Bij een 'normale' inname van soja, zo ongeveer 3 of 4 porties per dag zijn er geen schadelijke effecten voor je gezondheid. Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol.
Helaas bevatten soja en andere peulvruchten ook een hoop anti-nutriënten, waaronder lectinen. Lectinen zijn complexe eiwitten die je darmwand kunnen 'irriteren' en zelfs verhoogd doorlaatbaar maken. Met andere woorden, je darmwand kan opengescheurd worden omdat zij aan een soort van schoenveters knabbelen.
Soja yoghurt gezonder dan het origineel
In een bakje sojayoghurt zit niet alleen het meeste eiwit. Er zit ook weinig ongezond verzadigd vet in. En het bevat meestal geen suiker.
Sojayoghurt is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol voedingsstoffen. Sojayoghurt ondersteunt de spijsvertering : Probiotische voedingsmiddelen, zoals sojayoghurt, bevatten levende organismen die bijdragen aan de gezonde populatie microben in de darmen.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Kefir . Dit type yoghurt bevat toegevoegde probiotica. Het heeft een grotere verscheidenheid aan bacteriën en gisten vergeleken met andere yoghurts. Kefir wordt gefermenteerd met clusters van microben, kefirkorrels genaamd.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Uit talrijke klinische onderzoeken is gebleken dat de dagelijkse consumptie van maximaal 50 gram soja-eiwit niet alleen veilig is, maar ook effectief kan zijn bij het verminderen van risicofactoren voor chronische ziekten, zoals bepaalde vormen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.
Over het algemeen bevatten plantaardige yoghurts meer vezels, terwijl ze aanzienlijk minder suiker en natrium bevatten . Deze zuivelvrije alternatieven bevatten echter ook veel minder calcium, proteïne en kalium dan zuivelyoghurts.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Ze bevatten weinig vet en verzadigd vet, zijn een bron van eiwitten, calcium en vitaminen en bevatten bovendien levende culturen op basis van planten.
#1 Lidl Vemondo Soya Classic
De winnaar van de test! Lidl's Vemondo Soya Classic yoghurt heeft ons verrast met een subtiele, fruitige zoetheid ondanks dat het ongezoet is. De romige, gladde structuur maakt het geheel compleet. Een perfecte balans tussen smaak en textuur, ideaal voor zowel ontbijt als tussendoor!
Conclusie. De meeste sojaproducten en -dranken hebben een uitstekend voedingsprofiel, rijk aan plantaardige eiwitten, laag in verzadigde vetten, leveren onverzadigde vetten en vezels. Sojaproducten passen dus in een gezond, uitgebalanceerd eetpatroon .
De meest voorkomende bijwerkingen van soja zijn spijsverteringsstoornissen, zoals constipatie en diarree . Soja kan de schildklierfunctie veranderen bij mensen met een jodiumtekort.
Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt.
De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.
Er zitten geen kunstmatige zoetstoffen in deze zuivelvrije yoghurt en het is ook een goede bron van calcium en vitamine D , waardoor Silk sojamelk yoghurt een geweldige aanvulling is op je levensstijl. Bovendien bevat dit vanille yoghurt alternatief 6 gram plantaardige eiwitten per portie (12% DV).
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Productomschrijving. Gefermenteerd sojaproduct met toegevoegd calcium en vitaminen.
Over het algemeen zijn sojayoghurts bedoeld om een vegetarisch/veganistisch alternatief te bieden voor gewone (probiotische) yoghurt en zijn ze niet specifiek ontwikkeld als dragers voor probiotica . Desalniettemin is de stabiliteit van probiotica in een gefermenteerde sojamatrix doorgaans goed en is deze zeer vergelijkbaar met die in yoghurt.
Onderzoekers ontdekten dat plantaardige yoghurtopties doorgaans meer vezels, minder totale suiker en lagere hoeveelheden natrium bevatten in vergelijking met zuivelyoghurts . Zuivelyoghurtopties bevatten echter doorgaans meer eiwitten, calcium en kalium dan plantaardige yoghurtopties.
Mogelijk. Hoewel het eten van sojaproducten uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, bekend als de "slechte" cholesterol, enigszins kan verlagen, heeft de American Heart Association geconcludeerd dat soja alleen uw cholesterol niet genoeg verlaagt om een groot verschil te maken in uw gezondheid .
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Uit dit onderzoek bleek opnieuw dat een dieet met veel zuivelproducten, of het nu vetarm of vol is, geen ander effect heeft op de mate van systemische ontsteking dan een dieet met weinig zuivelproducten.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.