wat eten meelwormen? In de natuur leeft de meelworm in oud, zacht hout en eet ook insecten. Wanneer er te weinig voedsel aanbod is voor de larven dan komt het voor dat ze elkaar eten. Zoals de naam al doet vermoeden eet de meelworm natuurlijk ook meel, maar ook zemelen en Brinta.
Ze zijn met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste en meest soortenrijke groep onder de dieren en dan zijn er ook mogelijk enkele miljoenen soorten nog niet eens ontdekt. Het is niet vreemd dat je insecten dus overal tegenkomt, niet alleen op land maar ook in het (zoete) water.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.