Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Regenwater is beter
Ten eerste bevat regenwater minder mineralen, zoals kalk en magnesium, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden.
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen. Een mineraal dat in hoge mate in kraanwater zit is bijvoorbeeld kalk.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Omdat planten roest niet opnemen, hebben planten er weinig last van. Op bladgewassen neergeslagen roest maken de groente er niet lekkerder op. IJzerhoudend grondwater kan dus wel voor bevloeiing (gieter) gebruikt worden, maar is ongeschikt om te vernevelen of te sproeien.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Mineraalwater is geschikt voor alle planten. Het bevat een aantal stoffen die planten nodig hebben. Door de aanwezigheid van kalium, magnesium en sporenelementen zullen vele planten het goed doen.
Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenplanten en in het bijzonder voor zuurminnende planten als azalea, orchidee, rododendron, geranium, magnolia en skimmia.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Mag je je planten gieten met water van de droogkast? Dat doe je beter niet. Omdat het water geen mineralen en oligo-elementen bevat, voedt het op geen enkele manier het substraat. En net dat is van essentieel belang.
Gedestilleerd water maken zorgt voor water in zijn puurste vorm zonder all mineralen en onzuiverheden die in het water kunnen voorkomen. Voor gedestilleerd water maken heeft u wel een destilleerapparaat nodig, wat u in de meeste scheikundige of laboratoriumwinkels kunt kopen.
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Drainage. Te veel water in de grond is slecht voor bodemleven en plantenwortels. Als dit door een te hoge grondwaterstand of storende lagen niet wegzakt in de grond zult u moeten draineren. Bij een storende laag die niet is te verwijderen moet u er over of erdoor.
In regenwater zit namelijk geen kalk. Kalk is gezond voor mensen, maar je planten lusten het minder graag. Je ramen en auto wassen met water uit de regenton is trouwens ook een goed idee: weinig kalk in het water betekent namelijk geen strepen op je raam.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Als je op excursie trekt over de Vatnajökull-gletsjer en je even dorst krijgt, hoef je je maar te bukken om te proeven van een van de zuiverste waterbronnen ter wereld. Dit water heeft er miljoenen jaren over gedaan om jou te bereiken. Rivierkreeften houden het Baikalmeer schoon.
Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
De potgrond heeft het water opgenomen. Sommige planten houden er niet van om water op hun bladeren te krijgen, zoals bijvoorbeeld de meeste begonia's. Geef je deze planten water langs onder, dan zijn de blaadjes je dankbaar!
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.