We verdelen OSB en constructieplaten die voldoen aan de bouwmateriaalklasse B1 volgens DIN 4102. Uitgebreide testseries van deze brandvertragende OSB platen hebben aangetoond dat deze zelf bij langdurige blootstelling aan vlammen, geen brand vatten.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
Brandwerende materialen in een wand hebben als doel om te voorkomen dat de brand verder verspreid. Het zorgt er ook voor dat de rest van het gebouw veilig ontruimd kan worden als het nodig is.
De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen, wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). Er is in Europa gewerkt aan geharmoniseerde beproevingsnormen waarin de beproevingsmethode is omschreven.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
Veelal gaat men voor een 30 minuten brandwerende scheiding uit van één gipsvezelplaat aan beide zijden. Voor 60 minuten voorziet men twee gipsvezelplaten aan beide zijden.
Tot die 28 behoren onder meer om beton, minerale wol, cement, kalk, keramiek en geëxpandeerde klei. In bepaalde gevallen zijn aan de opneming ook voorwaarden verbonden. Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
Wat betekent niet-brandbaar? Niet-brandbaar betekent simpelweg dat een materiaal niet bijdraagt aan een brand. De gradatie van niet-brandbaarheid wordt bepaald door het Euroklasse-systeem, waarbij de klassen A1 en A2 niet-brandbaar en B-F brandbaar zijn.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden.
OSB is wel luchtdicht, je moet de naden afplakken. Daarnaast is OSB wel dampopen.
Bij luchtdichtheid zijn er dus geen gradaties, iets is luchtdicht of het is het niet. Het is belangrijk te onthouden dat lucht zich door 'onderbrekingen' in het materiaal verplaatst. Dampdichtheid is de mate waarin een materiaal weerstand biedt aan het transport van (water)damp, als gevolg van luchtdrukverschillen.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
In geval van brand zorgen deze platen ervoor dat de brand minder snel om zich heen grijpt en verder gaat. Afhankelijk van het type Fermacell brandwerende plaat kan de brand met 30 tot wel 60 minuten vertraagd worden.
Afhankelijk van de dikte, type en aantal gipskarton platen en steenwol, kunnen deze plafonds een brandwerendheid van 30 tot 60 minuten bereiken.
Om een gebouw of ruimte brandwerend te maken, dicht Gerco alle type doorvoeren, sparingen en naden af. Op deze manier krijgt het vuur geen kans zich te verspreiden en wordt de brandveiligheid gewaarborgd. Ook plaatsen wij brandwerende wanden, deuren en beglazing.
Brandveiligheids-categorie B2 betekent 'normaal ontvlambaar', BI 'moeilijk ontvlambaar/brandvertragend' en A als laatste 'niet brandbaar', In de tabel zijn de meest gangbare isolatiematerialen opgenomen. Glas- en steenwol komen als beste naar voren, als je kijkt naar de combinatie van warmtevoordeel en brandveiligheid.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
Enkel gips is ongeveer 8 min brandwerend, afhankelijk van de opbouw en bevestiging (zoals jij omschrijft) zal je misschien 12 min. halen.
Wil je hout brandwerend maken, dan behandel je het met een brandwerende verf. Het aantal lagen en de hoeveelheid verf die je nodig hebt, hangen af van de houtsoort en de constructie waarin het materiaal wordt toegepast.
Trespa® platen zijn niet onbrandbaar, maar voldoen wel aan alle Europese regels op het gebied van brandveiligheid. Ze hebben een B1-clasifisering, wat inhoudt dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is en ervoor zorgt dat een brand zich minder snel verspreid.