Een slakkengif
Bij acute vergiftiging zullen vrij snel (ernstige) klachten ontstaan. Het slachtoffer heeft een of meerdere hoge doses van het vergif gekregen in korte tijd. Het is van belang zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, waarna het slachtoffer zal overlijden of herstellen.
Ja, het spelen met en/of het eten van een slak kan gevaarlijk zijn voor een hond. Een slak (of een kikker) kan namelijk tussengastheer zijn van verschillende parasieten. Ook het slijm dat van een slak komt kan je hond besmetten.
Gewone slakken die je in de achtertuin vindt, kunnen een parasiet bij zich dragen, de longworm. Als je hond besmet raakt - vaak na het eten van een (naakt)slak – kan de parasiet zijn gezondheid in gevaar brengen.
Slakkenkorrels met metaldehyde zijn erg giftig en schadelijk voor mensen en dieren als ze het opeten. Aan slakkenkorrels met metaldehyde is daarom een bittere stof toegevoegd, zodat kinderen en huisdieren de korrels door de bittere smaak snel uitspugen.
Honden en katten vinden die tuinbewoners ook interessant. Eet je hond of kat een slak, dan kan hij besmet worden met larven van de longworm. Slakkenslijm kan ook vol larfjes zitten. Als je hond of kat dan gras eet of uit een waterplas drinkt, dan kan hij ze op die manier binnen krijgen.
Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan die besmet worden met deze levensgevaarlijke parasiet. Nadat de slak of tussengastheer is opgegeten, kruipt het larfje van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen.
Bel direct de dierenarts
Als je hond weleens slakken eet en je hond toont één van de bovenstaande symptomen, neem dan direct contact op met je dierenarts. Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts een ontlastingsonderzoek uitvoeren, of een sneltest doen op bloed.
Sinds het voorjaar van 2020 mogen in Groot-Brittannië slakkenkorrels geen metaldehyde meer bevatten. Metaldehyde is namelijk giftig voor dieren in het wild, het speelt een rol bij het verminderen van de egelpopulatie, amfibieën en wilde vogels.
In slakkengif zit meestal metaldehyde verwerkt. Dit is erg giftig voor huisdieren, vooral voor honden, maar ook voor bijvoorbeeld katten en paarden. Slakkengifintoxicatie is een van de gevaarlijkste vergiftigingen die bij honden en katten kunnen voorkomen.
Slakkengif wordt gebruikt in tuinen om slakken te doden. Het zijn korrels die op plekken gestrooid worden waar slakken zitten. Het zijn meestal blauwgekleurde korrels. Honden eten de korrels soms uit de tuin of als ze bij een verpakking kunnen komen.
De platworm leverbot (Fasciola hepatica) leeft vooral in waterslakjes en runderen, maar heeft sinds 1960 ook (minstens) zes mensen in België ziek gemaakt. 'Ook deze ziekte is bij ons dus zeer zeldzaam', zegt Dorny. Onlangs beschreef hij twee gevallen in het wetenschappelijke tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden. Ook je hond kan hier besmet door raken.
Naaktslak. De lijm is gemaakt van het slijm van de naaktslak. Die laat een plakkerige substantie achter om zich te verdedigen tegen vijanden. Uit het experiment blijkt dat het goedje niet giftig is en drie keer zo sterk is als andere medisch plakmiddel.
Werking slakkenslijm
Glycolzuur zorgt voor een peeling van de huid, waardoor dode huidcellen verwijderd worden. Bovendien zorgt het ervoor dat de andere ingrediënten opgenomen kunnen worden door de huidfollikels, waar ze de beschadigde huid kunnen herstellen.
Naaktslakken vreten aan bladeren van vrijwel alle groenten. Ze bijten niet, maar raspen gaten.
Strooi de korrels nooit in hoopjes of in een ring rond sommige planten. Als het aas de volgende dag geheel of gedeeltelijk wordt opgegeten dan is dat een teken dat de slakken zeer actief zijn in de nacht en is het raadzaam om nogmaals de korrels uit te strooien.
Leg slakkenkorrels niet op hoopjes, maar strooi ze breed uit rondom je planten. Zo voorkom je ook dat je kat of hond in één keer een grote hoeveelheid slakkenkorrels opeet. Voor een heel seizoen zonder slakken strooi je vier keer om de twee weken een kleine hoeveelheid. Zo voorkom je dat de slakken zich voortplanten.
U kunt kiezen voor materialen als cacaodoppen, fijngemaakte eierdoppen, scherp zand, grind, zaagsel of as uit de open haard. Ook koper is een effectieve hindernis. Slakken die in aanraking komen met koper krijgen een zeer onaangenaam gevoel, waardoor ze het niet kunnen passeren.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig.
Eikels zijn giftig voor honden.
In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood.
Omgeving. Een vochtige omgeving vinden naaktslakken prettig. Wat er dus sowieso moet gebeuren om geen naaktslakken aan te trekken is de lucht minder vochtig maken. Bij een lage luchtvochtigheid zullen de naaktslakken snel op de vlucht slaan.
tijgerslak of aardslak eetbaar? zijn, maar ze zijn niet giftig. normaliter niet in de voedselketen van mensen voorkomt. Deze parasiet veroorzaakt een verhoogde hersendruk.