Als je een donsjas wast, kan het dons gaan klonteren. Om dit te verhelpen droog je de jas best op een lage temperatuur en voeg je wat tennisballen of speciale ballen voor de droogtrommel toe. De ballen zorgen ervoor dat de klonten loskomen tijdens het drogen en zo blijft het dons zacht en isolerend.
Het drogen van een donsjas
Keer de donsjas binnenste buiten en doe deze in de droger. Zorg dat de ritsen dicht zijn en voeg 2 schone tennisballen of 3 Granger's wasbollen toe in de trommel, zodat het dons tijdens het drogen niet gaat klitten. Kies een droogprogramma met de laagste temperatuur.
Je kunt de donsjas het best op de radiator te drogen leggen of nog beter: deze ergens te drogen hangen. Na het centrifugeren stop je de jas met twee of drie tennisballen in de wasdroger. De tennisballen schudden de veren van de jas op. Zo plakken de veren niet in klonten aan elkaar en behouden ze hun volume.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit.
Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen. Let er wel op dat je alles meteen na de wasbeurt eruit haalt.
- De meeste gewatteerde jassen of donsjassen kunnen wel in de droger, maar gebruik daarbij alleen een langdurig programma op lage temperaturen. Ook hier kunt u de tennis ballen weer mee laten draaien om dezelfde reden. - Bij normale buitentemperaturen kan de jas uiteraard ook aan de lijn worden gedroogd.
Een dons dekbed drogen kan wel. Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Van centrifugeren kan je jas slijten en kan het dons minder goed verdeeld raken. Laat je donsjas nooit chemisch reinigen. De oplosmiddelen die daarvoor worden gebruikt, kunnen het materiaal beschadigen.
Als je je puffer jas wilt wassen dan kun je dit het beste doen of een wol of dons wasprogramma. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30 graden, centrifugeer de jas zo kort mogelijk en om het dons niet aan elkaar te laten klitten kun je 2 schone tennisballen toevoegen.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Gebruik een mild waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel en kies voor een koude cyclus voor fijne was. Om er zeker van te zijn dat al het wasmiddel is opgelost, raden we aan om de jas twee keer door een spoelprogramma te halen voordat je het uit de machine haalt.
Polyester in de droger? Je mag polyester in de droger doen op een lage temperatuur. Ons advies is echter om kleding niet in de droger te doen maar hangend te laten drogen. De stof droogt super snel, en als je kleding ophangt komen er minder kreukels in.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
De jas is vaak te wassen in de wasmachine, maar let op: op niet heter dan 40 graden. In de wasmachine kun je een paar tennisballen laten meedraaien, net als in de wasdroger.
Centrifugeren: Polyester winterjassen mogen slechts voorzichtig op maximaal 800 toeren worden gecentrifugeerd.
Wist je dat je wollen jassen gewoon in de wasmachine kunt stoppen? Het principe is hetzelfde als dat van een trui wassen: je draait 'm binnenstebuiten, steekt 'm in een wasnetje en wast hem op een koude temperatuur of wolwasprogramma, mét een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor wol.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
Het enige wat je bij deze techniek nodig hebt is een wasbak gevuld met water en douchegel. Laat het kledingstuk een paar minuutjes weken in lauw water en kneedt het met een beetje douchgel. Vervolgens spoel je het kledingstuk zachtjes uit en laat je het drogen op een grote handdoek of in de buitenlucht aan een wasrek.
Het wordt aangeraden om je jas ongeveer 1 keer per seizoen te wassen. Ook al ziet je jas er nog goed uit en ruikt hij normaal, probeer je jas wel in de wasmand te doen. T-shirts, truien en tops zijn kledingstukken die in het algemeen het meest worden gewassen.
Hoeveel wasdrogerballen doe je erbij? Drie drogerballen in de droger per droogbeurt is voldoende voor een zachte was. Deze ballen gaan tot wel 1000 wasbeurten mee, dus je kan er jaren mee doen. Let wel even op de kwaliteit van de ballen; ze moeten van wol zijn.
Droogballen, ook wel drogerballen of wasballen genoemd, zijn kleine balletjes ter grootte van een tennisbal, die met het wasgoed in de droger worden gedaan. Ze zijn heel gemakkelijk in het gebruik, want ze worden bij elk wasprogramma gewoon aan de vuile was toegevoegd.
Zorg wel dat de droogkast niet te vol zit, de tennisballen hebben plaats nodig om te bewegen. Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Dit trucje werkt trouwens ook goed om veren in donsdekens en jassen terug uit elkaar te slaan.