Als er sprake is van een mishandeling bij een agent, wordt er gekeken of er sprake is van eenvoudige of zware mishandeling. Voor zware mishandeling is doorgaans het uitgangspunt 3 tot 6 maanden cel. Er wordt tevens gekeken naar de persoonlijke omstandigheden en de leeftijd van de verdachte.
De wettekst van artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht luidt als volgt: Lid 1 “Mishandeling wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie”.
De maximale strafmaat voor eenvoudige mishandeling is 3 tot 9 jaar gevangenisstraf. Als er geen sprake is van blijvend lichamelijk letsel kan maximaal 3 jaar worden opgelegd.
Een eenvoudige mishandeling is een mishandeling waarbij het slachtoffer pijn of beperkt letsel heeft opgelopen. Bij beperkt letsel kunt u denken aan blauwe plekken of een pijnlijke huid. Vergis u echter niet, ook op eenvoudige mishandeling staat een straf gesteld.
U ontvangt van het Schadefonds een eenmalige uitkering van een geldbedrag, dit is bedoeld als een financieel steuntje in de rug. U ontvangt dus geen schadevergoeding of smartengeld. Als u slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf, dan ligt de uitkering tussen de € 1.000 en € 35.000.
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Vaak wordt er gezocht naar getuigen en camerabeelden. En als jij weet wie de mishandeling gepleegd heeft, zal de politie ook deze persoon verhoren en de andere kant van het verhaal vastleggen. Als het onderzoek is afgerond, wordt alles in een dossier vastgelegd. Dat dossier gaat naar de officier van justitie.
Onder zware mishandeling wordt verstaan een mishandeling waarbij opzettelijk zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht.
Totale lengte voorarrest
Deze periode kan in totaal uiterlijk 110 dagen duren: maximaal 2 keer 3 dagen inverzekeringstelling; maximaal 14 dagen bewaring; maximaal 90 dagen gevangenhouding.
In alle jaren betreft het in de meerderheid van de gevallen emotionele verwaarlozing gevolgd door fysieke verwaarlozing. Seksueel misbruik wordt het minst gemeld. Bij 29 procent van de kinderen die mishandeling hebben meegemaakt was er sprake van meer dan één vorm van mishandeling (Alink e.a., 2018).
Mishandeling kan met onderverdelen in een aantal vormen: Eenvoudige mishandeling met licht letsel, zoals een kneuzing, blauwe plek of kleine botbreuk. Mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Zware mishandeling= met zwaar letsel, zoals complexe botbreuken of inwendig letsel.
Enkele voorbeelden van geweldsdelicten
(zware) mishandeling, waarbij iemand een ander pijn en/of (ernstige) verwondingen toebrengt. openlijke geweldpleging, waarbij meerdere personen in het openbaar geweld plegen tegen personen of goederen (denk aan relschoppers), zie ook: misdrijf tegen de openbare orde.
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden.
Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.
De minister stelt: psychische mishandeling is al strafbaar, een slachtoffer kan aangifte doen.
Bedreiging met eenvoudige mishandeling (dus zonder zwaar lichamelijk letsel) is derhalve niet strafbaar. Met andere woorden levert "ik ga je slaan" geen strafbare bedreiging op, maar wanneer u zegt "ik sla je kapot" of "ik sla je het ziekenhuis in" is dit wel een strafbare bedreiging.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van meer dan 3 jaar. Bijvoorbeeld diefstal, oplichting en vervalsing van documenten.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
Ook als je de persoon die jou mishandeld heeft niet kent, kun je aangifte doen. Na de aangifte starten we een onderzoek. Alles wat we tijdens zo'n onderzoek doen, bijvoorbeeld een buurtonderzoek en verhoor van getuige(n) en verdachten, komt op papier.
In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is. Deze redenen zijn in principe ongeldig en mogen dan ook geen reden zijn voor het weigeren van een aangifte.
Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat. Let op!