Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen.
We noemen een kleur 'koel' als hij een blauwe ondertoon heeft. We noemen een kleur 'warm' als er geel in zit (gele ondertoon). De kleurencirkel die je hier onder ziet is de basis. Je ziet in het midden van de cirkel de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw.
Rood is een intense kleur die een sterk karakter neerzet. Rood staat symbool voor kracht en gevaar, maar ook voor passie en verleiding. Binnen verschillende culturen heeft rood een symbolische betekenis. Over het algemeen is rood een activerende kleur die staat voor avontuur en uitdaging.
De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening wat koeler aan.
Blauw: kalmerend
Huishoudens die een slaapkamer hebben met daarin veelvuldig de kleur blauw, beoordeelden hun slaap het best. Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.
Lila is een lichte, koele kleur.
En dat klopt, kleurenpsychologie geeft aan dat rood staat voor impulsiviteit, jeugdigheid, lef, kracht en passie. Het creëert een gevoel van urgentie en het straalt een gevoel van zelfvertrouwen, kracht, energie en sensualiteit uit.
Om te beginnen is rood een warme en positieve kleur. Een kleur die de aandacht vraagt van consumenten en oproept tot actie.
In de kleur rood komen haast alle karaktereigenschappen samen, van zowel goed als kwaad. Denk aan warmte, woede, ruwheid, levendigheid, kracht, liefde, passie, vuur, bloed, extreme emoties en strijd. Kortom de kleur rood brengt altijd leven in de brouwerij.
De eerste manier is te kijken naar de aderen aan de binnenkant van je pols. Zien ze er blauw uit, heeft je huid een koelere ondertoon. Ogen ze eerder groen, is je ondertoon warm. Bij een neutrale ondertoon zal deze methode wat lastiger zijn, omdat je huid een mix van koele en warme tinten bevat.
Geel is warmte, vrolijkheid en optimisme. Geel stimuleert en geeft focus. Geel is opvallend, zonnig, fris en alert.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras.
Er wordt vaak gedacht dat lichte kleuren beter zijn dan donkere. Dat klopt, maar wel tot op zeker hoogte. Wit en lichte kleuren, zoals lichtblauw of -roze, weerkaatsen zonlicht, maar houden óók lichaamswarmte vast. Donkere kleuren absorberen lichaamswarmte juist.
Deze ontstaat zodra twee verschillende kleuren in hun pure vorm bijeenkomen. Koud-warm-contrast ontstaat door onze gewaarwording bij het bekijken van bepaalde kleuren. Daarom wordt roodoranje als de warmste kleur ervaren, blauwgroen als de koudste.
Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur. Een olijfkleurig huid kan grijzig lijken naast wit.
Geel wordt veelal ervaren als zonnig en vrolijk in puur geel tot donkergeel. In de westerse Middeleeuwen werd geel gezien als de kleur van de haat. Bij geelzucht wordt geel echter gezien als ongezond. De negatieve bijklank van geel komt ook voor in de zegswijze zich groen en geel ergeren.
Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar. Let bijvoorbeeld maar eens op de oranje mandarijnen in de supermarkt: die liggen vaak op een blauwe ondergrond.
Rood is een extreme kleur die tegengestelde emoties kan geven. Het is een energieke kleur in beide richtingen. Het kan emoties geven van warmte, liefde en passie, zoals Petunia Amore™, maar ook emoties van woede en angst.
Warme kleuren: rood, oranje en geel.
Het zijn allemaal warme kleuren die ons op een blije, energieke en optimistische manier kunnen prikkelen.
Rood combineren
De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect. Als je rood toepast kun je juist andere kleuren dieper, koeler of warmer laten lijken.
Rood is namelijk een wat drukke kleur en alles behalve rustgevend.
Zo zijn zwart, wit, kobaltblauw en grijs koele kleuren en ook roze is een koele kleur, maar meng je een beetje geel door roze verf, dan wordt roze meer zalmroze en dat is een warme kleur. Oranje, petrol en beige zijn ook warme kleuren, waarin duidelijk weer geel voorkomt.
Je kleurtype bepaal je aan de hand van de ondertoon van je huid. Die ondertoon wordt bepaald door de kleur van de pigmenten en verandert nooit. De boventoon van je huid kan daarentegen wel veranderen door te blozen, roodheid door de kou, bruinen, vermoeidheid, etc.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.