Slachtofferhulp Nederland wordt met name gefinancierd door de Rijksoverheid (met name het ministerie van Justitie en Veiligheid) en gemeenten.
Als de tegenpartij heeft erkend aansprakelijk te zijn voor je schade, dan worden de kosten voor rechtshulp meestal door de aansprakelijke partij betaald. De verzekeraar van de aansprakelijke partij betaalt die kosten rechtstreeks aan de rechtshulpverlener. Je krijgt zelf het bedrag van de schadevergoeding.
Stichting Slachtofferhulp Nederland heeft de ANBI status. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling.
Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers en nabestaanden van een strafbaar feit, verkeersongeluk of ramp. Ook helpt ze getuigen en andere betrokken personen. De hulp is gratis.
Elk slachtoffer van een strafbaar feit, verkeersongeval of ramp verdient de beste hulp. Jaarlijks helpen we honderdduizenden slachtoffers en nabestaanden verder. Je kunt bij ons terecht voor emotionele steun, wij ondersteunen in het strafproces en helpen je je schade vergoed te krijgen.
Als u nabestaande bent van een slachtoffer van een geweldsmisdrijf of dood door schulddelict, dan krijgt u een vast bedrag van € 5.000. Daarnaast kunt u een extra vergoeding krijgen voor uitvaartkosten en voor schade die u lijdt door het wegvallen van het inkomen van de overledene.
Recht op bijstand door een advocaat of iemand anders. Recht op een tolk. Recht op het vragen om een schadevergoeding bij de dader. Recht op het vragen om contact met de verdachte of dader.
Slachtoffers en nabestaanden van ernstige strafbare feiten mogen in de rechtszaal spreken over de gevolgen en de straf. Een advocaat of Slachtofferhulp Nederland kan je helpen om dit voor te bereiden.
Met steun van onze donateurs maken wij gespecialiseerde hulp mogelijk voor slachtoffers en ontwikkelen we nieuw hulpaanbod waar nodig. We komen op voor de rechten van slachtoffers en organiseren lotgenotencontact. En vanuit ons Noodhulpfonds helpen we mensen heel concreet aan dat wat nodig is voor een nieuwe start.
Rollen van het slachtoffer in de rechtszaal
Procespartij: Eist een schadevergoeding voor geleden schade. Procesdeelnemer: Maakt gebruik van het spreekrecht, zelf of door een gemachtigde. Treedt op als getuige. Belangstellende: Volgt de strafzaak in de rechtbank, kan gebruik maken van speciale voorzieningen.
Slachtofferhulp is de hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen ná de acute interventie door de hulpdiensten.
geblesseerde, gedupeerde, getroffene, gewonde, oorlogsslachtoffer. slachtoffer (zn) : benadeelde, dupe, mikpunt, pineut, prooi, sigaar.
Wanneer de veroordeelde de schadevergoedingsmaatregel niet of niet tijdig betaalt, zal het bedrag van de vordering eerst worden opgehoogd. Indien daarna nog geen betaling plaatsvindt, dan zal de door de rechter aan de schadevergoedingsmaatregel verbonden gijzeling ten uitvoer worden gelegd.
De Wet Vergoeding Affectieschade regelt smartengeld voor naaste familieleden van slachtoffers. Deze familieleden kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Dit overlijden of letsel moet dan zijn veroorzaakt door iemand anders. Die persoon is aansprakelijk.
Slachtofferhulp Nederland adviseert je een advocaat te kiezen die gespecialiseerd is in slachtofferzaken. Een slachtofferadvocaat voldoet aan strenge eisen op het gebied van ervaring en deskundigheid. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand vind je een lijst met slachtofferadvocaten .
Volgens Van Dale betekent het woord 'slachtoffer':
“Iemand die buiten zijn schuld lichamelijke, financiële of geestelijke schade lijdt; iemand die het moet ontgelden”.
Iedereen is voor de wet gelijk. Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.
In hoger beroep is griffierecht verschuldigd voor het in behandeling nemen van de zaak door het gerechtshof. Beide procespartijen betalen griffierecht in hoger beroep. De procespartij die het hoger beroep verliest, moet de proceskosten van de andere partij (gedeeltelijk) vergoeden.
Cassatie kan een tijd duren. Het kan lang duren voordat de Hoge Raad het dossier ontvangt. Daarna onderzoekt de Hoge Raad heel precies het hele strafproces. Het onderzoek duurt gemiddeld 9 maanden maar het kan ook uitlopen tot 2 jaar.
Bent u het slachtoffer van een gewelds- of een zedenmisdrijf, bijvoorbeeld een verkrachting of aanranding? Of bent u nabestaande van een slachtoffer? Dan heeft u onder omstandigheden recht op een gratis advocaat. De politie en officier van justitie mogen bijstand door een advocaat nooit weigeren.
Je hebt recht op gratis hulp als je slachtoffer bent van een strafbaar feit, ook als je geen aangifte doet. Ook als nabestaande van een slachtoffer heb je recht op gratis hulp.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
Heb ik recht op schadevergoeding, zo ja, hoeveel? Bent u te voet of fietsend aangereden door een auto, en is er geen sprake van overmacht, dan heeft u recht op schadevergoeding. 50 tot 100% van uw schade wordt vergoed. Valt u niets te verwijten, dan wordt uw volledige schade vergoed.