Een complete voorraad kleding wordt dus overbodig en blijkt gewoon vernietigd te worden. Overigens geldt dit al langere tijd voor de fast fashion ketens zoals Primark die door de snelle wisseling van collecties regelmatig grote hoeveelheden kleding vernietigen.
Het enige wat hij kan doen is de goederen opslaan en proberen er volgend najaar vanaf te komen. De situatie is vergelijkbaar in veel andere landen. Overal waar winkels gesloten zijn, blijven er restanten liggen die ergens heen moeten. Dit betekent dat het aanbod van restvoorraden enorm is, maar dat de vraag laag is.
Kledingwinkels die tijdens de coronacrisis hun deuren moesten sluiten zitten nu met bergen onverkochte kleding. Een groot deel daarvan zal worden verbrand, zo blijkt dat alleen al in Nederland jaarlijks meer dan 1,2 miljoen onverkochte kledingstukken worden vernietigd.
6 procent van kledingstukken niet verkocht
Met de cijfers maakte het onderzoeksbureau een inschatting hoeveel kleding onverkocht bleef. Het totale aanbod van kleding op de Nederlandse markt bedroeg toen tussen de 349 tot 802 miljoen kledingstukken. 94 procent hiervan werd verkocht en 6 procent niet.
Inzameling van textielafval
In 2019 is 554 kiloton textiel als afval weggegooid of als tweedehandsartikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden ingezameld. Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid.
We kopen schoonheid, veiligheid, gezondheid, bewondering, levendigheid, intelligentie. En deels lukt dat ook. Genoeg geld hebben om rond te komen en te kunnen doen wat je wilt, is inderdaad een voorwaarde voor geluk. Mensen met lagere inkomens zijn minder gelukkig en tevreden dan mensen met hogere inkomens.
Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester.
Het nieuwe modeseizoen staat voor de deur: hoog tijd om je kledingkast eens aan een kritische blik te onderwerpen.
Zo'n 70 procent belandt op de afvalberg' Een bittere grap uit de modewereld: als door de klimaatverandering de zeespiegel stijgt, kunnen we tenminste droog schuilen op de bergen ongedragen kleren die modebedrijven weggooien.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Wanneer klanten een product dat online is aangekocht per post retour sturen, komt het terecht in ons distributiecentrum. Wat hier retour komt, wordt uitgepakt zodat de artikelen gecontroleerd kunnen worden en terug in de circulatie komen.
Bij een retour heeft een bedrijf die kosten al voor niets gemaakt. Bij een retourzending komen er opnieuw de vervoerskosten bij, een inspectie van het pakketje, netjes maken (knopen vastmaken, haren verwijderen), en het weer inpakken.
Groothandel: een groothandel koopt grote partijen kleding in bij fabrikanten en slaat deze lokaal op. De prijzen zijn iets hoger zijn dan die van fabrikanten, maar hier kun je meerdere bestellingen bij verschillende fabrikanten samenvoegen tot een grote bestelling.
Maar als je in de winter zomerkleding wilt kopen moet je toch echt online gaan winkelen. Een aantal favoriete online webshops zijn hierbij voor mij: Zalando, Topshop, Asos, Levi's en H&M. Doordat je alles buiten het seizoen gaat kopen zorgt dit vaak voor een fijne bijkomstigheid namelijk KORTING. Bestel voldoende.
Het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding leidt bijvoorbeeld tot CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling van grond en water.
Goederen en kleding kunnen milieuonvriendelijk zijn omdat ze komen uit de bio-industrie, er teveel bestrijdingsmiddelen of antibiotica bij gebruikt worden, de afbreektijd (de persistentie) te groot is, de winning van grondstoffen ten koste gaat van (tropisch regen)woud en de biodiversiteit, er kinderarbeid en geen ...
Bestemming van kleding en textiel
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval eruit gehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming zoals noodhulp, de ReShare Stores, verkoop of recycling.
Spijkerbroeken zijn extreem vervuilend
Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Er worden jaarlijks meer dan 2 miljard spijkerbroeken verkocht, dus reken maar uit.
China is verreweg de grootste exporteur van kleding in de wereld. Vanaf 1979 stelde de Volksrepubliek China zich meer open voor internationale handel via flinke economische hervormingen.
De totale industrie draagt bij aan zo'n 32% van de totale uitstoot van de broeikassen. Eén van deze vervuilers is de chemische industrie. De chemicaliën die voor deze vervuiling zorgen worden gebruikt in producten als plastic en kunstmest.
Mensen van 18 tot 25, van 25 tot 35 jaar én van 35 tot 45 jaar kopen het meest kleding. Vanaf 55 jaar verschuift de interesse naar het boeken van vakanties. Overigens worden vakanties ook steeds vaker online geboekt.
Uit onderzoek onder 1056 Nederlanders van Kortingscode.nl blijkt dat mannen gemiddeld meer geld uitgeven aan kleding dan vrouwen. Per maand besteden mannen 73 euro aan kleding, bij vrouwen is dit 66 euro per maand.
Hoeveel mag je uitgeven aan kleding? Dan kun je volgens financiële experts het best de vuistregel aanhouden om niet meer dan vijf procent van je netto salaris op te maken aan kleding. Verdien je bijvoorbeeld 2.000 euro netto? Dan zou je dus 100 euro per maand met een gerust hart uit kunnen geven.