Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Het stof is niet schadelijk voor onze gezondheid, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer zit. Behalve voor vieze auto's, stoffige ramen en tuinmeubelen kan het Saharastof zorgen voor extra mooie ochtend- en avondluchten. De stofdeeltjes zorgen voor extra breking en verstrooiing van het licht.
Tijdens het laatste ijstijdmaximum van 18.000 jaar geleden bedekte de Sahara de hedendaagse Sahel. Maar tijdens de opwarming van het klimaat, gedurende een periode van 10.000 jaar geleden tot 4.500 jaar voor nu, is het zuidelijke deel van de Sahara vochtig, en dus ook vruchtbaar geweest.
In ons land is saharazand sinds 1900 op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen. Steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur variëren van lichtgrijs tot rood of bruin.
Vul een wasemmer met autoshampoo, bij voorkeur warm water! Gebruik een autospons of washandschoen om de lak op je auto te wassen. Door de juiste auto shampoo te gebruiken wordt lak diep gereinigd waardoor je saharazand volledig en makkelijk kan verwijderen.
Saharazand weerkaatst zonlicht en verandert de ligging van de straalstroom. Het stof trekt snel ons land voorbij en verdwijnt met regen snel uit de lucht. Het effect op ons weer is dan ook kortdurend. Dat is anders boven de Sahara, waar de wind voortdurend nieuw zand de lucht inblaast.
Effect Sahara zand op zonnepanelen
De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Was de auto rustig met de shampoo en de microvezel handschoen of microvezel doek, zonder veel druk uit te oefenen. Het zand blijft in het schuim en de microvezels zitten. Spoel deze dus regelmatig af in de emmer met schoon water en stop 'm daarna in de emmer met sop om verder te gaan. Spoel met royaal water af.
Als de wind vanuit het zuiden waait, wordt de lucht met het zand richting Europa geblazen en kan het ook boven Nederland terecht komen. In principe kan de atmosfeer het zand vasthouden, maar als het regent komt het naar beneden. Dan is het roodbruine, fijne zand te zien op tuinmeubilair, de auto of op ramen.
Het mineraal magnetiet is een veelvoorkomend bestanddeel van zand en zeer magnetisch. Het magnetische mineraal komt ook voor in Saharazand en in Saharastof. Dat staat beschreven in verschillende wetenschappelijke studies en artikelen.
Saharazand van je zonnepanelen wassen
De beste manier om het Saharazand van je zonnepanelen te krijgen is door ze schoon te maken met osmose water en een zeem. Osmose water is vrij van kalk en andere stoffen zodat het geen strepen of vlekken achterlaat.
Saharastof is niets anders dan heel fijn zand dat afkomstig is uit het noorden van Afrika. Doordat de korreltjes zo klein zijn spreken we van Saharastof in plaats van Saharazand. Het stof is zo licht dat het bij een harde wind in Noord-Afrika in de lucht wordt geblazen en met de wind mee wordt gevoerd.
Saharazand of Saharastof worden veroorzaakt door zandstormen. Een harde, droge wind, een zeer lage luchtvochtigheid en heet weer veroorzaken deze zandstormen. Veel zandstormen worden vaak voorafgegaan door grote stofwolken. Eerst worden de lichtere stofdeeltjes opgewaaid en bij toenemende wind de zandkorrels.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
De stofdeeltjes irriteren de longen, maar dienen ook als kunstmest voor planten en leven in de oceaan. Op deze satellietopname van de NOAA is te zien hoe een enorme stofwolk op 16 juni 2020 voor de kust van West-Afrika de oceaan op wordt geblazen.
En als je dan de auto wil wassen loop je ook nog eens het risico dat de lak vol met krassen komt te zitten. Allemaal dankzij wat zand en stof dat duizenden kilometers verderop hoort te liggen.
Gebruik een sopje van water met een beetje afwasmiddel of soda. Knijp de spons of microvezeldoek bijna uit en boen het hele raam van onder naar boven schoon. Zo krijg je geen lekvlekken. Om de ruit droog te maken trek je de trekker in een lange beweging van boven naar beneden.
Als je aan de Sahara denkt, zien de meeste mensen enorme zandvlaktes en grote zandduinen voor zich. In praktijk is echter maar 20% van deze woestijn zand. De rest is rots, steenpuin en grind.
De eindbestemming wordt dan Florida, het Caribisch gebied, het noordoosten van Zuid-Amerika of zelfs het Amazonegebied, waar jaarlijks zo'n 40 miljoen ton Saharazand terecht komt. Zo'n zandrivier kan soms weken in stand blijven zonder 'droog' te vallen.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan een gemeente een verbod op het wassen van voertuigen op straat opnemen. Het verschilt per gemeente hoe eenvoudig te achterhalen is of je je auto voor de deur mag wassen.
Gebruik hiervoor lauwwarm water, autowasshampoo en het liefst een microvezel spons of handschoen. Waar bij een gewone spons zand vooral aan het oppervlak blijft zitten (wordt dus schuurpapier) heeft een microvezelspons veel langere vezels. Het zand verdwijnt dus in de spons en blijft niet aan de oppervlakte.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.