Geschikte stoffen zijn bijvoorbeeld katoenen popeline, chambray, dun denim of flanel. Voorbereiding: Knip alle patroondelen nauwkeurig met een naad van 1 cm. Verstevigen: Knip de tussenvoering (bijvoorbeeld Vlieseline® H 200) en verstevig de bovenkraag en beide staanders.
Waarvoor gebruikt je het? Knip eerst de delen die je wilt versterken uit de versteviging (leg daarvoor de averechtse kant van de stof op de plakzijde van de versteviging).
Knip de versteviging even groot als het stofdeel. Leg de versteviging met de lijmlaag op de verkeerde kant van de stof. Strijk de stof en versteviging voorzichtig met de strijkbout op elkaar vast. Voor de rechte tailleband is er een speciale versteviging met gestanste gaatjes.
Pak een stuk vlieseline dat groter is dan je patroondelen. Zorg ervoor dat de plak-kant bovenop ligt (deze glanst een beetje) en leg je patroondelen daarop met de goede kant van de stof naar boven.
Werk je ook met een voering dan wordt deze aan het beleg vast gemaakt. De functie van een beleg is versteviging (vorm vasthouden) maar ook een mooie afwerking die zichtbaar mag zijn als de binnenkant van jouw kledingstuk zichtbaar is.
De naden van rekbare stoffen bij de hals, schouders en armsgatranden mogen niet rekken. Om daarvoor te zorgen kun je Vlieseline Naadband gebruiken. Strijk het naadband aan de verkeerde kant midden over de patroonlijn. Stik de naden met een gewone steek (middelgroot) en zet de spanning iets losser.
Als je vlieseline niet wil hechten aan de stof dan kan dit één van de volgende oorzaken hebben: Je vlieseline is te oud. De vlieseline is van slechte kwaliteit en heeft dus ook een slechte coating (plak) Strijkbout staat op een te lage temperatuur.
Plak de geknipte vlieseline met de plakzijde op de verkeerde kant van de stof. Zorg voor patroonpapier, ovenpapier of een lapje katoen tussen de vlieseline en de strijkijzer om te voorkomen dat er lijm aan je strijkijzer komt. Gebruik voor het plakken een vaste, gladde ondergrond.
Vlieseline is een dunne stof die wordt gebruikt ter verteviging van stoffen. Vlieseline heeft één plakkant en kun je in de stof strijken op plaatsen waar deze steviger moet zijn bijv. in verband met kragen, knoopsgaten en knopen. Deze vlieseline is niet rekbaar en verkrijgbaar in de basiskleuren zwart en wit.
Voor leer is er speciaal Vlieseline LE 420 te koop om eventueel te verstevigen. Stik eventueel bij de schouder- en halsnaden Vlieseline Naadband mee voor de stevigheid en het schuiven bij stikken te voorkomen. Gebruik nooit spelden of een rijgdraad, dat laat gaatjes na die niet meer weg te werken zijn.
Vliesofix, b: 21 cm, 3 m | bol.com.
Plakkatoen is een stuk katoen met een lijmlaag aan de onderkant. De werkwijze lijkt op die van zoomband: een warm strijkijzer en een vochtige persdoek zorgen ervoor dat de lijm tijdelijk smelt, waarna het stukje katoen goed vastplakt. Je kunt de plakkatoen in elke gewenste vorm knippen.
De onderkraag -dat is de kraag aan de onderkant vreemd genoeg- die wordt gekleefd met vlieseline.
Je strijkt het op de achterkant van de stof, daar waar je vervolgens gaat stikken. Doordat het schuin van draad is, kun je het de bocht om strijken. De vormband zit dan gedeeltelijk op de naad en gedeeltelijk er overheen. Het is bedoeld voor niet-rekbare stof (de rekbare versie vind je hier).
Vlieseline (overigens een merknaam en geen soortnaam) wordt gebruikt als tussenvoering om de stofstructuur te verstevigen. Zo houd je je kledingstuk goed in model en voorkom je het rafelen van de stof.
PlakFix plakt twee lagen stof op elkaar door de lijm te verwarmen met de strijkbout. Dit is geen versteviging! Het is papier met een dunne plaklaag. Het papier trek je er na het plakken van de eerste laag weer af en daarna plak je de tweede laag ertegen.
Naadband gebruik je om de naad van dunne en rekbare stoffen te versterken voordat je de 2 delen op elkaar naait.De naad is dan makkelijker te verwerken. Langs revers, kragen, breuklijnen en schuingesneden sierlijnen. In de naden van rekbare stoffen ( jersey,India katoen).
De zoom eruit halen doet u d.m.v. persen met een perslap, zodat de lijm smelt en u de delen van elkaar kunt halen. Resten VLIESOFIX kunt u met gedenatureerde alcohol verwijderen (bij apotheek verkrijgbaar). door persen of licht wrijven met een in gedenatureerde alcohol gedrenkte perslap.
Wassen kan in de wasmachine. Ook chemische reiniging is mogelijk. Vlieseline mag niet in de droger worden gedroogd.
Het is een gebreide, rekbare fiberfill... Geweven plakbare tussenvoering geschikt voor jasjes, colberts en mantels. Vaak gebruikt voor herenkleding, in je colbert van zwaardere stof is dit een goede keuze.
Is een luchtige tussenvoering die naast warmte het kledingstuk meer volume geeft. De stof is ontstaan door kleefstof of door smelten van synthetische vezels. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar.
Vliesstof (ook wel nonwoven genoemd) is een niet geweven materiaal van natuurlijke vezels. Vliezen of nonwovens worden veelvuldig ingezet. Merrem & la Porte heeft daarom ook vliesstoffen voor allerlei verschillende toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bescherming, filtering, drainage of scheiding.
Plakkatoen wordt gebruikt als tussenvoering (op katoen basis), om de stofstructuur te versterken en uw product wat meer body te geven. Plakkatoen geeft meer stevigheid aan het stof dan plakvlieseline, maar blijft toch soepel.