Autorijden is een leerproces en uiteindelijk lukt het vrijwel iedereen om het te leren. Hoe moeilijk het is hangt sterk af van de persoon die je bent, sommige mensen kunnen het vanaf dag één, anderen zullen nog maanden soms zelfs jaren ergens moeite mee hebben, maar uiteindelijk lukt iedereen het!
Iedereen kan leren autorijden!
Met een rustige en geduldige leerstijl coachen we de leerling succesvol richting het behalen van een rijbewijs. Slechthorendheid of doofheid vormt voor het praktijkexamen geen probleem.
Met het voorlopig rijbewijs moet je minimaal 3 maanden oefenen. Vanaf 18 jaar mag je deelnemen aan het praktijkexamen. Tussen 6 en 9 maanden na het behalen van je rijbewijs B moet je een terugkommoment volgen.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Naar schatting speelt vermoeidheid bij 15 tot 20% van de ongelukken een rol (bron: SWOV). Vermoeide mensen hebben een langere reactietijd en sturen ook minder goed. Vanwege de vermoeidheid gaan sommige mensen zachter rijden, maar soms ook juist harder, om zo beter wakker te blijven.
Langdurige stress of spanning
Wanneer je een langere periode veel stress ervaart, kan dit een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van rijangst. Stress geeft lichamelijke en psychische klachten, zoals hartkloppingen, zweten, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd zelfvertrouwen.
Een gemiddelde leerling heeft ongeveer 30 tot 40 autorijlessen nodig. Als gemiddelde leerling kun je na de uitleg en ongeveer 3 keer oefenen de handeling voldoende en veilig uitvoeren. Een matige leerling heeft ongeveer 32 tot 47 autorijlessen nodig.
Gemiddeld aantal rijlessen volgens het CBR
In 2022 heeft het CBR een onderzoek gedaan onder de examenkandidaten. Hieruit is gebleken dat een leerling gemiddeld 43 lessen nodig heeft. Dat lijkt misschien heel veel, maar denk hier maar eens over na. Je rijdt gemiddeld 30 kilometer in een rijles van 60 minuten.
De meest voorkomende reden dat mensen zakken, is niet goed kijken. Tijdens het autorijden is het ontzettend belangrijk dat je weet wat er om je heen gebeurt. Vooral tijdens het afslaan moet je daarom altijd goed in je spiegels en naar achter kijken. De examinator houdt goed in de gaten of je goed kijkt.
De CBR theorie cursus kan in één dag gedaan worden. De auto theorie dagcursus zal alle noodzakelijke theorie doorlopen en langsgaan en ook eenzelfde vraagstelling als het uiteindelijke examen hanteren.
Na tweemaal niet slagen voor het theorie-examen van de categorie B, kunt u echter enkel een nieuw theorie-examen afleggen op vertoon van een attest dat bewijst dat u 12 uur theoretisch onderricht volgde bij een erkende rijschool. Indien u opnieuw tweemaal niet slaagt, dient u geen nieuw attest voor te leggen.
Moet ik geslaagd zijn voor mijn theorie-examen voordat ik met rijlessen mag beginnen? Je hoeft niet geslaagd te zijn voor het theorie-examen auto om rijlessen in een auto te volgen. Wel moet je voor het theorie-examen zijn geslaagd als je het praktijkexamen of een tussentijdse toets gaat doen.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling. Je rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Hoeveel rijlessen kan ik per week volgen? In principe net zo vaak als je wilt. De meeste mensen doen 1 keer in de week, maar hoe eerder je je rijbewijs wilt hebben ja hoe meer je in een week zal moeten lessen. Als je 'm dus heel snel wilt hebben kan je dus ook meerdere keren, 3 of 4 keer in de week lessen.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn € 3.120 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in mei 2023). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen onder meer af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.
Het gemiddeld aantal rijlessen dat je nodig hebt om je autorijbewijs te halen, ligt ongeveer rond de vijfendertig lessen. Er zijn uiteraard ook mensen die al na hun twintigste of vijfentwintigste les examen mogen doen, maar dit is niet iets wat je van tevoren moet verwachten.
Na ongeveer 10 uur rijles ben je toe aan de ingewikkeldere kruisingen, je bent dan al op de snelweg geweest en gaat verder oefenen rondom het CBR.
Het positieve resultaat van het theorie-examen voor de categorieën auto, motor en bromfiets is 1 jaar en 6 maanden geldig. De geldigheid start op de dag waarop je bent geslaagd voor je theorie-examen. Bijvoorbeeld: je bent geslaagd op 9 april 2023. Dan is je resultaat geldig tot en met 8 oktober 2024.
Blijf bezig tot vlak voor je rijles
Het is belangrijk om zo ontspannen mogelijk te zijn voor je rijles begint. Wat je dus zeker moet voorkomen, is dat je een uur van tevoren op de bank gaat zitten en elke minuut op de klok gaat kijken. Zorg dat je tot 10 minuten voor je rijles lekker bezig blijft.
In Nederland mag je maximaal een promillage van 0,5 hebben als je rijdt. Mannen hebben na 1 standaardglas gemiddeld een promillage van 0,2. Vrouwen een promillage van 0,3. Na 1 glas mág je dus meestal nog wel rijden.