Een capsule wardrobe bevat meestal 37 stukken kleding per seizoen. Het getal 37 is geen must, maar je kunt het wel als leidraad gebruiken bij het samenstellen van je garderobe. Bepaal voor jezelf hoeveel items je in je minimalistische garderobe wilt houden.
Er is geen magisch getal voor het totaal aantal kledingstukken in je capsule wardrobe, maar probeer te streven naar minder dan 50 stuks. Begin met een strenge curatie van je kast: als je je niet meer kunt herinneren wanneer je het item droeg, verkoop het of geef het weg.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Wat valt er niet onder een capsule wardrobe? Basic basiskleding (onderkleding), sportkleding, ondergoed, sokken en accessoires. De originele manier om een capsule wardrobe samen te stellen is niet de enige manier. Je kunt zelf bepalen of je je kledingkast wil indelen per seizoen, per halfjaar of per jaar.
Als je je afvraagt hoeveel kledingstukken je minimaal nodig hebt om dagelijks netjes voor de dag te komen, dan is het antwoord volgens modeontwerpster Marieke Flipse 10 stuks. Een ander veelgenoemd aantal is 30. Ik denk dat je met 10 kledingstukken inderdaad een heel eind komt.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Capsules zijn kleine kokertjes van gelatine of een ander vrij stevig materiaal, die zijn gevuld met de werkzame stoffen. Het gelatine-omhulsel lost op in de maag of dunne darm waardoor de werkzame bestanddelen daar vrijkomen.
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Heel kort gezegd is het een minimalistische garderobe met enkel essentiële kledingitems, die makkelijk met elkaar te combineren zijn. Officieel wordt er een aantal van 37 items aangehouden voor een bepaald seizoen. Nu denk je misschien: saai! Maar dat hoeft het niet te zijn.
De mooiste fashion trends van 2022
Namen als Proenza Schouler, Altuzarra en Rodarte zijn allemaal al verknocht aan de trend, hoewel ze 'm compleet anders interpreteerden. De een combineerde een broek met een zwierige, bohemian tuniek, terwijl de ander juist voor een strakke bodycon dress als bovenstuk ging.
Zwart en wit is bijvoorbeeld een elegante klassieker. Maar ook navyblauw en beige, rood en groen of blauw en oranje zijn geslaagde combinaties. Wie contrastkleuren combineert, komt powerful en zelfverzekerd over. Combineer verschillende tinten van eenzelfde kleur.
Warm vest over een jurk
In de herfst is het fijn om laagjes te dragen. Buiten kan het snel afkoelen maar binnen kan het lekker warm zijn, dan is het ideaal als je een laagje uit kan trekken. Warme, wollen vestjes zijn de ideale oplossing om over een jurkje te dragen.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
Uit onderzoek van MVO Nederland blijkt dat we gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar kopen. Dat is bijna een kledingstuk per week. Twee andere interessante weetjes zijn: We hebben gemiddeld 173 kledingstukken in onze kledingkast hangen.
Ga per week vakantie uit van 2 tot 3 setjes, bestaande uit bijvoorbeeld een broek, een shirt en eventueel een pullover of een overhemd. Tip: ga je langer dan 2 weken op vakantie? Zorg voor een mogelijkheid om jouw kleding te wassen, zodat je geen stapels hoeft mee te nemen in jouw koffer of tas.
Basics hoeven niet altijd zwart of wit te zijn. Ga eens voor een opvallende kleur en combineer het item met een kledingstuk dat iets minder opvalt. Jeans komen altijd goed van pas, of het nou in je weekend of op een casual werkdag is. Een slipdress mag natuurlijk niet missen!
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!