Hoe donkerder de slaapkamer, hoe minder we 's nachts (onbewust) wakker worden en hoe rustiger we slapen. Zorg dus voor een donkere slaapkamer. Ook bij (jonge) kinderen verstoort fel (wit of blauw) licht het slaappatroon. Een nachtlampje met wat rood licht biedt uitkomst.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Nachtlampjes bieden een gevoel van zekerheid en rust tijdens de nacht. Nachtlampjes zijn er in verschillende soorten en maten en vaak hebben de nachtlampjes verschillende standen. Het belangrijkste doel is natuurlijk dat jouw kindje dankzij de lamp rustig in slaap valt.
Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Kegeltjes daarentegen zijn gevoelig voor rood licht. Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Ga niet voor bruin, grijs en paars
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
Paars licht kan je helpen om de slaap te vatten. Daarnaast vermindert het emotionele en mentale stress. Het zenuwstelsel en de ogen worden in verband gebracht met deze secundaire kleur. In tegenstelling tot rood licht zorgt paars voor een vermindering van seksuele verlangens.
Groene LED verlichting is vriendelijker voor de omgeving. Minder lichtvervuiling, beter voor flora en fauna, minder hinderlijk voor buren en juist goed voor de beveiligingssurveillant. In het donker zijn de ogen van de surveillant gewend om minder licht te ontvangen.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Verlicht de brug met rood licht
Door de brug van een boot met rood licht te verlichten geef je de kegeltjes in de fovea genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. Hierdoor kan de bemanning in een boot kaarten lezen en nauwkeurig de radar in de gaten houden.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Je neigt dan veel eerder naar rustgevende kleuren zoals blauw of groen. Toch kan het soms slim zijn om bij stress wat meer geel op te zoeken. De kleur is opvallend, maar kan je denkproces en zenuwstelsel wel stimuleren. De kleur stemt je vrolijk en die positiviteit kun je in een stressvolle periode wel gebruiken.
Kies een nachtkastje in dezelfde kleur als je bed om rust in je slaapkamer te creëren of experimenteer juist met een felle kleur. Tip: let bij het kopen van het kastje goed op welke kant het deurtje open gaat.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
Om de aanmaak van melatonine zo min mogelijk te verstoren, kies je beter een nachtlampje dat rood licht geeft in plaats van wit. Is het licht wel wit of geel, dan is een timer een goede optie. Zo gaat het nachtlampje na een tijdje uit en slaapt je kind de rest van de nacht wel in een donkere kamer.
Automatische nachtverlichting heeft een lichtsensor zodat de lamp automatisch aangaat als het donker wordt of een PIR sensor die het lampje inschakelt zodra iemand een ruimte binnenkomt. Nachtlampen geven minder fel licht dan reguliere lampen.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.