Roggebrood zit boordevol vitaminen en mineralen, zoals natrium, calcium, ijzer en magnesium. Mede door deze voedingsstoffen heeft het eten van roggebrood een positief effect op je gezondheid.
Het houdt je langer vol
Dan kan het helpen om iedere dag een beetje roggebrood te eten. Uit dit onderzoek blijkt dat roggebrood ontzettend vullend is. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals de vele vezels in het brood. Deze vezels absorberen veel vocht zodra ze in je maag terechtkomen.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Kortom, roggebrood is een voedzame en heerlijke optie die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt. Zijn hoge vezelgehalte, volkoren, en lage glycemische index maken het een geweldige optie voor het behoud van een gezonde spijsvertering en het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten en diabetes.
Net als zuurdesembrood is roggebrood goed voor uw darmgezondheid en kan het helpen de spijsvertering te verbeteren. Een van de redenen waarom roggebrood goed is voor uw darmmicrobioom is omdat het prebiotica bevat, zoals β-glucan, een oplosbare vezel die kan helpen een gezonde darm te bevorderen.
Concluderend kan gesteld worden dat roggebrood milde constipatie verlicht en het metabolisme in de dikke darm verbetert vergeleken met wit tarwebrood en veelgebruikte laxeermiddelen, zonder dat dit de gastro-intestinale bijwerkingen vergroot.
Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.
Roggebrood is net als pumpernickel rijk aan lignanen, plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met een groot aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op hartziekten, overgangsklachten, osteoporose en borstkanker .
Diverse soorten zoet beleg zoals: Nutella, aardbei, banaan, etc. Diverse soorten hartig beleg zoals: kaas, ham, rosbief, etc. Diverse soorten garneringen zoals: kiemen, rucola, verse munt, pistache, hazelnoot crunch, kaneel, kokos, etc.
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Onderzoek toont aan dat rogge diabetes kan controleren, kan helpen bij gewichtsverlies en kanker en hart- en vaatziekten kan bestrijden. Volgens een onderzoek van Harvard University zijn onbewerkte volkoren granen zoals rogge, gierst, quinoa en haver veel voedzamer dan geraffineerde tarwe.
Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel 'Zout' verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers.
Rogge was tot het begin van de 20e eeuw het meest gebruikte graan voor brood. In rugbrød worden alle delen van het graan gebruikt. Naast het voorzien van het lichaam van energie, bevat het graan ook veel vitaminen, mineralen en vezels, wat het brood erg voedzaam maakt en de spijsvertering op gang houdt .
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Roggebrood veroorzaakt gastro-intestinale symptomen bij sommige personen, mogelijk vanwege het hoge fructaangehalte [13]. Daarom vermijden PDS-patiënten mogelijk roggeproducten. Er worden inspanningen geleverd om graanproducten te ontwikkelen die laag zijn in FODMAP's maar hoog in andere vezels [14].
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Concluderend is roggebrood effectief in het verlagen van serum totaal- en LDL-cholesterolconcentraties bij mannen met verhoogd serumcholesterol . Goede naleving van het consumeren van een relatief grote hoeveelheid roggebrood in het gebruikelijke dieet geeft aan dat roggebrood een praktisch dieetmiddel biedt om serumcholesterol bij mannen te verlagen.
Het vezelgehalte van rogge is het hoogst van alle gangbare granen. Typisch roggebrood bevat ongeveer drie keer zoveel vezels als wit tarwebrood, voornamelijk omdat het zetmeelrijke endosperm van rogge twee keer zoveel celwandcomponenten bevat dan tarwe. Ook wordt rogge doorgaans gebruikt als volkoren graan, in tegenstelling tot tarwe.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Volkorenbrood is bijvoorbeeld een goede optie als u een hoog cholesterolgehalte hebt. Hoewel studies een hogere consumptie van koolhydraten hebben gekoppeld aan hogere niveaus van triglyceriden en lagere niveaus van HDL, is het type koolhydraten van belang.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Tarwe en volkoren granen
Bovendien bevatten sommige volkoren granen, zoals tarwe, gerst en rogge, gluten. Als u een glutenintolerantie heeft, kunt u last krijgen van gasvorming en een opgeblazen gevoel na het eten van voedsel dat gluten bevat.
Een simpele verandering die je kunt maken voor een consistente darmgezondheid op de lange termijn is het kopen van volkorenbrood in plaats van witbrood. Witbrood is gemaakt van geraffineerd wit meel, wat constipatie kan verergeren. 100% volkorenbrood is rijk aan voedingsvezels en vezels transporteren water rechtstreeks naar je ontlasting om deze zachter te maken.
Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.