Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
De IP-waardes zijn de geldende norm voor het gebruik van verlichting in vochtige ruimtes. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water. Over het algemeen zijn lampen met een IP-waarde van IP44 geschikt voor de algemene verlichting in de badkamer.
In het algemeen zijn lampen met een IP-waarde van IP44 geschikt voor de algemene badkamerverlichting, daarmee zijn de lampen spatwaterdicht. Bij de wastafel is een lamp met IP21 ook al voldoende.
Een nieuwe trend op het gebied van badkamerverlichting is gekleurde verlichting. Gekleurde lichteffecten kunnen verschillende effecten hebben op de badkamer, zoals een ontspannend en kalmerend effect.
Mag ik LED verlichting ook in vochtige en natte ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer gebruiken? LED lampen met een kunststof koelhuis kunt u zonder beperking in de badkamer gebruiken. Er zijn speciale normen voor lampen die spatwaterdicht of volledig waterdicht moeten zijn, in dit geval de zogenaamde IP-code.
Led lampen en vocht. De meeste Led lampen kunnen slecht tegen vocht. De lampen gaan flikkeren, gaan minder licht geven en houden er uiteindelijk helemaal mee op, ver voor de nominale levensduur.
Over het algemeen is een IP-waarde van IP44 of hoger geschikt voor badkamer spotjes. Deze IP-waarde geeft aan dat het spotje bestand is tegen spatten van water. Voor specifieke zones in de badkamer, zoals boven de douche of het bad, kan het nodig zijn om een spotje te kiezen met een nog hogere IP-waarde.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
IP20 is in de meeste gevallen geschikt voor de badkamer.
Zone 3 - IP21
Dit is voor verlichting de belangrijkste zone omdat dit het plafond en grootste gedeelte van de muren betreft. Omdat de lucht in de badkamer erg vochtig kan zijn is er een risico op doordringen van waterdamp of het ontstaan van condens, daarom raden we IP21 aan in deze zone.
LED-verlichting dimmen
Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor LED-verlichting en zijn ook nog energiezuinig! Fase-afsnijding houdt in dat de lamp een dimbereik van 100% heeft, je kan de lamp dimmen totdat hij helemaal uit is.
Het eerste cijfer verwijst naar de weerstand van vaste stoffen. IP4X beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1mm. Het tweede cijfer verwijst naar de weerstand van vloeistoffen. IPX4 beschermd tegen opspattend water.
Zone 3. Dit is de zone die buiten zone 0, 1 en 2 valt. Hier zijn geen verplichtingen. Dit is dus de zone die meer dan 60 cm van douche of bad verwijderd is of meer dan 2,25 m hoog is.
Plaats je bijvoorbeeld een inbouwspot vlak boven je douche, dan moet het spotje een IP-waarde hebben van IP65. Daar in de buurt, naast de douche, bad of wasbak heb je een lamp nodig met een afdichtingsklasse van IP44.
IP44 is spatwaterdicht.IP54 is stofdicht en kan tegen een plensbui.IP55 is spuitwaterdicht.IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen.
Voorbeelden van IP-waarden
IP20: Stofdicht. IP21: Drupwaterdicht. IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
Ledlampen zijn stukken zuiniger dan de traditionele gloeilampen. Ze gebruiken maar liefst 85 procent minder stroom. U bespaart er zelfs zó veel energie mee dat uw huidige gloeilampen vervangen zuiniger is dan ze opgebruiken. De ledlampen zijn niet alleen zuinig, ze gaan ook nog eens jarenlang mee.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
LED lichten zijn over het algemeen een van de meest energiezuinige lampen. Het verbruik is 90% minder t.o.v. een gloeilamp bovendien is de levensduur van LED verlichting veel langer dan van een gloeilamp.
IP44 is voldoende om de vochtigheid in de badkamer aan te gaan. In zone 2 kan je IP44 gebruiken. Badkamerverlichting buiten zone 3 kunnen gewoon zonder IP-waarde (IP20) geplaatst worden. Je hebt alleen in de gevaarlijke zones van de badkamer speciale armaturen nodig met LED verlichting.
De Europese Unie adviseert 200 tot 400 lux (lichtopbrengst per vierkante meter) voor de badkamer. Is je badkamer 8 vierkante meter, dan heb je 200 x 8 = 1600 lumen nodig voor een goede basisverlichting. Veel spots zijn 50 watt, wat een lichtopbrengst van ongeveer 400 lumen geeft.
Spotjes plaatsen – stappenplan led spotjes monteren
Dit heb je nodig: inbouwspots, lasklemmen, stekkerdoos met snoer, dimmer, schroevendraaier, spanningzoeker, striptang, passer, rolmaat, gatenzaag en een boormachine.
Nee!LED lampen en LED armaturen worden niet warm.
Een driver en LED chips in een armatuur kunnen niet goed tegen warme en/of extreem koude temperaturen. Als je LED verlichting hebt, is zowel een koude ruimte (< -20 °C) als een warme ruimte (> 35 °C) een uitdaging. Een goed LED product moet bestaan uit een optimale warmtehuishouding.