Rump steak lijkt sprekend op kogelbiefstuk, maar het komt van een ander deel van de koe. Het vlees is veel minder taai en malser dan andere stukken omdat dit deel heel weinig spieren heeft om van te spreken.
Steak: een mals stuk vlees, dat komt van de dikke lende (bovenbil) of de dikke ziel.Rumsteak: dit stuk wordt uit de bil (het heupstuk, oftewel dikke lende) gesneden. Deze korte, dikke biefstuk is ideaal om te roosteren of voor carpaccio.
De romp wordt gesneden uit het achterste gedeelte/achterpoot van het karkas, bekend als de ronde . Net als bij de lende wordt de ronde in een boven- en onderkant gesplitst. De bovenste ronde wordt de romp genoemd, terwijl de onderkant simpelweg de ronde of onderste ronde wordt genoemd.
De naam rumpsteak is een wat bekendere naam voor 'dikke lende'. De dikke lende zit in de bil van het rund en wordt gevormd door de zijlende, de rumpsteak en de filet mignon.
De rumpsteak, ook wel Rosbief genoemd, is afkomstig van de bil van het rund en staat bekend om zijn smaakvolle en sappige karakter, het is een mals en mager stuk rundvlees.
Dit gebied is een hardwerkende spier, wat betekent dat het vlees magerder is dan andere stukken, maar ook ongelooflijk smaakvol. Hoewel niet zo gebruikelijk als andere stukken biefstuk, wint de rump aan populariteit onder biefstukliefhebbers vanwege de unieke combinatie van smaak, malsheid en betaalbaarheid .
Rumpsteak wordt gesneden van het middenstuk van de bil van het rund. Het vlees is roodachtig van kleur en heeft een fijne textuur met een uitgesproken, robuuste smaak. Het bevat weinig vet en is daardoor een gezonde optie voor vleesliefhebbers.
De klassieke biefstuk wordt gesneden uit de achterkant van de Duitse vaars en staat ook bekend als een deel van de rosbief. De duidelijk zichtbare karakteristieke vetrand geeft het vlees zijn speciale sappigheid bij het frituren of grillen.
De rumpsteak, of ook wel dikke lende genoemd, is een mager stuk vlees waar je mooie biefstukken van kan snijden. Het vlees komt uit de achterkant (de bil) van de koe, het is erg mals en dus is de rumpsteak perfect voor steaks. Er zit bijna geen vet aan dit stuk vlees is heerlijk mals!
Kogelbiefstuk: wordt gesneden uit een deel van de bovenbil en het spierstuk (de kogel) van een rund, maar ook uit de zijlende. Deze steak is minder mals dan een tournedos maar malser dan een gewone biefstuk. Klinkt alsof je misschien een wat taai stukje vlees zou kopen, maar is absoluut een mooie biefstuk.
Vet is een belangrijk onderdeel van de smaak en malsheid van vlees; hoe meer, hoe beter. Dus hoewel beide stukken als extra mager worden geclassificeerd, zorgen de relatief hogere vetgehaltes van de bil voor een iets beter smakende snede .
Rump steak is ook bekend als round steak of bottom round . Het is een mager stuk vlees met heel weinig vet, waardoor het een gezondere optie is dan andere steaks. Het woord "rump" is een andere term voor "billen", wat het achterste deel van het lichaam is waar dit stuk vlees vandaan komt.
Biefstuk Loetje recept
Bij Loetje gebruiken ze de ossenhaas gesneden als een tournedos. Dit is het meest malse stuk vlees van een rund. Er zijn veel soorten biefstuk die allemaal een andere naam hebben. Wanneer je dit recept wilt maken bestel je de ossenhaas en niet zoals de naam het zegt, een biefstuk.
Black Angus filet mignon is het meest malse stuk rundvlees dat voor steaks wordt gebruikt. Het komt van het kleinere uiteinde van de ossenhaas en moet goed gemarmerd zijn. U kunt het grillen of in een koekenpan koken en het is het lekkerst als het blauw of rood wordt geserveerd.
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
De Duitse "rumpsteak" is wat de Amerikanen " sirloin steak " noemen.
De Duitse biefstuk is van superiere kwaliteit en kun je bakken als normale biefstuk. Olie of margarine goed warm maken in de pan. Dan beide kanten om en om bruinbakken, beide kanten anderhalve minuut.
Rumpsteak (VK/AUS/NZ)
Een smakelijke en magere biefstuk van de onderrug van de koe. Smakelijk, mager en relatief mals vind je in de meeste steakhouses. Meestal krijg je een grotere hoeveelheid biefstuk voor een lagere prijs vergeleken met stukken als Rib Eye.
Kruid de rump steak licht met wat peper of zout voordat je hem in de pan legt. Gebruik je roomboter, zorg dan dat dit bruin gekleurd is voor je het vlees in de pan legt. Voor een medium rare garing, bak je het vlees op hoog vuur in een minuut rondom bruin.
Zowel sirloin als rump steak hebben een geweldig smaakprofiel. Sirloin is meestal rijker dankzij de verdeling van vetmarmering. Rump steak, hoewel robuust van smaak, is iets milder in vergelijking met sirloin . Dit komt door de magerheid van het vlees.
Gordon Ramsay's in de pan gebakken rumpsteak:
Bestrooi de rumpsteak met zout en peper. Verhit een pan op hoog vuur en voeg wat olijfolie toe. Braad de steak 2-3 minuten aan elke kant aan tot er een korstje ontstaat. Voeg een klontje boter, geperste knoflook en een takje tijm toe aan de pan.
Een van de grootste fouten bij het bereiden van biefstuk is het bakken op de verkeerde temperatuur. Te hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het vlees uitdroogt en taai wordt. Het is essentieel om je pan of grill voor te verwarmen tot een hoge temperatuur, zodat je de biefstuk snel kunt dichtschroeien.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!