Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Muziek zorgt ervoor dat je brein ontspant. En pas wanneer je ontspannen bent, val je in slaap. Daarnaast kan muziek helpen geluidsoverlast of oorsuizen te overstemmen. In De Volkskrant wordt aangeraden om iedere avond dezelfde slaapmuziek te luisteren.
Samenvatting. Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
OORDOPJES EN OORSMEER
Ook kan het zijn dat je het oordopje niet genoeg kunt versmallen voordat je het in het oor inbrengt, waardoor je het van nature aanwezige oorsmeer in je oor ook naar binnen schuift. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder tijdelijk gehoorverlies en oorsuizingen.
Is het schadelijk om te slapen met oordopjes? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Men kan ze zonder problemen elke nacht indoen, als daarbij goed gelet wordt op de hygiëne. Let er hierbij vooral goed op dat zich geen oorsmeer verzamelt en er geen infectie in het oor bestaat.
Is het schadelijk om te slapen met oordoppen? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen in het inwendige oor. Je kunt oordoppen dus zonder problemen iedere nacht dragen.
Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
U voelt zich tijdens gesprekken vaak buitengesloten omdat u niet altijd alles kunt verstaan. U hoort de deurbel of de telefoon niet. U begrijpt grappen niet, omdat u niet alles kan verstaan wat er gezegd wordt. U kunt kinderstemmen of andere hoge tonen maar moeizaam horen.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Zelfs mensen die al tien jaar slecht slapen, verslaafd zijn aan slaappillen en als zombies door het leven gaan, kunnen door een therapie van zes weken weer genieten van een goede nachtrust. Dat concludeert psycholoog en slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek.
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Hoe lang duurt de piep in mijn oor na een concert? Na een concert of festival kan de piep in je oor dagen duren. In sommige gevallen is het zelfs permanent. Deze vorm van gehoorschade kun je voorkomen door gehoorbescherming te dragen.
Wat ons brengt bij de vraag: hoe hard is té hard? Geluid wordt gemeten in decibellen (dB). Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Stimuleer uw gehoor
Strategische spelletjes, gehoorspellen of cognitieve associaties kunnen helpen het gehoor te stimuleren en het brein te trainen om geluiden te herkennen, in te schatten hoe ver ze weg zijn, etc. Bovendien helpen ze u het gehoor beter te focussen, bijvoorbeeld in een lawaaiige omgeving.
Kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het gehoor verbeteren. Als u voldoende van deze vitamines opneemt, zorgt dat voor een sterke bloedsomloop, een gezond immuunsysteem en stevige botjes in het oor.
AirPods Pro en AirPods (3e generatie) zijn niet ontworpen voor gebruik bij watersporten zoals zwemmen of tijdens het douchen.
Ruisonderdrukkende Hoofdtelefoon Voor Slapen
Lichte slapers kunnen gemakkelijk gewekt worden door triggers. Deze geluiden zijn vaak normale dingen die andere mensen kunnen slapen, maar er zijn weinig dingen erger dan midden in de nacht wakker worden door een geluid.