Elk jaar krijgen ongeveer 775 mannen in Nederland te horen dat ze zaadbalkanker hebben. En dit aantal groeit. De meeste van die mannen zijn jonger dan 50 jaar. Bij mannen tussen de 15-35 jaar is zaadbalkanker de meest voorkomende vorm van kanker.
Zaadbalkanker is een zeldzame vorm van kanker. Echter, het is wel de meest voorkomende kanker bij jonge mannen in de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar. In Nederland krijgen ongeveer 800 mannen per jaar de diagnose zaadbalkanker.
Zaadbalkanker is kanker van de zaadbal. Een zaadbal wordt ook teelbal of testis genoemd. De aandoening komt niet zo vaak voor en treft vooral jongere mannen tussen de 15 en 40 jaar oud. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen.
Symptomen van teelbalkanker
een vaag zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzakken of in de balzakken zelf (in ongeveer 30 % van de gevallen) een onverklaarbare vermoeidheid. buikpijn of rugpijn veroorzaakt door gezwollen lymfeklieren. een zwelling van de borstklieren of de zone rond de tepel.
Als u langer dan twee jaar geen nieuwe tumor of uitzaaiing heeft is de kans dat de ziekte terug komt maar klein. Van alle patiënten die behandeld zijn voor zaadbalkanker, leeft na vijf jaar meer dan 90%.
Bij de meeste patiënten is teelbalkanker volledig te genezen, zelfs als er uitzaaiingen zijn. Bij kanker wordt vaak gesproken in termen van vijfjaarsoverleving, dit is het gemiddelde percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft.
Symptomen en gevolgen
Zaadbalkanker wordt meestal ontdekt doordat u een knobbel in de zaadbal voelt, of voelt dat uw bal vergroot of hard aanvoelt. Meestal is dit pijnloos, maar het kan voorkomen dat u pijn heeft. Daarnaast ervaart 30% van de patiënten een dof en/of zwaar gevoel in de onderbuik of de balzak.
Plaats je wijs- en middelvinger onderaan en je duim op de teelbal. Rol de teelbal tussen je vingers door. Kijk of er een verdikking zit, ter grootte van een erwt. Het gaat dan om een knobbeltje op één van je teelballen aan de zij- of voorkant.
Mannen bij wie één of beide zaadballen rond de geboorte niet waren ingedaald. Mannen die eerder zaadbalkanker hebben gehad. Bij 2 tot 3% van de mannen met zaadbalkanker ontstaat na enkele jaren een tumor in de andere zaadbal.
In de eerste zes maanden kan het balletje alsnog vanzelf indalen in de balzak. Op de leeftijd van 1 jaar komt NST bij ongeveer 2% van de jongentjes nog voor. Wanneer het vanzelf indalen na 6 maanden nog niet is gebeurd, volgt een verwijzing naar de kinderuroloog.
Niet ingedaalde teelbal hond
Bij enkele honden gaat het om beide teelballen. Ze bevinden zich dan in de buikholte of tussen het lieskanaal en het scrotum in. Bij een niet ingedaalde teelbal produceert de hond nog wel testosteron, maar zal de productie van zaadcellen moeilijker worden.
Een man heeft dus twee zaadballen en twee bijballen. Zo'n bijbal (Latijn: epididymis) bestaat uit een wirwar van zeer kleine buisjes en ligt als een soort kapje op de zaadbal. De zaadcellen worden opgeslagen in de bijballen.
Dat sommige mannen geboren worden met één bal in plaats van twee, weten we inmiddels. Maar er zijn ook heren met een zogenaamde derde bal. Wat is het precies, hoe komen mannen eraan en belangrijker: hoe komen ze er weer vanaf? Een derde bal wordt ook wel karbunkel genoemd en komt eigenlijk vooral voor bij wielrenners.
Het gebeurt gewoon bij spanning en dat kan ook spanning zijn doordat hij iets leuk/lekker vindt. Mijn hond doet het bijvoorbeeld met trainen. Kan hij niks aan doen, hij wordt niet seksueel opgewonden van trainen, maar krijgt wel opwinding omdat we wat leuks gaan doen.
Niet-ingedaalde teelbal bij volwassenen
Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt.
Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling. Het testosterontekort kan gelukkig aangevuld worden.
Hierbij wordt de bal in de buik opgezocht en beoordeeld. Een balletje dat in de lies is gevonden, wordt meestal met een operatie in de zak gebracht en vastgezet: inguinale orchidopexie. Een balletje dat in de buik zit, kan soms in een of twee operaties naar de balzak worden gebracht.
Scrotale zwellingen. Veel mannen die iets voelen aan hun balzak of aan de testikel zijn bang voor teelbalkanker. Toch zijn de meeste zwellingen van de balzak of van de testikel goedaardig. Als u een verandering in het scrotum merkt, is het goed om daarop alert te zijn.
Bij een ontsteking van de bijbal voel je een pijnlijke streng boven op de teelbal, die zelf ook gevoelig kan zijn. De balzak is soms gezwollen, rood en warm. Er kunnen klachten zijn bij het plassen zoals pijn, branderig gevoel en vaak kleine hoeveelheden plassen.
Om het volume te bepalen wordt meestal gebruikgemaakt van echografie of van orchidometrie. Voor de puberteit is het volume van een menselijke zaadbal ongeveer 1 tot 3 ml. Na de puberteit is een zaadbal ongeveer 20 gram zwaar, 4 cm lang, 2 cm breed en is het volume ongeveer 15 tot 25 ml.
De sterilisatie heeft geen invloed op het gevoel bij zaadlozing, klaarkomen, erectie, sperma, libido of je mannelijke hormonen. Een sterilisatie heeft geen negatieve invloed op je seksuele leven.
Castratie vond bij jongens meestal plaats als ze ongeveer acht jaar oud waren. Het kwam vooral in Italië veel voor. Op het hoogtepunt, in de 18e eeuw, werden jaarlijks 4000 jongens gecastreerd. Een bekende methode was de zaadleiders door te snijden, waarna de testikels 'indroogden'.
Jongetjes komen niet tot geslachtsrijpheid, missen de typisch mannelijke ontwikkeling maar vertonen wel vaak een opvallende lengte groei. Volwassen Eunuch mannen zijn gekenmerkt door een klein mannelijk lid, kleine teelballen (indien geen castratie heeft plaatsgevonden) en geringe lichaamsbeharing.
Vruchtbaarheid. Het verwijderen van 1 zaadbal heeft weinig gevolgen. Het komt zelden voor dat hierdoor de zin in seks verminderd (libidoverlies) of impotentie ontstaat. En omdat u 1 zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar.
Als er één zaadbal verwijderd wordt, kan de andere zaadbal samen met de bijnieren voldoende testosteron aanmaken. Als beide zaadballen verwijderd zijn, maak je niet meer voldoende testosteron aan, want in de bijnieren wordt slechts 5% aangemaakt.