Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de bekende pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt het ook over een ontstekingsremmende functie. Dit betekent wel dat als je allergisch bent voor aspirine, je voorzichtig moet zijn met salicylzuur.
Het gebruik van salicylzuur, maar ook van andere soorten zuur, zorgt ervoor dat de huid dunner wordt en daardoor extra kwetsbaar is voor schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals verbranding en pigmentverschuivingen. Smeer de huid daarom dagelijks goed in met een zonbescherming met factor 30 of hoger.
Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen.
Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
Puistjes, onzuiverheden en acne ontstaat wanneer dode huidcellen, overtollig talg en bacteriën de poriën verstoppen. Salicylzuur heeft het vermogen om diep in de poriën te penetreren en de dode huidcellen die de poriën verstoppen op te lossen. Dit helpt puistjes en onzuiverheden te verminderen.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt: – Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen. – Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag 's avonds. – Uiteindelijk: elke avond.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Dit verdampt snel en is brandbaar. Draai direct het dopje weer op het flesje nadat u het heeft gebruikt. Salicylzuur kan de huid irriteren of jeuk veroorzaken. Dit gaat binnen een paar uren over.
Ook de acne gevoelige huid is kwetsbaar. Scrubben beschadigt de huid. Hierdoor kan acne juist erger worden en ben je kwetsbaarder voor infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: er bestaat een disbalans met een teveel aan talg en een afname van die beschermende functie.
In zijn natuurlijke habitat vind je Salicylzuur dus in wilgenbast, maar ook in verscheidene voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, blauwe bessen en amandelen. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen.
Wat doet de stof salicylzuur in de huid? In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.
Het helpt bij het zichtbaar verminderen van vlekjes na puistjes en andere verkleuringen. Daarnaast zorgt het voor een gladder huidoppervlak en een egalere huidteint. Het is geschikt voor ieder huidtype en heeft soms zelfs tot gevolg dat de huid minder gevoelig wordt.
Salicylzuur lost overtollig talg in de poriën op en vermindert daardoor de kans op verstopte poriën en ontstekingen. Voor mildere acne helpt salicylzuur de poriën te ontstoppen om laesies op te lossen en te voorkomen.
Een onrustige huid is soms het gevolg van verkeerde voeding. Groente en fruit rijk aan antioxidanten, zink en selenium zijn juist heel goed voor je huid! Eet daarnaast voldoende fruit met vitamine C, yoghurt, zalm, noten en avocado's.
Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.
Iedere keer als je scrubt, wordt er een regeneratieproces gestart wat stress oplevert voor de huid. Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand. Een vette huid kan wel één tot twee keer per week gescrubd worden.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Waarom? Omdat het Canadese huidverzorgingsmerk super doeltreffende producten aanbiedt die zéér betaalbaar zijn. 'Klinische producten met integriteit', staat er op de website te lezen. Voor hun efficiëntie en integriteit werden ze dan ook al meermaals beloond.
Vitamine C is een belangrijk antioxidant en ondersteunt de aanmaak van collageen, terwijl niacinamide een sterk huid herstellend ingrediënt is om grove poriën te verfijnen, fijne lijntjes glad te strijken en een doffe huid te verfrissen.