Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
Bij snowboarders gaat het meer om blessures aan de armen, polsen en schouders.In zeven tot tien procent van de ongevallen gaat het om hoofdletsel, vaak veroorzaakt door een hoge snelheid. Vandaar de, terechte, discussies omtrent het dragen van een helm.
Een recentelijk Amerikaans onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat skiërs een hoger risico lopen op ernstige blessures en ongelukken dan snowboarders. Vooral het freestyle snowboarden gaat vaak gepaard met moeilijke tricks en gevaarlijke manouveres.
Het blijft niet bij skiën: ook snowboarden is belastend voor je knieën. Met name voor de spieren en pezen in de knie. Deze staan permanent onder druk. Op je knieën komen met snowboarden net als met skiën heel veel draai-, duw-, en trekkrachten te staan.
Als je rugpijn wil voorkomen, is een trekkingfiets de ideale keuze. Dit geldt ook als je niet echt sportief wilt fietsen. Het blijft echter belangrijk om je zadel en stuur goed te positioneren.
Blijf in beweging
Als je gaat bewegen tijdens een periode met rugklachten, doe dan een laag belastende activiteit zoals zwemmen, wandelen of fietsen. Vooral (rug)zwemmen is een goed idee.
Zwemmen en aquagym
Dat is dé sport voor mensen met rugklachten. In het water weegt men minder, waardoor de rug minder belast is.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
Met snowboarden verbrand je met een gewicht van 60 kg ongeveer 334 calorieën per uur en met een gewicht van 80 kg ongeveer 445 calorieën per uur. Met langlaufen verbrand je als je 60 kg bent ongeveer 372 calorieën per uur en met 80 kg ongeveer 496 calorieën per uur.
Je pakt vooral de bovenbenen, hamstrings en bilspieren, maar ook je gehele core. Deze spieren gebruik je tijdens het skiën en snowboarden erg veel, waardoor het belangrijk is deze goed te trainen.
Bij veel mensen leeft het idee dat snowboarden moeilijk zou zijn. Niets is minder waar! De eerste dag(en) is het even lastig en zal je meer vallen dan een beginnende skiër, maar snowboarden is in principe snel te leren. Na de eerste week komen veel mensen al goed van een middelzware (rode) piste af.
De meeste snowboarders hebben echter grotere initiële moeilijkheden. Dit komt deels doordat er maar één voet aan de binding vastzit en je zijwaarts de helling op wordt getrokken. Hierdoor wordt het ene been meer belast dan het andere, wat vermoeiend en pijnlijk kan worden.
Bij ski's is het gewicht verdeeld over twee punten, en bij een snowboard verzameld op één punt. Op welke ga je harder? De hoogste snelheid op ski's die ooit is gemeten, is de duizelingwekkende vaart van 254,96 km/h, en het wereldrecord snowboarden staat op 'slechts' 203,28 km/h.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.
Als je alleen rekening houdt met je eigen lengte, dan is het goed als het snowboard tussen de schouder en neushoogte komt. Maar ook jouw gewicht is een belangrijk aspect om mee te nemen in het bepalen van de juiste lengte. Ben je licht? Neem dan een korter, flexibel snowboard om voldoende controle te behouden.
Snowboarden is allereerst hartstikke gezond en inspannend voor je lichaam. Je verbrandt tot wel 350 calorieën per uur! En dan te bedenken dat ik op de meeste dagen van 9.30 tot 16.30 uur op de piste sta… Uiteraard wel met thee- en lunch break, en je zit regelmatig in een lift.
Skiën is gezond
Door actief bezig te zijn, daalt je cholesterol en bloeddruk. Daarnaast ben je minder vatbaar voor hart- en vaatziekten. En dan hebben we het nog niet gehad over de positieve invloed op je gewicht. Wedden dat dit je niet koud laat: skiën of snowboarden helpt je om een paar kilootjes kwijt te raken.
Per lichaamsgewicht verbrandt een persoon per uur het volgende aantal calorieën met skiën of snowboarden: 402 calorieën (60 kg)490 calorieën (70 kg)560 calorieën (80 kg)
Het is bijna onmogelijk om jezelf te leren snowboarden, probeer dit ook zeker niet. Met een leraar of lerares kun je het in groepsvorm of privé leren. Privé les snowboarden is wel duurder. Dit komt door het feit dat de kosten van de leraar in een groepsles gedeeld worden.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.