Zet de afvalbak met de deksel gesloten op de inzameldag altijd vóór 7.30 uur op de aanbiedplaats. Is de aanbiedplaats voorzien van groene tegels, plaats dan de afvalbak tussen de groene tegels. Zet de afvalbak op de stoep in een lijn langs de stoeprand. Plaats de afvalbak met de wielen en het handvat van de rijbaan af.
Bied de containers maximaal twee-aan-twee aan en zet ze in een rechte lijn. Zorg voor een tussenruimte van 30 centimeter na iedere twee containers. Zorg ervoor dat al het afval in de container past en het deksel goed sluit. Houd 2,5 meter afstand van obstakels, zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto's.
Een GFT-container aanvragen
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan.
Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen; het voorkomt ook vastvriezen in de winter. Vul de gft-bak in laagjes: leg op een laag keukenafval een laagje gras, bladeren of ander tuinafval. Dit maakt het gft een stuk droger.
Groene emmer of container (iets melden of aanvragen)
U kunt 2 gratis groene emmers of containers aanvragen. Een groene emmer is 25 liter. De groene container is 140 liter.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Alleen speciale gft-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo zijn toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun gft-bak gebruiken. Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan.
Alleen composteerbare zakken met Kiemplantlogo of OK compostlogo mogen in de GFT afvalbak. In een composteerinstallatie worden dusdanige temperaturen en luchtvochtigheid bereikt dat deze GFT zakken van bioplastic tijdens het composteren uiteenvallen in CO2 en water.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
De pijlen op de stickers geven aan hoe de container aan de weg geplaatst moet worden. De chauffeur plakt deze sticker alleen als de container voortaan andersom moet staan. Treft u geen sticker op uw container dan plaatst u de container op de juiste manier.
De 'gewone' regels geven aan dat (deelbare) lading niet meer dan 1 meter achter de laadstructuur mag uitsteken. Daarbij mag de afstand tussen de achterzijde van de lading en de bumper niet meer zijn dan 60 cm.
Maak de bak schoon met water en eventueel azijn of groene zeep. Middelen zoals chloor zijn hartstikke slecht voor het milieu en verstoren bovendien het composteerproces, gebruik die dus niet. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor containers op de markt. Spoel de container om na het wassen met alleen wat water.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
“Als je doorspoelt, is de kans erg klein dat de bewuste dieren terugkomen, ze moeten dan een te lange weg afleggen.” Of je met doorspoelen voorgoed van alle larven afraakt is daarentegen niet zeker. “De larven worden na verloop van tijd vliegen in de septische put, en die leggen opnieuw eitjes.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
Een made gaat niet vanzelf dood. Na enkele vervellingen zal de made verpoppen. Hierbij wordt deze bruin tot zwart van kleur, ziet er levenloos en hard uit. Dit betekent niet dat de made dood is: binnen de pop verandert hij langzaam in een vlieg.
De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval.
De juiste bestemming van restjes vlees en vis is de gft-bak, valt te lezen op de website van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal. Het is organisch afval, maar het vet in vlees en vis kan voor twijfels zorgen. Vet is immers een lastig component bij het scheiden van afval, zo blijkt.