Een verslechterde samenwerking kan zelfs klanten kosten. In een werkomgeving waarin van alles kan worden gezegd heerst veel meer ontspanning. Je hebt dan een sfeer waarin mensen met elkaar praten en niet over elkaar. Teamleden geven elkaar feedback en leren daardoor ook veel meer van elkaar.
Samenwerken kan worden gedefinieerd als het gezamenlijk inzetten om een bepaald doel te bereiken. Samenwerking vindt plaats tussen minimaal twee personen, dus ook in een groep of tussen meerdere groepen.
Door goede samenwerking neemt het vermogen om leiding te geven en nemen toe. Daarnaast wordt het onderlinge vertrouwen vergroot en in stand gehouden, wordt er effectiever gecommuniceerd, worden er effectievere besluiten genomen en is de manier van conflicthantering constructiever.
Vijf aspecten van samenwerken
Verantwoordelijkheid nemen. Overleggen en afstemmen, waaronder afspraken maken (en nakomen) Anderen respecteren. Zorgen voor vertrouwen en veiligheid.
Zorg ook dat de doelen realistisch zijn. Als iedereen hetzelfde over het doel denkt, wordt het gedragen door het hele team. Zo heb je meer kans dat jullie het doel samen behalen! Duidelijke communicatie is een van de belangrijkste sleutels tot een goede samenwerking.
Samenwerken is een actieve bijdrage leveren aan een gezamenlijk doel of je inspannen om samen een probleem op te lossen. Samenwerken betekent met de ander(en) meedenken en meewerken. Je spant je in voor het gezamenlijke doel en maakt dat belangrijker dan je eigen doel.
Je neemt je teamgenoten dus mee in jouw van jouw motieven, ideeën, wensen en onzekerheden. Hierdoor leer je elkaar kennen en wordt het vertrouwen vergroot. Anderzijds is feedback nodig: hiermee maakt de ander bij jou duidelijk wat hem bekend is maar jou niet.
Samenwerken brengt je verder dan alles in je eentje uit willen vogelen. Je kunt zo gebruik maken van ervaring en kennis van andere (startende) ondernemers uit je netwerk. Samen sta je sterker en heb je meer kans op succes met je bedrijf. Vooral als je alleen een bedrijf start, is samenwerking belangrijk.
Een groep medewerkers of studenten werkt samen als een team als: ze in goede harmonie werken aan gezamenlijke taken en doelen; zij elkaar aanvullen in kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten; ze elkaar vertrouwen en steunen; onderling open communiceren.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
Teamwork zorgt voor een hecht en positief team
Een goede en productieve samenwerking zorgt voor succes. En teambuilding activiteiten zorgen voor hechte en positieve teams die dit succes samen kunnen bereiken. Daarnaast heeft teambuilding een positief effect op het plezier en enthousiasme op de werkplek.
Succesvol samenwerken
Om succesvol samen te werken dien je te beschikken over voldoende sociale vaardigheden. Het gaat bijvoorbeeld over netwerken, contacten onderhouden en gebruiken. Dit netwerk breidt zich continu uit, je leert iedere keer nieuwe mensen kennen en krijgt nieuwe kennis en informatie.
Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
Communicatie, menselijke relaties, mogelijkheid tot persoonsontwikkeling, heldere doelen en duidelijke afspraken om tot deze doelen te komen, zijn belangrijke drijfveren van een bevlogen team. Om een bevlogen team te creëren, heb je in eerste instantie nood aan oprechtheid en veiligheid.
De onderlinge verhoudingen (sympathie en antipathie) tussen de teamleden; Het vertrouwen (of wantrouwen) in elkaars functioneren; Mogelijkheden tot communicatie en de communicatiepatronen; Het imago van het team in de omgeving.
Dit geldt ook voor samenwerken of samen werken. Daar zit een wereld van verschil tussen: zonder spatie ben je één team met één doel, maar met een spatie werk je tegelijkertijd, maar niet aan hetzelfde of met hetzelfde doel.
Om een zo objectief mogelijk beeld van samenwerken te krijgen, hebben we samenwerken verdeeld in verschillende samenwerkingsvaardigheden. Dit zijn: actief luisteren, feedback ontvangen, feedback geven, afspraken nakomen, werkverdeling, assertiviteit, werksfeer, verantwoordelijkheid nemen.