“De roze koek is een in Nederland veel gegeten koek gemaakt van een plat cakeje met een roze laagje fondant.”
Andere Nederlandse koekjes zijn de roze koeken. Deze koekjes zijn als het ware cakejes met een roze glazuur laag aan de bovenkant. De koeken zijn een waar genot in Nederland en je zult ze vast hebben gezien bij je opa of oma!
De roze koek vindt volgens overlevering haar oorpsrong op verschillende plaatsen. Een van de mogelijke ontstaanstheorieën is dat zij bedacht is door Amsterdamse koekjesmakers, die de koek alleen verkochten aan Italianen. Hierdoor zou het koekje ook bekend kunnen staan als de zogenaamde “moesselientjes”.
De roze coating op roze koeken wordt gekleurd met karmijn. Het bijbehorende E-nummer is E120. Karmijn is een pigment uit de eieren en lichamen van bepaalde bladluizen. Deze bladluizen zijn van het Dactylopius coccus soort en leven op cactussen die voorkomen in Zuid-Amerika en Mexico.
E120: Karmijn
Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes luizen worden levend gekookt of door blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder.
luizen! Wanneer je karmijnzuur tussen de ingrediënten van een product vindt, dan heeft het zijn kleur te danken aan de cochenilleluis. Het diertje wordt ook gebruikt in cosmetica. En Fristi bevat meer luizen dan fruit, aangezien er slechts 0,01 procent aardbeien in het drankje zitten.
Een roze koek uit de supermarkt bevat zo'n 33 gram koolhydraten per koek, waarvan maar liefst 21 gram suiker per koekje. Niet bepaald gezond dus!
De Lekkerste - Roze koek - 18x 55g
De Lekkerste roze koek is een echte Hollandse klassieker, bestaande uit een luchtige cake met een onweerstaanbare bovenlaag van roze, zoete fondant. De Lekkerste roze koek is perfect om je dag mee op te fleuren! De roze koek is per stuk verpakt.
Hoi! ik zag laatst iets over cracker trekken/roze koeken spel, daarbij ga je met een groep vrienden om een cracker ofzo staan rukken en dan erop klaarkomen degene die als laatste komt moet dan de cracker opeten.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Roze en rode producten
Die kleurstof zien we niet alleen terug in eten zoals aardbeienijs, roze koeken of snoepjes, maar bijvoorbeeld ook in make-up, verf, textiel, alcohol en shampoo. Voor het maken van 450 gram karmijnzuur zijn ongeveer 70.000 luizen nodig. Daar is volgens experts helemaal niets schadelijks aan.
Karmijnzuur is een stofje om dingen een mooie roze of rode kleur te geven. Roze koeken, fristi, muisjes, winegums, aardbeienyoghurt, worstjes enzovoort. De herkomst van dit stofje is nogal opmerkelijk.
Karmijnzuur is een stofje om dingen een mooie roze of rode kleur te geven. Van roze koeken tot muisjes, van winegums tot worstjes en van fristi tot aardbeienyoghurt.
Er zitten 235 kilocalorieën in 1 stuk (55 gram) roze koek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roze koek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De zoete glazuurlaag op de koek wordt gemaakt van karmijn, ook wel E-120 genoemd. Dit staat gewoon op de verpakking vermeld, dus het is niet zo dat er een geheim van dit ingrediënt wordt gemaakt.
Geen gezonde koekjes
Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van. Door zo af en toe een koekje te eten, kun je jezelf er echt mee verwennen en geniet er veel meer van.
De oorsprong
De term “digestive” is afgeleid van het feit dat de koekjes een maagzuur remmende werking hebben. Dit komt door het gebruik van natriumbicarbonaat, ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd. Dus eigenlijk komt het erop neer dat net als Coca Cola het Digestive koekje als medicatie ontwikkeld is.
Karmijn, of eigenlijk karmijnzuur, is een natuurlijk organisch en dierlijk pigment dat in aquarelverf en olieverf wordt gebruikt, maar ook als kleurstof voor voedingsmiddelen, of in cosmetica zoals lippenstift. Het pigment heeft E-nummer E120.
Karmijn is ook elders bekend als “echte karmijn”, karmijnzuur of cochenille. Er is controverse onder geleerden over de vraag of karmijn halal of haram is. Vanwege de onrustige vraag en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, verwerpen wij de consumptie van karmijn.
Cent kost een gram luizen. Ja, u leest het goed: luizen. Deze kleine rakkers worden van cactussen in Peru gehaald en omgezet naar karmijnzuur. Dit goedje wordt gebruikt om vijftien procent van de snoepjes een mooie rode kleur te geven.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.