Zonnepanelen die van het dak afwaaien zijn gebrekkige zaken, aangezien verwacht mag worden dat zonnepanelen goed vastzitten en niet van het dak afwaaien. Het betreft hier een risicoaansprakelijkheid, aangezien het niet uitmaakt of de bezitter wel of niet op de hoogte was van het gebrek.
Wind en zonnepanelen op een schuin dak
Bij hoge windsnelheden en storm waaien dakpannen gemakkelijk van het dak, wanneer zonnepanelen goed gemonteerd zijn is de kans dat ze losraken en wegwaaien een stuk kleiner.
Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen. Wil jij zeker zijn dat jouw dak niet wegwaait waardoor jij blijft zitten met stormschade? Plaats dan voldoende gewicht op jouw dak.
Er is een belangrijke reden waarom zonnepanelen niet altijd even stormbestendig zijn. Dat komt doordat ze niet tegen het dak zelf gemonteerd kunnen worden. Zoals boven al aangegeven is ventilatie bij zonnepanelen erg belangrijk, zodat ze op temperatuur kunnen blijven. De wind kan er dus vrij gemakkelijk onder komen.
Wanneer u uw dakpannen niet goed vastzet, dan kunnen ze bij slecht weer van uw dak afwaaien. Hierdoor bestaat er niet alleen het risico dat uw huis beschadigd wordt, maar ook voorbijgangers lopen het gevaar om door een dakpan geraakt te worden. Daarnaast kunnen losgeraakte dakpannen ook een lekkage veroorzaken.
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel.
Bij een hellend dak wordt de constructie van je zonnepanelen best vastgemaakt aan de dakconstructie. In dit geval kunnen je zonnepanelen pas gaan vliegen als het dak gaat vliegen.
Premies van zonnepanelen verzekering zijn vrij duur, normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alles aan jouw zonnepanelen. Denk aan diefstal zonder inbraakschade of schade bij natuurrampen.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto's met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm.
Het gewicht van zonnepanelen op je dak
De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen. Een zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit is als ze op een plat dak gemonteerd worden, waarbij de constructie verzwaard worden.
Gewicht zonnepanelen op een plat of hellend dak
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m2. Zonnepaneel dakpannen hebben een gemiddeld gewicht van 16 kilo per m2. Om te kijken of mijn dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
Neem allerlei licht en zwaar materiaal mee naar buiten, zoals watjes, stokjes, blaadjes, veertjes, lichte en zware ballen, blokjes, papier, rietjes, paperclips, etc. Ontdek of de wind het op kan tillen en of de wind het mee kan nemen. Laat je haar naar achteren waaien in de wind en meet hoe lang je haar is.
Bij hogere temperaturen kunnen zonnepanelen oververhit raken en gaan ze juist minder stroom leveren. Daarom zijn er 'zwetende zonnepanelen' in ontwikkeling: door middel van vloeistof worden de panelen afgekoeld wanneer ze te warm worden.
Kans op brand door zonnepanelen zeer klein
Dit rapport uit maart 2019 rekent dat bij 0,014% van de ongeveer 170.000 in 2018 geplaatste PV-systemen brand ontstaan is. Schade-experts schatten volgens TNO dat 80% tot 90% van de branden optreedt bij in-dak PV-systemen.
Zonnepanelen vormen een kleine elektriciteitscentrale op het dak van je woning. Bij daglicht wekken je zonnepanelen continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting, kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten.
Nooit op de pannen zelf gaan staan. - je kan er de pan mee beschadigen.
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
Schroeven worden vaak toegepast om vorsten, gevelpannen of speciale hulpstukken vast te zetten. Wanneer dakpannen worden gebruikt als gevelbekleding dient elke pan te worden verankerd en te worden vastgezet met een RVS schroef.