De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Rijpere Rieslings geuren naar overrijpe ananas en petroleum. Jongere Rieslings naar vers hooi, viooltjes, roos en wit steenfruit. Nobele rotting geeft een typisch smaakje van gedroogde abrikozen en honing, amandelen en rozijntjes.
Riesling, sauvignon blanc, grüner veltliner, albariño, verdejo en chenin blanc zijn enkele bekende rassen met relatief hoge zuurwaardes, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ook altijd zuur en fris smaken.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Hoe lager de pH waarde, hoe krachtiger de zure smaak. De pH waarde van wijn ligt tussen de 2,8 en 4,0. Die van witte wijn meestal lager dan die van rode wijn. Droge witte wijn komt dan ook meestal 'zuurder' over dan rode wijn.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
De wijn is meestal droog. De zuren in de Riesling uit de Elzas zijn over het algemeen wat ronder dan die je in Duitsland vindt. Dankzij lange en droge zomers en een diverse bodem kenmerken citrus, steenfruit een floraal karakter en zelfs een beetje kruidigheid de Riesling uit de Elzas.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Señorio de Barahonda Barahonda Blanco Organic 2021 - Verdejo & Sauvignon blanc - 75CL - 12,5% Vol. Cave de Richemer Maraval Blanc 2020 - Chardonnay & Roussanne - 75CL - 13,5% Vol. Cantina di Custoza Bianco di Custoza 2021 - 75CL - 12,5% Vol. Vivera Altrove Bianco - Chardonnay, Insolia & Cataratto 2019 - 75CL - 13% Vol.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Een volle witte wijn van druivenrassen als Pinot Grigio, Riesling en Viognier serveer je het beste op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een droge, frisse wijn serveren van druivenrassen als Verdejo of Sauvignon Blanc? Houd dan rekening met een wat lagere temperatuur, tussen de 8 tot 10 graden.
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
4. Mousserend: mousserende wijnen zijn wijnen met koolzuurgas. Mousserende riesling komen voornamelijk voor in Duitsland.
Houdbaarheid witte wijnen
Duitse Riesling of Franse Sauternes ontwikkelen zich uitstekend op fles. Ook zoete witte wijnen uit Oostenrijk of Duitsland bewaren over het algemeen nog enkele jaren. De houdbaarheid van Sauvignon Blanc daarentegen is niet langer dan één jaar.
Vaak kun je een riesling herkennen aan een petroleum achtige geur. Waar komt dat door? De schil van de rieslingdruif bevat een anti-oxidant die bescherming biedt tegen zon, temperaturen en andere factoren. Dit antioxidant geeft een petroleum achtige geur in de wijn en die kun je herkennen!
Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië. De riesling-druif doet het goed in veel verschillende klimaten en is daardoor een geliefd druivenras.
Moezelwijn is een zoete witte wijn met een frisse en fruitige smaak.
zoete wijn in Duits vertaalt naar: Dessertwein, süßlicher Wein (2 vertalingen totaal).
Actief Ontzuren
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Als je de pH-waarde van je lichaam verhoogd, wordt je minder vatbaar voor virussen. Bij een hogere pH-waarde werkt het immuunsysteem beter. En als je toch geïnfecteerd raakt, is het ziekteverloop vaak milder. Medicijnen kunnen de pH-waarde verhogen.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.