Hoe gezond is sharonfruit? Sharonfruit zit vol met vitamines: A, B6 C, en E. Vitamine A, B6 en C helpen je immuunsysteem, vitamine E is goed voor je huid, spieren en hart. Ook is sharonfruit vezelrijk en vezels helpen je spijsvertering.
Die weer goed zijn voor de vermindering van ontstekingen en je gezichtsvermogen. Ook zijn deze vitaminen en mineralen cholesterol en bloeddruk -verlagend. De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit.
Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B's wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand.
Kaki is ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van onderstaande carotenoïden: bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam (lees: je dna) tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Was de sharonfruit, eet hem als een appel (met of zonder schil) of halveer de vrucht en lepel hem uit.
Het heeft een kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst is die je hoeft te verwijderen. Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen.
De oorsprong van sharonfruit
De oranjerode vrucht is vernoemd naar de Sharonvallei in Israël. Sharons groeien aan 15 meter hoge bomen en worden met name in het dal van de rivier geteeld. Onze Discovered Sharons komen uit Israël en Zuid-Afrika.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Een kaki eet je uit de hand, zoals een appel, maar zonder schil. Kaki's bevatten veel vitamine A en vitamine C: meer dan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Daarnaast zitten er in kaki's ook vitamine B1, B2, B3, B6, B11, E & K, en belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium.
Kaki komt uit het Verre Oosten: Japan, Thailand, Korea. Maar ook dichterbij bij huis vind je de kaki terug, zoals in Frankrijk of Spanje. Net omdat de vrucht vorstbestendig is, kan hij ook in België geteeld worden.
Kaki. En wederom: wij weten ook wel dat kaaki een kleur is en ka-kí (klemtoon op de laatste klank) de correcte uitspraak van dit exotische fruit is, maar dat doen ze alleen in Japan.
Kaki is voor de meeste mensen een lastige fruitsoort. Er bestaan twee soorten kakifruit, de Fuyu en de Hachiya. De Fuyu ziet er uit als een soort oranje tomaat en kan je het beste rauw eten. Eigenlijk net zoals je een appel zou eten, maar dan zonder de schil.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
Standplaats/ verzorging. Tijdens de groeiperiode moet de kaki op een zonnige plaats staan. In het eerste jaar kunnen de kaki's op een warme en lichte plaats bij kamertemperatuur worden gekweekt. Voor oudere planten is het het beste zo lang mogelijk buiten te staan, liefst op een warme, lichte plaats.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Zien eruit als een oranje vleestomaat. Sommige hebben diepliggende lijnen van de stengel tot aan de onderkant. Smaken doorgaans zoeter. Hoe zachter, hoe zoeter!
De Amerikaanse persimmon heeft de smaak van een pruim en dadel. Ze zijn heerlijk uit de hand als tussendoortje, maar je kunt ze ook gebruiken: Uit de oven/grill, gegratineerd met verse geitenkaas. In een vruchtensalade met kiwi.
Kaki is een trendy en stoere kleur, die zowat elke zomer terugkomt. Deze aardkleur houdt het midden houdt tussen groen, bruin en geel. Een beetje legergroen, dus. Het is erg fijn combineren met kaki, en dat willen we je graag laten zien.
Kaki is een geelbruine aardkleur en ook de benaming van textielweefsel in die grauwgele kleur, zoals katoen. Het woord is overgenomen uit het Engels, dat khaki op zijn beurt ontleende aan het Hindoestani en Urdu en komt oorspronkelijk uit het Perzisch, in welke taal khak letterlijk 'stof, aarde' betekent.
Waarom is de gedroogde kaki goed voor je gezondheid:
Gedroogde kaki is rijk aan kalium en zit barstensvol vezels. 100 gram gedroogde kaki bevat maar liefst 14,5 gram vezels. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Gedroogde kaki kan hier dus een goede bijdrage aan leveren.