De smaak van mosterd is pittig, scherp en vol met een duidelijke mosterdachtig aroma. Mosterd is zeer gezond, het bevat o.a. de volgende vitaminen: A, B, C, E en K. En de mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, mangaan, magnesium, seleen en zink. Ook zitten er omega 3 vetten en weinig calorieën in mosterd.
Andere minder voorkomende soorten mosterd zijn onder andere pittige mosterd, dijonmosterd en honingmosterd. Gele mosterd, pittige mosterd en dijonmosterd hebben allemaal een zeer vergelijkbaar voedingsprofiel. Ze bevatten weinig calorieën, suiker en vet, waardoor ze een uitstekende toevoeging zijn aan een gerecht, vooral als het doel gewichtsbeheersing is .
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Mosterd is goed voor je omdat het verschillende antioxidanten bevat die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals antikanker-, antibacteriële, antivirale, antischimmel-, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen.
Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie. Door het eten van mosterd daalt ook je bloeddruk, heb je een lagere kans op aderverkalking en wordt je immuunsysteem sterker.
Eet je weg naar een gezond hart
Uit recent onderzoek is gebleken dat volkorenmosterd goed voor je is en dat 10 gram – of een afgestreken theelepel – per dag kan helpen om een gezonde bloedsuikerspiegel en/of cholesterolgehalte te bereiken.
Mosterd breekt vetten af en versnelt de spijvertering. De olie in de mosterd stimuleert de spijsorganen, de lever scheidt meer gal af waardoor de spijsvertering beter verloopt. 's Winters wordt je minder snel koud als je mosterd eet.
Mosterdzaad bevat veel mineralen en gezonde Omega-3 vetten. De mineralen zorgen ervoor dat je je eten beter kunt verteren. Ook vermindert het de kans op aderverkalking en verlaagd het de bloeddruk. Daarnaast wordt van mosterd gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft en een boost geeft aan je immuunsysteem.
Eén theelepel mosterd kan je stofwisseling met 20% verhogen, volgens het Oxford Polytechnic Institute. Onderzoek van de Duke University liet zien dat testpersonen die aan cardio deden 30% minder trainden, maar net zoveel afvielen als degenen die alleen met gewichten trainden.
Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat mosterd effectief is bij de behandeling van brandend maagzuur, ook al bevat het kurkuma, wat veelbelovend lijkt voor de gezondheid van het maag-darmkanaal.
Mosterd wordt gemaakt door mosterdzaadjes te mengen met water, een zuur en zout. Welke kleur zaden hiervoor worden gebruikt bepaald de scherpte van de mosterd. Gele zaadjes leveren een milde mosterd op en zwarte zaadjes zorgen juist voor een erg scherpe smaak.
De gezondste mosterdsoorten bevatten alleen mosterdzaad, azijn, water en kruiden, zonder conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten. Gele, Dijon, volkoren en pittige bruine mosterd zijn goede opties, die vezels, antioxidanten en vitamines leveren, terwijl ze weinig vet, natrium en calorieën bevatten.
De vezels in mosterdzaad kunnen helpen bij het verhogen van het volume van de ontlasting en het bevorderen van de regelmaat, wat constipatie kan voorkomen.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Vermijd kant-en-klaar: Eet liever geen kant-en-klare maaltijden, hartige snacks zoals kroketten, soep uit pak of blik, gemarineerde, gepaneerde of gekruide vleessoorten en groenten uit blik of pot. Deze producten bevatten veel zout.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Steengemalen of steengemalen mosterd is bijzonder rijk aan antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kenmerken kunnen de cognitieve functie verbeteren en de hersenen beschermen tegen verouderingsgerelateerde achteruitgang .
Genezers in het oude Egypte gebruikten mosterd als medicijn, en ook genezers van China tot Noord-Afrika deden dit. De Romeinen beschouwden mosterd als smaakmaker en helende zalf.
Mosterd wordt beschouwd als een goede bron van magnesium. Dit sporenelement is verbonden met alles van een lagere bloeddruk, verlichting van astma tot slaapverlichting voor vrouwen in de menopauze .
Mosterd kan bij allergie tot misselijkheid, braken en nierschade leiden.
Vermijd ook het gebruik van natriumrijke smaakmakers zoals bouillonblokjes, ketjap, groente- en kruidenmixen en/ of mosterd.